De 3 voordelen van meal preppen
Verbaasde rimpels in mijn voorhoofd krijg ik ervan. Als ik terugdenk aan hoe ik vroeger kookte voel ik verontwaardiging.
Ik maakte een maaltijd voor één avond. En de dag daarna deed ik het opnieuw. Ik bleef bezig! Elke dag weer. Koken, koken, koken.
Begrijp me niet verkeerd: koken is best leuk. Ontspannend zelfs. Maar er zijn wel meer dingen leuk en ontspannend. Zoals niet koken – ook best fijn.
Gelukkig kan mijn voorhoofd inmiddels ontspannen. Ik ben niet langer verontwaardigd over mijn inefficiënte kookgedrag. Ik doe aan meal preppen.
Gezond en betaalbaar weekmenu maken
Om je te inspireren heeft Billy op leukegeit.nl een bundel met vier weekmenu’s gemaakt waar hij is gaan meal preppen. Het is een gezond en betaalbaar weekmenu geworden met makkelijke en lekkere recepten.
Aan de slag met Billy’s weekmenu’s
Gezond en lekker eten hoeft echt niet duur te zijn.
Begin vandaag nog met het plannen van de maaltijden aan de hand van de vier weekmenu’s en je zult zien dat je voor een budgetvriendelijk bedrag gezond én lekker kunt eten. 🥳
Meal preppen verandert je vriezer in een super goedkoop, onwijs gezond en gunstig gelegen take-away restaurant.
Misschien is het ook iets voor jou. Het heeft veel voordelen, dit zijn de belangrijkste drie.
1. Meal preppen bespaart tijd
Zet jij de wasmachine aan voor ieder kledingstuk dat je in de was gooit? Nee – dat is waanzin. Je spaart de was op en wast alles in één keer omdat dat veel efficiënter is.
Batching noem je dat. Het opsparen van veelvoorkomende gelijkwaardige taken, met als doel het proces efficiënter te maken.
Meal preppen is als een omgekeerde wasmand voor je voedsel. Je gooit je koelkast en vriezer in één keer vol, en eet ze gedurende de week leeg.
Op die manier hoef je mogelijk maar één keer te koken. Je produceert meer voedsel in minder tijd waardoor je veel tijd bespaart.
- Je beschouwt je keuken meer als een kleine voedselfabriek.
- Je denkt na over hoe je zo efficiënt mogelijk zoveel mogelijk lekker en gezond eten kunt produceren.
- Je zoekt recepten die zich goed lenen voor snelle bereiding en makkelijk in te vriezen en op te warmen zijn.
- Je snijdt veel kook-overhead uit je leven.
Of je nu 100 gram rijst kook, of een kilo. Het is net zoveel werk en het produceert 10 keer zoveel voedsel.
Je kunt de dagen waarop je moet koken eenvoudig halveren, terugbrengen tot één hele efficiënte dag of nog verder gaan en minder dan één keer per week koken.
Je kunt het zo gek maken als je wilt – zolang er ruimte is in je vriezer natuurlijk.
2. Meal preppen helpt je gezonder eten
Ongezond comfort-food komt meestal mijn huis in als ik me moe, gestrest en lui voel. Dan heb ik trek in lekker eten en geen zin om er moeite voor te doen.
Meal preppen lost dat probleem op. Er is namelijk altijd lekker eten in huis waar ik weinig tot geen moeite voor hoef te doen. Ik warm mijn favoriete maaltijd op en klaar is kees.
En het fijne is: dit makkelijke eten is nog gezond ook! Want mijn vriezer ligt vol met mijn favoriete gezonde recepten.
Onthoud: je bent niet op zoek naar ongezond eten, je bent op zoek naar lekker eten. Als je gezonde en lekkere maaltijden klaar hebt liggen, dan is er weinig reden om pizza te bestellen.
