“With mindfulness, you can establish yourself
in the present in order to touch the wonders
of life that are available in that moment.”
Thich Nhat Hanh
Verschil tussen mindfulness & meditatie – bekijk video
Bekijk hieronder mijn video over het verschil tussen mindfulness & meditatie. Vind je deze video leuk? Abonneer je dan gezellig op mijn YouTube kanaal.
Kun je de video niet bekijken? Bekijk mijn video over het verschil tussen mindfulness & meditatie op YouTube.
Mindfulness en meditatie
Wat is het verschil tussen mindfulness en meditatie? In de basis is het heel simpel:
- Mindfulness is een eigenschap van bewustzijn.
- Meditatie is een bezigheid.
Je kunt in theorie op ieder moment mindfulness ervaren. Je kunt niet altijd mediteren.
Je kunt wél mindfulness ervaren tijdens meditatie. In veel meditatievormen is dat precies het doel. Maar weer andere vormen van meditatie richten zich juist niet op mindfulness.
Deze afbeelding maakt het direct duidelijk:
Maar wat is mindfulness dan?
Mindfulness is je vermogen om volledig met je aandacht in het moment te zijn. Alle mensen kunnen dit en doen dit van nature. Je kunt dit vermogen trainen en bewust beoefenen om zo bepaalde resultaten te bereiken.
Resultaten zoals:
- Minder stress;
- Minder piekeren;
- Meer blijdschap en vreugde;
- Meer compassie;
- Meer dankbaarheid;
- Meer intentie;
- Meer inzicht in de aard van bewustzijn.
Mindfulness is niet exotisch, niet speciaal en het is geen aangeleerde eigenschap. Het beoefenen van mindfulness voegt niets toe wat er niet al was.
En dit zal je misschien verrassen: mindfulness is het tegenovergestelde van zweverig. De effecten van mindfulness zijn grondig onderzocht. Daarom wordt het steeds meer gebruikt in evidence based behandelmethodes.
Ja – mindfulness wordt veel toegepast in meer alternatieve omstandigheden, maar dat maakt het niet zweverig. In deze situaties wordt bijvoorbeeld ook ademgehaald – dat bestempelen we vervolgens ook niet als zweverig.
Het is het tegenovergestelde van zweverig omdat mindfulness compleet basaal is. Je brengt je aandacht naar de naakte realiteit – zonder je bezig te houden met de verhalen en illusies die je in gedachten ervaart.
Je leeft met je aandacht in het nu: veel aardser en gegronder wordt het niet.
Je hebt je vermogen tot mindfulness van nature meegekregen. Het is de basiseigenschap van bewustzijn.
Mindfulness is dus geen gereedschap – het is je natuurlijke staat.
Je kunt niet niet in het moment leven
Soms zeggen we dingen rondom mindfulness als: mindfulness is in het moment leven. Dit soort uitspraken impliceren dat het mogelijk is om niet in het moment te leven.
Dat klopt niet, en dat kun je voor jezelf onderzoeken.
Het enige dat je kunt ervaren is dat je aandacht zich verplaatst naar de inhoud van gedachten die je ervaart. Die gedachten ervaar je echter altijd in het moment.
Er is alleen nu, dus het is altijd nu. Je kunt niet straks een gedachte ervaren. Elke gedachte ervaar je nu. Een gedachte kan wel inhoudelijk over ‘straks’ gaan. Maar die inhoud is een projectie – een bedenksel van je brein, gebaseerd op herinneringen.
Je ervaart die gedachte over ‘straks’ dus gewoon hier en nu.
Door mindfulness te beoefenen verplaats je alleen je aandacht. Je verplaatst je aandacht naar het moment – maar je was er al die tijd al. Je was het alleen even ‘vergeten’ door al die gedachten over de toekomst en het verleden.
Oké – en wat doe ik dan tijdens meditatie?
Meditatie is een bezigheid waarbij je je concentratie traint en tegelijkertijd bewust waarneemt wat er gebeurt (en dus mindfulness ervaart). Het is één manier om mindfulness te beoefenen en ervaren.
Meestal werkt het zo:
- Je richt je aandacht op een meditatie-object. Dit kan van alles zijn: je ademhaling, een sensatie in je lichaam, een mantra of een brandende kaars.
- Steeds als je aandacht wordt ‘gekaapt’ door gedachten breng je je aandacht terug naar je meditatie-object. Zonder oordeel.
- Steeds wanneer je dit doet train je je concentratie. Hierdoor zal het je – op termijn – lukken om steeds langer en dieper te mediteren.
Wanneer je concentratie sterker wordt zal je meditatie steeds meer de vorm krijgen van simpelweg waarnemen. Zonder oordeel, zonder verwachting. Gewoon ervaren wat er te ervaren valt.
En dat brengt je in een staat van mindfulness. Welkom thuis. 😌
Maar ik hoef dus niet te mediteren?
Zeker niet. Je kunt mindfulness vergelijken met bewegen.
Bewegen kun je overal en altijd. Door regelmatig te bewegen blijf je gezond en voel je je goed.
Je kunt echter ook naar de sportschool gaan. Hier kun je gericht werken om sneller resultaat te boeken. In de sportschool kun je dingen voor elkaar krijgen die je anders lastig voor elkaar krijgt.
Mediteren is als een sportschool voor je waarneming van bewustzijn.
Je kunt intenser trainen. Zo kun je diepere inzichten opdoen en mindfulness intenser ervaren. Vervolgens neem je deze resultaten mee je dag in, waardoor je leven langzaam verandert.
En net als met een sportschool heeft het vooral impact als je het regelmatig doet. Eén keer trainen verandert niet zoveel. Elke week drie keer trainen wel.
Meditatie is – wat mij betreft – de meest krachtige manier om mindfulness te vergroten in je leven. Daarom heb ik er dit boek over geschreven!
En wat als ik geen zin heb in meditatie?
Dan zijn er nog steeds talloze manieren om mindfulness te trainen. Voornamelijk door vaker bewust te worden van je ervaring in het moment.
Je kunt speciale mindfulnessoefeningen doen om op gang te komen. Vervolgens zul je merken dat je aandacht steeds vaker in het moment blijft hangen.
Het helpt ook om je omgeving geleidend te maken voor mindfulness. Bijvoorbeeld door je telefoon op stil te zetten en je brein minder te prikkelen met social media en entertainment.
Hieronder heb ik een aantal artikelen, tips, cursussen en inzichten voor je op een rijtje gezet. Deze helpen je om aan de slag te gaan met mindfulness op een dagelijkse basis.