Artikel opslaan

Voor nieuwe invalshoeken lees je af en toe artikelen op soChicken van andere auteurs die – in overleg met Jelle – hun tips en inzichten delen. Dit artikel werd geschreven door Giulia. ☀️

1. Minder op de hoogte zijn voor een leven zonder stress

Hoe vaak check jij je mail? Je sociale media? Het nieuws? Ik betrap mezelf erop dat ik meerdere keren per dag alles naloop. Een kwestie van doelloos scrollen, haast wanhopig op zoek naar een shot dopamine. Elke keer wanneer ik iets nieuws zie, krijg ik een kick. Het vlammetje binnen in mij wakkert aan. Voor heel even dan, want het wordt al gauw weer uitgeblust.

In plaats daarvan krijg ik stress. Nog meer werk in mijn mailbox, tags op Instagram waar ik iets mee wil of nieuws waarvan ik wakker lig – ik word er niet bepaald rustiger van.

Door deze gewoonte te schrappen, word ik een relaxter persoon. Het scheelt me allereerst ontzettend veel tijd, omdat ik niet meer continu alles hoef na te lopen. Maar bovenal scheelt het me stress. Niet ‘s avonds laat nog zien dat er morgen weer een extra taak op me wacht. Geen nachtmerries over nieuws dat ik ook morgen (of helemaal niet) had kunnen lezen. Als iets echt belangrijk is, ontdek ik het vanzelf wel. Wanneer de tijd daar rijp voor is, niet op elke willekeurige minuut van de dag.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Multitasken voor een leven zonder stress

In het verlengde daarvan: stop met multitasken. Door van alles tegelijkertijd te willen doen, werk je op elk vlak minder efficiënt. Je moet steeds schakelen, wat niet alleen een enorme opgave is voor je brein, maar ook veel onrust oplevert. Je kunt je immers nergens volledig op focussen, krijgt niets af en blijft maar bezig.

Dat geldt niet alleen voor je werk, ook in de thuissfeer is multitasken niet altijd een goed idee. Ik merk het zelfs aan mijn oudste dochter: wanneer ik eerst even de volle aandacht voor haar heb en haar daarna juist zelf laat spelen, ervaren we allebei meer rust.

Zo krijg ik ook nog eens meer gedaan dan wanneer ik probeer met haar te knutselen terwijl ik tegelijkertijd het huishouden doe. Eén ding tegelijkertijd is de sleutel om minder stress te ervaren.

3. Overal ja op zeggen

Je kunt nu eenmaal niet alles in één keer. Sterker nog: je kunt niet alles. Soms moet je gewoon nee zeggen. Natuurlijk wil je al je vrienden evenveel aandacht geven, kun je je schoonouders niet telkens weigeren en zou je je werkgever liever niet teleurstellen, maar soms kun je niet anders.

Door nee te zeggen tegen een ander, zeg je ja tegen jezelf. Ja, ik wil een leven zonder stress. Ja, ik wil meer tijd voor mezelf. En ja, ik word een leuker mens als ik af en toe nee zeg.

4. Nadenken over wat andere mensen van je denken

Misschien vraag je je net als ik af wat mensen van je zullen denken als je vaker nee zegt. Ik dacht het vroeger de hele dag door. In gedachten verzon ik al antwoorden op reacties die ik in werkelijkheid niet eens kreeg.

Continu nadenken over wat andere mensen van me denken leverde me ontzettend veel stress op. Niet alleen draaide mijn hoofd overuren, ik had ook het gevoel dat ik altijd aan een bepaald plaatje moest voldoen.

Laat je die gewoonte los, dan ervaar je veel meer vrijheid. Wat maakt het uit als mensen het raar vinden dat jij een feestje overslaat? Als je in je oude kloffie naar de supermarkt gaat, van baan wisselt of geen tweede kind wilt? Zij staan niet in jouw schoenen.

Het is niet aan hen om te oordelen over jouw stressniveau. Laat het los en focus op jezelf. Wat denk jij van jezelf? Jij ervaart jouw leven  – het is dus prettig als dat leven fijn aanvoelt!

5. Te streng zijn voor jezelf

Voor een leven zonder stress is het goed om niet te streng voor jezelf te zijn. Je hoeft niet elke actie van jezelf tot in detail uit te werken. Ja, je maakt soms fouten. Ja, soms had je beter een andere keuze kunnen maken. Achteraf is het gemakkelijk praten.

Hoe vaak ik mezelf er wel niet op betrap te denken in termen als “Had ik maar…” of “Wat als…?”. Heeft het zin? Totaal niet. Dus schrap ik ook deze gewoonte. Elke keer als er zo’n gedachte in me opkomt, snoer ik die gelijk de mond.

Natuurlijk leer ik van de fouten die ik maak, maar ik blijf niet hangen in het verleden. Het levert me enorm veel stress en frustratie op, al dat gepieker.

Door deze 5 gewoontes te schrappen, zul je veel minder stress ervaren. Is het gemakkelijk? Zeker niet. Gewoontes verander je niet binnen één dag. Maar zet je door, dan krijg je er heel veel voor terug. Veel meer rust, veel meer ontspanning en veel meer geluk.

Stress stap voor stap verminderen

Stress verminderen in 5 stappen Bundel

Stress zuigt de blijdschap uit je dag. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om snel minder stress te ervaren.

In deze Bundel laat ik je zien hoe je het voor elkaar krijgt. We werken aan 5 stappen om stress snel en effectief te verminderen.

Zodat de blijdschap weer fijn terug kan stromen in je dag. ☀️

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test