En dat is slim. Want je kunt maaltijden produceren die voldoen aan je specifieke dieetwensen, en het zo waarschijnlijker maken dat je gezond eten volhoudt.
3. Meal preppen bespaart veel geld
Ja – want je kunt veel bewuster inkopen. Leuk als je één keer een bloemkool in de aanbieding koopt voor vanavond. Maar nóg leuker als je vier afgeprijsde bloemkolen koopt waar je nog weken van kunt genieten.
Dat – en je komt minder in de verleiding om buiten de deur te eten, dure kant-en-klaar maaltijden te kopen of maaltijden te bestellen. Want je koelkast en vriezer zijn gevuld, dus waarom zou je?
- Je bespaart omdat je vaker thuis eet en minder buiten de deur.
- Je bespaart omdat je groter kunt inkopen tijdens aanbiedingen.
- Je bespaart omdat je minder gas en elektriciteit verbruikt tijdens het koken.
- Je bespaart omdat je heerlijke huisgemaakte lunchsalades lekkerder zijn dan de kleffe broodjes in de bedrijfskantine.
- Je bespaart omdat je minder vaak in de supermarkt komt, waardoor je minder wordt blootgesteld aan verleidingen.
- Je bespaart omdat je je week beter plant.
Meal preppen helpt mij om minder vaak buiten de deur te eten. En daardoor loopt de besparing flink op. Geld dat ik kan besteden aan bouwen aan een betere toekomst, zoals het versneld aflossen van de hypotheek.
Aan de slag met 9 simpele mealprep tips
Wil je ook de vruchten plukken van meal preppen? Zoals ik al zei: je kunt het zo gek maken als je wilt. Maar laten we eerst maar eens op gang komen.
Hieronder vind je 9 mealprep tips die je op weg helpen.
- Je hoeft geen mealprep-pro te zijn om profijt te hebben van meal preppen. Je kunt klein beginnen en gaandeweg uitbreiden.
- Sterker nog – klein beginnen is de beste manier. Omdat je dan nieuwe kookgewoontes kunt aanleren zonder jezelf compleet te overweldigen.
- Kies een moment in de week waarop je nadenkt over je maaltijden. Kies recepten, maak een boodschappenlijst en haal alles in huis.
- Kijk of je zaken slim kunt combineren. Bijvoorbeeld door dingen in een ovenschotel te garen terwijl je op het fornuis soep maakt.
- Spreek met jezelf af dat je voortaan kookt in dubbele porties. Zodat je voor elke maaltijd die je hebt een extra maaltijd hebt.
- Als je wilt kun je een vaste dag in de week inplannen om al je eten voor de week te bereiden. Dit kan ook overweldigend zijn. Je kunt het ook in tweeën of drieën knippen.
- Investeer in vierkante bakjes die goed in je vriezer passen. Vierkant, omdat je dan de ruimte in de vriezer optimaal benut en goed kunt stapelen. Zorg dat ze precies één of twee porties kunnen bevatten.
- Pasta, rijst, bulgur, noodles, quinoa en aardappelen zijn mogelijk niet het lekkerst om in te vriezen. Je kunt dit koken en bewaren in de koelkast.
- Onthoud: 3 dagen in de koelkast, 3 maanden in de vriezer. Daarna loop je het risico dat je maaltijden bederven.
- Houd het simpel. Je kunt je best doen om allerlei vernuftige tussendoortjes te bereiden, of gewoon een appel pakken.
- Niet alles hoeft bereid te worden. Soms kun je al heel veel tijd besparen door je voeding simpelweg in porties te verpakken. Zoals fruit voor in je smoothie.
- Je kunt pastasauzen of currypasta in grote hoeveelheden klaarmaken en ze in kleine porties in de vriezer bewaren, zodat je snel een maaltijd in elkaar kunt draaien. Smoothies laten zich ook prima invriezen.
