Artikel opslaan

“So you think that money is the root of all evil.
Have you ever asked what is the root of all money?”

Ayn Rand – Schrijfster en oprichtster van het Objectivisme

Een veelgemaakte denkfout

Geld is zo’n belangrijke factor in ons dagelijks leven, dat we het in ons hoofd snel menselijke eigenschappen toedichten. Veel mensen koesteren de overtuiging dat geld slecht is, de bron van al het kwaad.

Dit komt omdat alles wat we beschouwen als slecht te maken lijkt te hebben met geld, dus moet de gemeenschappelijke deler (geld) ook slecht zijn.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Geld is niet goed, en ook niet slecht

Is vuur goed of slecht? Vuur kan je helpen aan een lekkere maaltijd, maar kan je ook pijnlijk doden. Is geld goed of slecht? Met geld kun je een schooltje bouwen in een Afrikaans dorp. Met geld kun je een datzelfde dorp plat bombarderen.

We schreven eerder dat goed en slecht niet bestaan. Er bestaan alleen resultaten, dat wat is. Soms ervaar je deze resultaten als goed, soms ervaar je ze als slecht. Die ervaring ontstaat door jouw wereldbeeld en die van de maatschappij waarin je leeft.

Geld is niet goed of slecht. Geld is een gereedschap. Je kunt het aanwenden voor zaken die jij goed vindt, of voor zaken die je slecht vindt. De resultaten die geld teweeg brengt zeggen helemaal niets over het gereedschap, maar alles over de persoon die het in handen heeft.

Wees niet bang om veel geld te hebben

Als je denkt dat geld een grote gemene deler is in bijna alles wat ‘slecht’ is, dan heb je gelijk. Geld wordt gebruikt als middel of excuus om veel vervelende dingen aan te richten in de wereld. Oorlog, vervuiling, uitbuiting, uitroeiing en uitputting zijn vaak gerelateerd aan geld.

Het loont echter om het hele plaatje te zien. Geld is namelijk ook de grote gemene deler in bijna alles wat ‘goed’ is. Onderwijs, gezondheidszorg, wetenschap, groene energie, duurzame productie, veilig drinkwater, democratie, onafhankelijkheid, groei en bloei.

De vraag is dus: ben jij een ‘slecht’ persoon als je veel geld hebt? Het antwoord is duidelijk nee. Geld is namelijk niet goed of slecht, het kan wel resultaten teweeg brengen. Het hangt er dus helemaal vanaf welke resultaten jij graag teweeg wilt brengen met jouw geld.

Gebruik geld als een hefboom voor een betere wereld

Wil je de wereld beter maken? Wil je meer ‘goed’ zien en minder ‘slecht’? Wees dan niet bang om geld in te zetten als een krachtig gereedschap.

Zoals je vuur gebruikt om heerlijke, gezonde en voedzame maaltijden op tafel te zetten, kun je met geld geweldige dingen teweeg brengen. Hoe? Door te investeren in bedrijven, organisaties, producten, diensten en mensen die aansluiten bij jouw waarden of door zelf maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

Je kunt jouw geld gebruiken als een hefboom voor een mooiere wereld. En hoe meer je ervan hebt, des te meer je teweeg kunt brengen.

Het is niet nodig om geld alle schuld te geven voor al het kwaad in de wereld. Geld is met jouw hulp namelijk net zo goed in staat om de bron te vormen van al het goede!

Bouw een goed leven met je geld

Geldstress oplossen met de stuwdamtheorie Bundel

Op welke manier kun je je geld het beste beheren om je levenskwaliteit te ondersteunen? In deze Bundel zoeken we het uit.

Ontdek de kracht van de stuwdamtheorie en leer over de magie van het ontkoppelen van je inkomen. Verander je band met geld en gebruik het om je levenskwaliteit te vergroten in kleine, praktische stappen.

Reken af met geldzorgen, zodat je je aandacht kunt richten op zaken die je wel blij maken.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test