“Think about what you’re passionate about.
I did not learn something early enough:
if I could go back, I’d tell the younger
me that there’s a big difference between
loving to work and loving the work.”
Tim Cook
Passie vinden – dat ging voor mij vanzelf
Sommige mensen lijken van nature gepassioneerd. Ze voelen zich gewoon aangetrokken tot bepaalde bezigheden en kunnen zich er helemaal in verliezen.
Ik ben zo’n persoon. Al van kinds af aan heb ik altijd een passie gehad. Het begon met toneel en theater. Ik hield regelmatig optredens voor familie en wilde later illusionist worden. Dat liep over in een passie voor theatertechniek en discoverlichting. Toen ik een jaar of 11 was stond mijn hele kamer vol met knipperlichten en zelfs een rookmachine.
Later diende de computer zich aan toen ik een jaar of 12 was, en leerde mijn vader me hoe ik een website kon bouwen. Ik begon een weblog op mijn vijftiende en ben nooit meer gestopt. Schrijven, video’s maken, ontwerpen, programmeren – ik was nog nooit zo gedreven.
Later is hier persoonlijke groei bij gekomen. In 2004 begon ik met soChicken. We startten als een van de eerste podcasts van Nederland. Ik begon te praten en schrijven over mijn nieuwste interesses: productiviteit, gezond leven, minimalisme, zelfvertrouwen en meer.
Gaandeweg heeft mijn werk me gevormd en zijn er nieuwe passies ontstaan. Zoals mijn missie om onze samenleving liefdevoller te maken. Doordat ik zo vaak en zo duidelijk heb gezien hoe passies ontstaan (en weer verdwijnen) heb ik een hoop geleerd over passie en hoe je het kunt oproepen. En ik hoop dat ik je wat frisse inzichten mag geven.
Ben je klaar voor een positieve spiraal?
Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉
In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!
Wat als je geen passie kunt vinden?
Kijk, niet iedereen heeft zo’n karakter als ik heb – en gelukkig maar. De wereld zou al snel onwijs onrustig en ingewikkeld worden. Door al dat gepraat over de kracht van passie in boeken en artikelen krijg je soms het idee dat er iets aan je mankeert als je géén passie hebt.
Dat is natuurlijk onzin. Het hebben van een passie is optioneel en geen voorwaarde voor een gelukkig leven. Maar áls je een passie kunt vinden kan het wel een enorme bron van plezier en voldoening zijn. Dus het is de moeite waard om er eens beter naar te kijken.
Dus laten we eens kijken – hoe ontstaat een passie eigenlijk?
Een passie ontstaat uit nieuwsgierigheid
Er zijn een aantal misverstanden over hoe mensen een passie ontwikkelen. We denken bijvoorbeeld dat een passie gewoon uit de lucht komt vallen (zo werkt het niet). En we denken dat we – als we maar lang en goed genoeg zoeken – vanzelf gepassioneerd raken (ook dat klopt niet).
Hoe werkt het dan wel? Simpel – je raakt gepassioneerd door ergens goed in te worden. En je wordt ergens pas goed in als je je nieuwsgierigheid volgt.
Bijvoorbeeld: ik vond schrijven altijd wel een prima bezigheid, maar ik voelde er niets speciaals bij. Tot ik begon met bloggen en ontdekte dat ik beter kon worden in schrijven door het vaker te doen en mezelf uit te dagen beter te worden.
Naarmate ik een betere schrijver werd, merkte ik dat ik schrijven veel leuker ging vinden. En hoe leuker het werd, des te meer ik erin wilde investeren om nog beter te worden.
Gaandeweg ontwikkelde ik een passie.
Zo ging het ook met persoonlijke groei. Het is niet zo dat ik de baarmoeder verliet met een goed gevulde eReader in m’n handen. Ik ontwikkelde mijn passie stap voor stap, omdat ik mijn nieuwsgierigheid volgde. En dat kun jij ook doen.
Het ontwikkelen van een passie gebeurt als bijproduct van je poging om steeds beter te worden in wat je doet.
- Als je je best doet om steeds beter te worden in een sport, ontwikkel je vanzelf meer plezier voor de sport.
- Als je werkt om steeds beter te worden in je werk, ga je je werk steeds leuker vinden.
- Als je lang genoeg blijft leren en studeren over ruimtevaart, wordt het mogelijk een passie.
- Hoe meer yoga je beoefent en hoe meer je erover leest en leert, des te gepassioneerder je erover wordt.
Het begint bij je nieuwsgierigheid en je toewijding om beter te worden. De passie volgt automatisch. Hoe meer je leert en hoe meer ervaring je opdoet, des te meer nuances je ontdekt waarin je je verder kunt verdiepen.
En dat is dus de sleutel tot het opbouwen van passie: blijf niet wachten, blijf niet zoeken – begin met beter worden.
In kleine stappen steeds beter worden
Ik vind ruimtevaart een mooi voorbeeld in mijn leven, omdat het niets met werk te maken heeft en ik een lampenkap ben met wiskunde. Ik heb altijd een fascinatie gehad met futurisme, maar gaandeweg merkte ik een groeiende interesse in ruimtevaart. Ik begon meer tijd door te brengen met YouTube video’s over planeten, raketten en hoe het heelal werkt.
Ik kocht een spelletje (Kerbal Space Program) waarin je zelf een ruimtevaartprogramma ontwikkelt. Dit spel bleek behoorlijk ingewikkeld, maar ik wilde er graag beter in worden. Terwijl ik de tutorials volgde leerde ik ontzettend veel over orbital mechanics. Dat creëerde weer nieuwe interesses. En omdat ik nu het ‘space-jargon’ begreep, kon ik geavanceerde presentaties volgen en gespecialiseerde boeken lezen.