- Je kunt gezellig samen met een vriend(in) meal-preppen, en allebei de helft meenemen. Je kunt ook ingevroren maaltijden uitwisselen met vrienden, familie of buren (diepvries party!) – zodat je meer variatie hebt in je vriezer met minder moeite.
Meer meal preppen inspiratie?
Wil je aan de slag met meal prepping? Goed plan. Hieronder heb ik een aantal tips voor je.
- Laat je inspireren door ons mealprep Pinterest board.
- Vind recept inspiratie op Billy’s website – waar hij veggie comfort food recepten deelt. Lekker, simpel en soul-soothing.
- Lees verder over gezond en simpel eten. Onbewerkt plantaardig eten – alles wat je moet weten (+ wat ik eet in een dag)
Reacties
Jelmer, mooi thema. Een kanttekening; gekookte rijst is niet zondr meer veilig te bewaren in de kk. Zie link. http://eten-en-drinken.infonu.nl/producten/109412-gekookte-rijst-bewaren-en-opwarmen.html
Voor pasta geldt min of meer hetzelfde, niet te lang bewaren.
Bedankt voor je feedback Anne-Riet. Het is Jelle trouwens! 😉
Goeie tip. Rijst snel de koeling in gooien en binnen 3 dagen consumeren.
Hoi Jelle,
bedankt voor het artikel over mealpreppen. Doet mij denken aan vroeger toen ik nog geen 4 kinderen had :)
3-4 keer in de week sporten heb ik vol kunnen houden maar mealpreppen komt er sinds de komst van ons eerste kindje niet meer van. Het mealpreppen op zich is dan het probleem nog niet eens, maar het is gewoon veel leuker/gezelliger als je met de rest van het gezin kunt mee-eten.
Mocht je tips hebben in het kader van “mealpreppen voor het hele gezin” dan verneem ik ze graag! :)
Groeten, Marc
Meal Preppen.. leuk en uitdagend.. als je begin van de week een lijstje maakt met wat je die week eet en koopt..heb je aan het einde van de week een lege koelkast en vriezer die je makkelijk ff snel kan schoonmaken. Als je het goed doet en consequent bent,dus niet meer koopt dan je nodig hebt, dan is er geen voedselverspilling..Hoe heerlijk is dat.. en geen stress door de week “wat moet ik die dag eten?”. En je portemenee wordt er vrolijk van..
Hoi Jelle,
Hoe warm jij de maaltijden op? Ze zeggen dat de magneton niet zo gunstig is ivm de vitamines die je kwijt raakt, maar ik weet niet of dat een broodje Aap verhaal is…;)
Gr. Fleur
Ik heb geen magnetron, dus ik gebruik een pan of de oven. Wat betreft het verliezen van vitamines, bij elke bewerking verlies je een beetje voedingswaarde. Dat is niet fijn. Maar de oplossing is heel simpel: eet wat extra groente. ;)
Het heeft veel voordelen om veel te koken en in te vriezen. Tijd en geld besparen. Mooi.
Maar uit gezondsoverweging is opwarmen en invriezen niet gezond.
Je verliest heel veel voedingswaarde en vitaminen en smaak.
Geef mij maar rauw en vers… :-)
Jelle, je hebt helemaal gelijk. Ik begrijp de reactie van Sunnalunaterra wel, maar niet iedereen heeft tijd om iedere dag vers te koken. En wat jij verteld is niet zoveel slechter. En veel beter dan een pizza en de friture. Je kunt natuurlijk als aanvulling ook een zak wortelen kopen en daar op knabbelen.
