“So you think that money is the root of all evil.
Have you ever asked what is the root of all money?”
Ayn Rand – Schrijfster en oprichtster van het Objectivisme
Een veelgemaakte denkfout
Geld is zo’n belangrijke factor in ons dagelijks leven, dat we het in ons hoofd snel menselijke eigenschappen toedichten. Veel mensen koesteren de overtuiging dat geld slecht is, de bron van al het kwaad.
Dit komt omdat alles wat we beschouwen als slecht te maken lijkt te hebben met geld, dus moet de gemeenschappelijke deler (geld) ook slecht zijn.
Geld is niet goed, en ook niet slecht
Is vuur goed of slecht? Vuur kan je helpen aan een lekkere maaltijd, maar kan je ook pijnlijk doden. Is geld goed of slecht? Met geld kun je een schooltje bouwen in een Afrikaans dorp. Met geld kun je een datzelfde dorp plat bombarderen.
We schreven eerder dat goed en slecht niet bestaan. Er bestaan alleen resultaten, dat wat is. Soms ervaar je deze resultaten als goed, soms ervaar je ze als slecht. Die ervaring ontstaat door jouw wereldbeeld en die van de maatschappij waarin je leeft.
Geld is niet goed of slecht. Geld is een gereedschap. Je kunt het aanwenden voor zaken die jij goed vindt, of voor zaken die je slecht vindt. De resultaten die geld teweeg brengt zeggen helemaal niets over het gereedschap, maar alles over de persoon die het in handen heeft.
Wees niet bang om veel geld te hebben
Als je denkt dat geld een grote gemene deler is in bijna alles wat ‘slecht’ is, dan heb je gelijk. Geld wordt gebruikt als middel of excuus om veel vervelende dingen aan te richten in de wereld. Oorlog, vervuiling, uitbuiting, uitroeiing en uitputting zijn vaak gerelateerd aan geld.
Het loont echter om het hele plaatje te zien. Geld is namelijk ook de grote gemene deler in bijna alles wat ‘goed’ is. Onderwijs, gezondheidszorg, wetenschap, groene energie, duurzame productie, veilig drinkwater, democratie, onafhankelijkheid, groei en bloei.
De vraag is dus: ben jij een ‘slecht’ persoon als je veel geld hebt? Het antwoord is duidelijk nee. Geld is namelijk niet goed of slecht, het kan wel resultaten teweeg brengen. Het hangt er dus helemaal vanaf welke resultaten jij graag teweeg wilt brengen met jouw geld.
Gebruik geld als een hefboom voor een betere wereld
Wil je de wereld beter maken? Wil je meer ‘goed’ zien en minder ‘slecht’? Wees dan niet bang om geld in te zetten als een krachtig gereedschap.
Zoals je vuur gebruikt om heerlijke, gezonde en voedzame maaltijden op tafel te zetten, kun je met geld geweldige dingen teweeg brengen. Hoe? Door te investeren in bedrijven, organisaties, producten, diensten en mensen die aansluiten bij jouw waarden of door zelf maatschappelijk verantwoord te ondernemen.
Je kunt jouw geld gebruiken als een hefboom voor een mooiere wereld. En hoe meer je ervan hebt, des te meer je teweeg kunt brengen.
Het is niet nodig om geld alle schuld te geven voor al het kwaad in de wereld. Geld is met jouw hulp namelijk net zo goed in staat om de bron te vormen van al het goede!
Bouw een goed leven met je geld
Op welke manier kun je je geld het beste beheren om je levenskwaliteit te ondersteunen? In deze Bundel zoeken we het uit.
Ontdek de kracht van de stuwdamtheorie en leer over de magie van het ontkoppelen van je inkomen. Verander je band met geld en gebruik het om je levenskwaliteit te vergroten in kleine, praktische stappen.
Reken af met geldzorgen, zodat je je aandacht kunt richten op zaken die je wel blij maken.
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,2 door duizenden deelnemers.
Reacties
nou ik denk, dat er weleens onbewuste overtuigingen kunnen bestaan die een gezonde kijk op geld in de weg staan.
Doe maar eens elke dag op het zelfde tijdstip een geldstukje in een potje, en let er eens op welke geachten en gevoelens door u heen gaan terwijl u dit doet, en schrijf ze op en zo komt men er heel snel achter Hoe men zich werkelijk over geld voelt.
Hi Jelle,
Bedankt…je bent een wijs man en dat op zo’n jonge leeftijd.
De manier van denken en doen deed mij denken aan een boek wat ik pas gelezen heb. Ik wil dat graag met je delen (misschien ken je het wel maar toch!) dat boek is ‘Mijn dinsdagen met Morrie’ van Mitch Albom. Voor het gemak heb ik de nederlandse versie genomen. Wonderlijk hoe zo’n jong iemand en iemand die een stuk ouder was (hij is inmiddels helaas al overleden) een zelfde visie op het leven hebben/hadden.
Bedankt voor zoveel inspiratie. Ik houd al van het leven maar dit is zo mooi wat jij doet…ga zo door om nog meer mensen te inspireren…ik doe met je mee!
Liefs Jane.