Artikel opslaan

De 3 voordelen van meal preppen

Verbaasde rimpels in mijn voorhoofd krijg ik ervan. Als ik terugdenk aan hoe ik vroeger kookte voel ik verontwaardiging.

Ik maakte een maaltijd voor één avond. En de dag daarna deed ik het opnieuw. Ik bleef bezig! Elke dag weer. Koken, koken, koken.

Begrijp me niet verkeerd: koken is best leuk. Ontspannend zelfs. Maar er zijn wel meer dingen leuk en ontspannend. Zoals niet koken – ook best fijn.

Gelukkig kan mijn voorhoofd inmiddels ontspannen. Ik ben niet langer verontwaardigd over mijn inefficiënte kookgedrag. Ik doe aan meal preppen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Gezond en betaalbaar weekmenu maken

Om je te inspireren heeft Billy op leukegeit.nl een bundel met vier weekmenu’s gemaakt waar hij is gaan meal preppen. Het is een gezond en betaalbaar weekmenu geworden met makkelijke en lekkere recepten.

Budget weekmenu's

Aan de slag met Billy’s weekmenu’s

Gezond en lekker eten hoeft echt niet duur te zijn.

Begin vandaag nog met het plannen van de maaltijden aan de hand van de vier weekmenu’s en je zult zien dat je voor een budgetvriendelijk bedrag gezond én lekker kunt eten. 🥳

Lees meer over de weekmenu’s..

Meal preppen verandert je vriezer in een super goedkoop, onwijs gezond en gunstig gelegen take-away restaurant.

Misschien is het ook iets voor jou. Het heeft veel voordelen, dit zijn de belangrijkste drie.

1. Meal preppen bespaart tijd

Zet jij de wasmachine aan voor ieder kledingstuk dat je in de was gooit? Nee – dat is waanzin. Je spaart de was op en wast alles in één keer omdat dat veel efficiënter is.

Batching noem je dat. Het opsparen van veelvoorkomende gelijkwaardige taken, met als doel het proces efficiënter te maken.

Meal preppen is als een omgekeerde wasmand voor je voedsel. Je gooit je koelkast en vriezer in één keer vol, en eet ze gedurende de week leeg.

Op die manier hoef je mogelijk maar één keer te koken. Je produceert meer voedsel in minder tijd waardoor je veel tijd bespaart.

 • Je beschouwt je keuken meer als een kleine voedselfabriek.
 • Je denkt na over hoe je zo efficiënt mogelijk zoveel mogelijk lekker en gezond eten kunt produceren.
 • Je zoekt recepten die zich goed lenen voor snelle bereiding en makkelijk in te vriezen en op te warmen zijn.
 • Je snijdt veel kook-overhead uit je leven.

Of je nu 100 gram rijst kook, of een kilo. Het is net zoveel werk en het produceert 10 keer zoveel voedsel.

Je kunt de dagen waarop je moet koken eenvoudig halveren, terugbrengen tot één hele efficiënte dag of nog verder gaan en minder dan één keer per week koken.

Je kunt het zo gek maken als je wilt – zolang er ruimte is in je vriezer natuurlijk.

2. Meal preppen helpt je gezonder eten

Ongezond comfort-food komt meestal mijn huis in als ik me moe, gestrest en lui voel. Dan heb ik trek in lekker eten en geen zin om er moeite voor te doen.

Meal preppen lost dat probleem op. Er is namelijk altijd lekker eten in huis waar ik weinig tot geen moeite voor hoef te doen. Ik warm mijn favoriete maaltijd op en klaar is kees.

En het fijne is: dit makkelijke eten is nog gezond ook! Want mijn vriezer ligt vol met mijn favoriete gezonde recepten.

Onthoud: je bent niet op zoek naar ongezond eten, je bent op zoek naar lekker eten. Als je gezonde en lekkere maaltijden klaar hebt liggen, dan is er weinig reden om pizza te bestellen.

En dat is slim. Want je kunt maaltijden produceren die voldoen aan je specifieke dieetwensen, en het zo waarschijnlijker maken dat je gezond eten volhoudt.