Hai Jelle,
goed artikel! Ik vind het zeker voor curry en pastsauzen en ook bijv. soep heel handig om extra te koken en in te vriezen. Maar veel dingen vind ik niet leukker uit de vriezer. Wat mij al helpt is om in ieder geval in een excel sheet mijn weekmenu uit te schrijven. Het voordeel, ik hoef niet meer na te denken de rest van de week wat ik ga eten en heb mooi in een schema wanneer ik wat gegeten heb etc. Is al een hele verbetering dan iedere dag het ei opnieuw leggen:)
Groetjes
Rosalie
Ik deed een dergelijk iets toen ik èn een volledige baan had èn studeerde. Peulvruchten en goede rijst zijn goed te bewaren. Groente echter, kookte ik elke dag weer vers: lekkerder, gezonder en ik vond het fijn om toch even iets in de keuken te doen te hebben. Een goede vegetarische maaltijd bestaat uit graan, iets van peulvruchten, één of twee soorten groeten, wat rauwkost en wat zaden om er over heen te strooien en een saus. Met de groenten speelde ik altijd een beetje: van wat de ene dag overblijft, kun je de volgende dag iets heel anders maken. Saus is snel gemaakt van het beetje vocht waarin groenten gekookt zijn. Volkorenrijst/-granen zijn snel opgewarmd in een pan met een heel klein laagje water of bouillon en zo kun je ook met peulgroenten te werk gaan. Die smaken overigens ook in een salade of in een schotel van gesmoorde groenten. Binnen 20 minuten had ik altijd een uitstekende en heel bevredigende maaltijd op tafel. Dat heb je nodig als je bestaan zo vol zit. De 20 minuten die ik nodig had om te koken waren een heerlijke buffer tussen m’n baan en dat wat ik er na moest doen. Ik heb eigenlijk zelden van m’n vriesvak gebruik gemaakt.
Ik mealprep eigenlijk alleen voor de lunch. Dus ‘s avonds kook in drie porties, die ik de volgende twee dagen meeneem als lunch. Dan weet ik tenminste wat ik eet als lunch ipv de broodjes/maaltijden uit de kantine.
Verder is koken een van mijn grootste hobby’s dus mealprep ik zo weinig mogelijk. (en ik heb een lichtelijk jeugdtrauma aan opgewarmd eten uit de vriezer, zoooo vies.) Een beetje zoals Marjan ook al beschrijft is het het een rustpunt tussen werken en andere hobby’s/sporten. Ik koop gewoon net iets zorgvuldiger in of vraag vrienden te eten zodat het eten wel opgaat. Bespaart er tenminste iemand ;)
Mijn ervaring is dat eten uit de vriezer opwarmen in een pan even veel tijd kost, als opnieuw een eenvoudige maaltijd klaarmaken.
Soep maak ik wel voor twee dagen. De helft bewaar ik dan in de koelkast.
Overigens heb ik me ook laten vertellen dat vers eten veel gezonder is dan kliekjes. Niet alleen vanwege de vitaminen, maar ook omdat voedsel meer histamine bevat, naarmate je het langer bewaart. (Oxidatieproces)
Histamine kan een gestrest gevoel geven, zeker als je histamine-intolerant bent zoals ik.
Ook ik heb de ervaring dat koken vaak een rustmoment is om de werkdag af te sluiten.
Leuk en inspirerend artikel (ook het pinterest board). Ik ga dit proberen voor mijn lunches: ik wil graag een salade mee, maar dat lukt vaak niet elke dag. Maar deze tips gaan zeker helpen, top.
Een diepvriesparty is dus niet in de vriezer ;-)
Granen en aardappels kook ik sowieso voor een paar dagen, dan verse groente, stukkie vis, vlees of wat anders erbij. Is snel omdat ik eenvoudig kook, geen ingewikkelde recepten. Moet nog een klein vrieskissie om bijv soep te bewaren. Nu mijn kat op de rawfoodtoer is wordt het kleine vriesvak te klein.
Hahahaha, ben ik onbewust al aan het foodpreppen ;) ook ik maak het mijzelf makkelijk door een zak uien te kopen en die in 1 keer in stukjes te snijden en per ui in een zakje in te vriezen (en die zakjes in een grote bak met deksel anders ruikt de hele vriezer naar ui), wanneer ik een ui nodig heb dan gooi ik die bevroren en al in de pan en dat scheelt mij een hoop tijd en tranende ogen en weggooien want in je eentje eet je nooit een zak uien op voordat het verrot is. Dit doe ik trouwens ook met de paprika, werkt heel goed.
