Hoe het werkt

Om je gezondheid en comfort te behouden, moeten toiletten regelmatig schoongemaakt worden. Vooral wanneer iemand in huis gisteren te pittig heeft gegeten. In het licht van persoonlijk geluk zijn er twee manieren om het toilet schoon te maken:

  1. Je boent terwijl je je aandacht volledig bij je taak houdt;
  2. Je boent terwijl je terugdenkt aan die heerlijke curry van gisteren.

De eerste manier helpt je je geluk te ondersteunen. De tweede manier zorgt ervoor dat je je minder gelukkig zult voelen. Zélfs als het etentje bij de Indiër gisteren fantastisch was. Hoe zit dat precies?

Leven in je hoofd vermindert je geluksbeleving

Onderzoek toont aan wat we allemaal al wisten: afdwalen in gedachten is niet bevorderlijk voor je geluksgevoel. Zelfs niet als je afdwaalt naar geweldige herinneringen (wat we trouwens zelden doen). Geluk schuilt in het moment. Waar je ook bent, wat je ook hebt meegemaakt, wat je ook doet.

Je hoofd is rommelig. Het is een plek vol met bedenksels, hersenspinsels, vertekende herinneringen en onrealistische verwachtingen. Wanneer je constant leeft in je hoofd wordt je leven ingewikkeld, teleurstellend en verliest het zijn glans. De glans zit namelijk in het hier en nu, in de realiteit die je kunt waarnemen met je zintuigen.

Dat betekent dus dat, wanneer je gelukkig door het leven wilt gaan, het mindful boenen van het toilet de meest effectieve aanpak is. Datzelfde geldt voor het voeren van een gesprek, het kijken van een film, het beoefenen van sport, het besturen van je auto en het uitvoeren van je werktaken.

Voel de toiletborstel in je handen, ruik het schoonmaakmiddel, ervaar het moment. Houd je aandacht in het moment, en merk hoe de glans terug komt.

Fijn, en hoe doe ik dat?

Simpel. Pak je toiletborstel en sla al die indringende gedachten uit je hoofd. Als je gewend bent om in je hoofd te leven dat lijkt het onmogelijk om je aandacht in het hier en nu te houden. Maar er is één ding dat altijd helpt:

Focus op je ademhaling.

Adem in, adem uit. Praat desnoods mee in je hoofd: “In… uit”. Doe dit voordat je aan een taak begint, voordat je gaat eten, voordat je bij iemand op bezoek gaat. Doe dit wanneer je merkt dat je je laat meeslepen door gedachten.

Hoe belangrijk al die gedachten ook lijken, het hier en nu is belangrijker. Je gedachten zijn namelijk precies dat, gedachten. Het hier en nu is de realiteit. Schrijf je gedachten op en kom terug naar het moment.

Meer lezen over leven in het moment?

Er is op soChicken nog veel meer te lezen over dit belangrijke onderwerp. Daarnaast vind je hieronder natuurlijk de video waarin het onderzoek word gepresenteerd en een paar goede boeken.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test