Artikel opslaan

“Our sense of belonging can never be
greater than our level of self-acceptance.”

Brené Brown

1. Accepteer de dingen die je verkeerd deed

Het constant herhalen van negatieve gedachten en herinneringen over jezelf is niet erg effectief. Sterker nog – het is gewelddadig naar jezelf toe. Prima – dingen liepen niet zoals je had gewild. Maar weet je wat? Je deed het beste wat je kon op dat moment.

Je vindt dat je het beter had kunnen doen? Blijkbaar niet. Want als je dat had gekund had je het wel gedaan, toch?

Je denkt misschien ”ja maar als ik niet zo lui zou zijn geweest dan…” – prima, maar je was wél lui. En op dat moment kon je daar niets aan veranderen. En nu kun je er zeker niets meer aan veranderen.

Het leven loopt zoals het loopt. En afhankelijk van je humeur, kennis, energiepeil, gezondheid, relaties, emoties en gedachten kun je bepaalde dingen wel en niet opbrengen. Zo is het nu eenmaal. Zelfs als je destijds wist dat je andere keuzes ‘had moeten’ maken – wat heb je daaraan? Blijkbaar koos je toch een andere weg, dus is dat het beste wat je op dat moment kon doen.

Soms verkiezen we comfort op de korte termijn boven de effecten op de lange termijn. Dat is – als je achteraf terugkijkt – misschien niet handig. Maar het is wel begrijpelijk en menselijk.

Dus accepteer het. Het verleden laat zich niet veranderen. Dus stop met die mentale agressie richting jezelf en wees liever voor jezelf.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Accepteer dat je nog meer verkeerd zult doen

Ja – het is natuurlijk niet zo dat je, door je ‘fouten’ uit het verleden te accepteren, vanaf nu alleen nog maar perfect zult zijn.

Je zult opnieuw ‘fouten’ maken. Je zult nog meer dingen doen waar je mogelijk spijt van krijgt. En weet je wat? Dat is prima. Je kunt niet van jezelf verwachten dat je alles perfect zult doen. En als je dat wel verwacht dan zul je geconfronteerd worden met een hoop stress en ellende.

Je bent niet perfect – prima. Ik ook niet. Welkom bij de club.

3. Zorg ook goed voor je toekomstige zelf

Lief voor jezelf zijn draait niet alleen om minder streng zijn en jezelf dagelijks repen chocolade gunnen in diverse smaken. Het draait ook om lief zijn voor je toekomstige zelf.

Goed voor jezelf zorgen kost je nu tijd en energie. En pas op de middellange termijn zul je hiervan profiteren. Vandaag sporten is misschien vermoeiend. En broccoli eten in plaats van pizza voelt minder comfortabel. Maar uiteindelijk zul je jezelf dankbaar zijn.

Je hoeft jezelf niet altijd te pamperen. Goede zelfzorg is niet altijd comfortabel. Liefde – ook zelfliefdeis een keuze die je in elk moment opnieuw maakt.

Sta je voor een keuze die je levenskwaliteit beïnvloedt? Vraag jezelf dan af: wat zou (zelf)liefde doen?

4. Experimenteer met “ik ben goed zoals ik ben”

Persoonlijke groei is veel minder een proces van verbetering en veel meer een proces van acceptatie. Je kunt jezelf eindeloos verbeteren en ontwikkelen, maar het is belangrijk om te beseffen waarom je dit doet.

Vind je dat je jezelf moet verbeteren omdat je niet goed genoeg bent? Want dat is – zoals je zult begrijpen – niet altijd de meest liefdevolle motivatie.

Je vindt misschien dat je moet veranderen. Dat je beter moet zijn. En daaronder ligt vaak de overtuiging dat je – na al deze aanpassingen – eindelijk waardevol genoeg zult zijn om liefde te verdienen. Dat je eindelijk goed genoeg bent.

Meh.

Experimenteer in plaats daarvan eens met de gedachte dat je perfect bent zoals je bent. Inclusief de kanten die je niet leuk vindt aan jezelf. Inclusief de ‘verkeerde’ beslissingen die je neemt. Dat dit er allemaal bij hoort.

”Ik ben goed zoals ik ben.”

Hoe voelt die gedachte? Hoe zou je je voelen als deze gedachte op een dagelijkse basis door je hoofd zou gaan?

Precies – een stuk rustiger en vrijer. Leer jezelf stap voor stap accepteren. Want zelfacceptatie is de beste voedingsbodem voor zelfliefde. 💛

Bekijk voor meer tips mijn praktische zelfliefde stappenplan.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test