Hallo Jelle ik vind je te gek en kom bij je eten hoor uit de vriezer of niet je zegt heel terrecht dat we niets opschieten met zeuren. Je naam Jelle klinkt Fries. LIEFS VAN EEN OMA UIT SNEEK.OOK GROETEN AAN JE VRIEND.
Dit werkt perfect ook met de slowcooker trouwens. Helemaal geen omkijken meer naar en heerlijk en gezond eten
Groetjes
Ik gooi soms de ongekookte aardappels en groente in de rijstkoker. Erg makkelijk, gaart vanzelf en je kan tussendoor wat anders doen. In een huishouden met 3 kinderen, 3 honden en een kat wil je vaak wel even ontspannen, voor mij het ideale moment dus. Ik heb het ook geprobeerd met kip, maar dat wordt lang niet zo lekker als in de koekenpan.
En soms maak ik pakketjes van aardappelen, groenten en vlees (ja wij zijn echte vleeseters, sorry) die stop ik de halogeenoven. Per persoon kan je daar een serie kruiden bij doen en zo de smaak per persoon laten verschillen. Heb ik ook even de rust.
En wil ik echt even gezeur aan mijn hoofd van de kinderen en dieren ja dan ga ik de keuken in om “ouderwets” te koken.
Pastasauzen vind ik niet lekker smaken uit de vriezer. Ik wek ze liever. Kokend heet in glazen potten, dop erop omgekeerd een kwartier op een (thee)doek laten staan, omdraaien, verder laten afkoelen en in de voorraadkast of kelder bewaren. Je schijnt de saus zo een half jaar te kunnen bewaren.
Hele handige tips! Schrijf wel goed de datum op het product, zodat je altijd gemakkelijk kunt zien wanneer je iets in de vriezer hebt gehaald. Ondanks dat je veel producten lang kunt bewaren, is het belangrijk om de voedselveiligheid in de gaten te houden.
Wie heeft er voor mij een aantal kant en klare recepten liggen?
Ik bedoel recepten voor 4 -5 dagen.
Boodschappen doen, paar uur de keuken in en klaar..
Wat is het leven makkelijk🌷
Ik doe van alles een beetje. Ik maak al jaren een weekmenu, maar echt een middag mealprepoen dat komt er niet van. Omdat ik koolhydraatbeperkt moet eten, en dus ook de lunch, kook ik soep voor 4 personen. 3 porties in de vriezer, 1 in de koelkast. ‘s morgens opwarmen en in een foodjar. Bij het plannen van het diner houd ik al rekening met wat ik over hou, voor ontbijt of lunch de volgende dag. Vanavond ratatouille, morgen restant als salade met wat erbij. Hoewel, restant? Gepland restant. Stoofvlees bijvoirbeeld maak ik in grote hoeveelheden, dat gaat niet anders, en ook dat in portues invriezen. Tomatensaus maak ik in een grote pan, daarna in potten. 30 minuten op 80 graden in de weckketel (of in de oven) en ze kunnen de voorraadkast in. Er zijn meer bewaarmogelijkheden dan de koelkast of de vriezer. Wecken is ook een handige.
Ik maak elk jaar mijn eigen zuurkool van witte kool. 1 middag werk, hele seizoen plezier.
Als ontbijt eet ik kwark/yoghurt met pitten en zaden, maar dat maak ik elke avond klaar. Omdat ik graag in de keuken bezig ben en omdat het hoort bij mijn avondritueel.
Toch heeft dit artikel me wel aan het denken gezet. Wie weet ga ik op termijn (nog) slimmer koken 😉
Doe wat bij je past en waar je je fijn bij voelt.