Spelenderwijs heb ik ruim twee jaar ruimtevaart bestudeerd. Ik heb onwijs veel geleerd en heb mijn wereld verbreed. Ik heb er veel lol aan beleefd en ik heb nog allerlei subgebieden waar ik verder in zou kunnen duiken.
Een passie kun je ontwikkelen
Passies komen niet uit de lucht vallen. Een passie ontstaat wanneer je je interesses volgt en in kleine stappen steeds beter wordt. Dat is de reden dat nieuwsgierige mensen vaak gepassioneerd zijn.
Maar je hoeft niet nieuwsgierig te zijn, je kunt besluiten om gewoon beter te worden in wat je doet. Er zijn altijd manieren om beter te worden. En als je dit maar lang genoeg doet, is de kans groot dat er een nieuwe passie ontstaat.
Probeer maar eens iets:
- Word beter in gezond koken.
- Word beter in netwerken.
- Word beter in opvoeden.
- Word beter in je werk.
- Word beter in een sport die je leuk lijkt.
Gebruik de Broednestmethode. Verdiep jezelf, bestudeer het onderwerp, experimenteer en stuur bij. Verbeter jezelf in kleine stappen, elke dag opnieuw. Voor je het weet heb je niet één passie te pakken, maar heb je een heel web aan passies en kom je tijd tekort.
En dán wordt het tijd om een passie te ontwikkelen voor simpeler leven – zoals ik ook deed. 😉
Vind richting in je leven
Voel je dat het tijd is om meer richting in je leven te vinden? In deze Bundel zoeken we naar een nieuwe richting. Na afloop heb je een frisse kijk op het probleem en ben je in een betere positie om volgende stappen te zetten.
Ontdek prikkelende oefeningen, opdrachten en een nieuwe kijk op de vraag wat wil ik met mijn leven? We gaan in kleine stappen aan de slag richting meer voldoening en betekenis in je leven.
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 8,9 door duizenden deelnemers.
Reacties
Heerlijk om te lezen. Je maakt het weer duidelijk en simpel. Dat vind ik fijn. Zo kan ik misschien wel een passie vinden. Top!
Heerlijk gelezen weer Jelle. Ik ben zelf een vrij gepassioneerd (een nieuwsgierig) persoon. Fijn om mezelf weer wat beter te begrijpen. Het wordt steeds leuker ;)
Bedankt voor het delen van je verhaal. Ik word er zo blij van! Ik ben nieuwsgierig van aard en doe ook mijn best om in dingen beter te worden. Soms voel ik mij hierin een beetje anders dan anderen. Na het lezen van jouw verhaal mag ik eigenlijk heel blij met mezelf zijn. Heerlijk die passies!!
Precies. Je hoeft niet te kiezen voor een passie. Ik heb er ook meerdere. Om mij heen zie ik leeftijdsgenoten die op hun 50e of 60e geen passie hebben ontwikkeld. Het is nog niet te laat toch?
Sorry, maar voor mij gaat dat toch niet op. Eens ik kon zwemmen, was het enkel nog baantjes trekken en was de passie vlug over. Ik doe al 35 jaar hetzelfde werk. Ik ken de job door en door. De sleur zit er flink in, de passie is volledig weg. Voor mij is er passie tot de code gekraakt is en dan is het nieuwe eraf. Ik had dat al van kinds af met speelgoed. De dag nadien lag het speelgoed al in een hoek en wilde ik nieuw speelgoed. Enkel met de Rubics kubus, een bal en een boek kaarten heb iets langer gespeeld, omdat je daar meer mee kan. Ik wou dat ik een passie kende zoals jij en in verwondering kon staan van wat knipperlichten en rook. Maar zo werkt dat niet bij mij…
Groetjes en succes met je zaak.
Ik ben zo’n geluksvogel die ooit van haar passie haar werk heeft kunnen maken. Jarenlang was dit geweldig. Totdat het gewoon je werk is geworden. Nu voel ik die passie totaal niet meer en dat is verwarrend en lastig. Het voelt alsof ik mezelf opnieuw moet uitvinden.
Werkt voor mij niet echt. Ben juist naar heel veel dingen nieuwsgierig en vind heel veel leuk. Op zich heel fijn en geeft ook een brede kijk, maar soms ook lastig omdat ik zie dat slechts één of twee dingen volgen je tot grotere hoogte kan brengen. Wat kies ik uit deze veelheid, dat is een luxe probleem maar wel een probleem. Dus nieuwsgierigheid volgen? Overigens ben ik het wel met je eens “Het hebben van een passie is optioneel en geen voorwaarde voor een gelukkig leven.”
En wat nou als je té gepassioneerd bent aangelegd? Ik heb een passie voor schilderen, voor schrijven, voor muziek (piano, basgitaar, gitaar, compositie, productie) en voor mijn werk; laptops repareren. En dan wil ik ook graag beter leren koken, ik ben aan het leren coderen, ik wil graag zangles en heb een trompet gehuurd… nou, ik word al moe van dit bericht. Heb je tips voor deze gepassioneerde gek?
Ik ben denk ik een generalist. Als ik iets kan en een poosje gedaan heb, verlies ik nieuwsgierigheid en interesse om er beter in te worden. Dan wil ik weer iets anders! Dat is in deze maatschappij van ‘succes is voor specialisten met 10.000 uur ervaring’ best lastig. Je bent nooit de top en niet duidelijk indeelbaar. Ik lees hierboven ook een aantal reacties waarbij ik denk: je bent meer een generalist. Niks mis mee, alleen lastig.