3. Meal preppen bespaart veel geld

Ja – want je kunt veel bewuster inkopen. Leuk als je één keer een bloemkool in de aanbieding koopt voor vanavond. Maar nóg leuker als je vier afgeprijsde bloemkolen koopt waar je nog weken van kunt genieten.

Dat – en je komt minder in de verleiding om buiten de deur te eten, dure kant-en-klaar maaltijden te kopen of maaltijden te bestellen. Want je koelkast en vriezer zijn gevuld, dus waarom zou je?

 • Je bespaart omdat je vaker thuis eet en minder buiten de deur.
 • Je bespaart omdat je groter kunt inkopen tijdens aanbiedingen.
 • Je bespaart omdat je minder gas en elektriciteit verbruikt tijdens het koken.
 • Je bespaart omdat je heerlijke huisgemaakte lunchsalades lekkerder zijn dan de kleffe broodjes in de bedrijfskantine.
 • Je bespaart omdat je minder vaak in de supermarkt komt, waardoor je minder wordt blootgesteld aan verleidingen.
 • Je bespaart omdat je je week beter plant.

Meal preppen helpt mij om minder vaak buiten de deur te eten. En daardoor loopt de besparing flink op. Geld dat ik kan besteden aan bouwen aan een betere toekomst, zoals het versneld aflossen van de hypotheek.

Aan de slag met 9 simpele mealprep tips

Wil je ook de vruchten plukken van meal preppen? Zoals ik al zei: je kunt het zo gek maken als je wilt. Maar laten we eerst maar eens op gang komen.

Hieronder vind je 9 mealprep tips die je op weg helpen.

 1. Je hoeft geen mealprep-pro te zijn om profijt te hebben van meal preppen. Je kunt klein beginnen en gaandeweg uitbreiden.
 2. Sterker nog – klein beginnen is de beste manier. Omdat je dan nieuwe kookgewoontes kunt aanleren zonder jezelf compleet te overweldigen.
 3. Kies een moment in de week waarop je nadenkt over je maaltijden. Kies recepten, maak een boodschappenlijst en haal alles in huis.
 4. Kijk of je zaken slim kunt combineren. Bijvoorbeeld door dingen in een ovenschotel te garen terwijl je op het fornuis soep maakt.
 5. Spreek met jezelf af dat je voortaan kookt in dubbele porties. Zodat je voor elke maaltijd die je hebt een extra maaltijd hebt.
 6. Als je wilt kun je een vaste dag in de week inplannen om al je eten voor de week te bereiden. Dit kan ook overweldigend zijn. Je kunt het ook in tweeën of drieën knippen.
 7. Investeer in vierkante bakjes die goed in je vriezer passen. Vierkant, omdat je dan de ruimte in de vriezer optimaal benut en goed kunt stapelen. Zorg dat ze precies één of twee porties kunnen bevatten.
 8. Pasta, rijst, bulgur, noodles, quinoa en aardappelen zijn mogelijk niet het lekkerst om in te vriezen. Je kunt dit koken en bewaren in de koelkast.
 9. Onthoud: 3 dagen in de koelkast, 3 maanden in de vriezer. Daarna loop je het risico dat je maaltijden bederven.
 10. Houd het simpel. Je kunt je best doen om allerlei vernuftige tussendoortjes te bereiden, of gewoon een appel pakken.
 11. Niet alles hoeft bereid te worden. Soms kun je al heel veel tijd besparen door je voeding simpelweg in porties te verpakken. Zoals fruit voor in je smoothie.
 12. Je kunt pastasauzen of currypasta in grote hoeveelheden klaarmaken en ze in kleine porties in de vriezer bewaren, zodat je snel een maaltijd in elkaar kunt draaien. Smoothies laten zich ook prima invriezen.
 13. Je kunt gezellig samen met een vriend(in) meal-preppen, en allebei de helft meenemen. Je kunt ook ingevroren maaltijden uitwisselen met vrienden, familie of buren (diepvries party!) – zodat je meer variatie hebt in je vriezer met minder moeite.

Meer meal preppen inspiratie?

Wil je aan de slag met meal prepping? Goed plan. Hieronder heb ik een aantal tips voor je.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test