Artikel opslaan

Wat is neerslachtigheid?

Neerslachtigheid is een vervelend en negatief gevoel. Je leven voelt kleurloos en je kunt je niet meer herinneren wanneer je voor het laatst echt gelachen hebt. Kortom, je loopt de hele dag rond met een triest gevoel in je lijf.

Veel mensen voelen zich in meer of mindere mate neerslachtig zodra de dagen korter worden en de blaadjes van de bomen vallen. Dit noemen we een winterdip of winterdepressie.

Daarnaast zijn er nog veel meer oorzaken voor neerslachtigheid. Zo is het heel logisch dat je je een tijd verdrietig voelt als je een dierbare verliest of te maken krijgt met tegenslag.

Soms is de oorzaak minder duidelijk. Je kunt je bijvoorbeeld ook neerslachtig voelen door te veel stress, een gebrek aan waardering, hoge verwachtingen of te weinig uitdaging. Ook lichamelijke factoren zoals hormonen en genetische aanleg kunnen een rol spelen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Hoe herken je neerslachtigheid bij jezelf?

Merk je dat je somber bent en opeens geen of minder plezier beleeft aan dingen die je eerst leuk vond? Ga dan bij jezelf na of je dit gevoel al langer hebt. Andere symptomen van neerslachtigheid zijn:

  • Je zorgen maken en veel piekeren
  • Slapeloosheid
  • Weinig energie hebben
  • Moeite hebben met concentreren
  • Jezelf afzonderen
  • Geen motivatie hebben
  • Je nutteloos voelen
  • Snel boos of geïrriteerd zijn
  • Geen beslissingen kunnen nemen
  • Slecht voor jezelf zorgen: snacken, alcohol drinken, weinig bewegen

Waarom je niet te lang in de put wilt blijven zitten

Veel van de genoemde symptomen komen ook voor bij mensen die een depressie of burn-out hebben. Het hoeft echter niet meteen te betekenen dat je depressief bent of een burn-out hebt.

Iedereen voelt zich weleens somber en lusteloos. Vaak is er een duidelijke reden en meestal verdwijnt dit negatieve gevoel na een tijdje vanzelf. Als een regenbui die weer overdrijft.

Het is wel belangrijk dat je je bewust bent van je neerslachtigheid. Merk je dat je je al langere tijd ellendig voelt of is er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak? Dan is het tijd om in actie te komen.

Hoe langer je namelijk in de put blijft zitten, hoe moeilijker het wordt om er weer uit te komen.

Je loopt als het ware in cirkels, waardoor je geestelijk en lichamelijk uitgeput raakt. Zelfstandig omhoog klimmen wordt dan een onmogelijke opgave.

7 tips om uit de put te klimmen

De ene put is dieper dan de andere put. Toch is er altijd wel iets wat je kunt doen om een stukje omhoog te klimmen. Op je eigen manier en in je eigen tempo. Jezelf forceren heeft geen zin.

Tip 1: stop de negatieve spiraal

Als je je slecht voelt, ga je slecht voor jezelf zorgen. Waardoor je je uiteindelijk nóg slechter gaat voelen. Stop dus met bankhangen, scrollen en snacken.

Vervang je social media-apps voor een bewegingsapp en ga een stukje wandelen, fietsen of hardlopen. En eet eens een appel in plaats van een zak chips. Of eet eerst een appel en dan wat chips, het moet natuurlijk wel leuk blijven.

Tip 2: wees lief voor jezelf

Je mag je best even slecht voelen. Het leven verloopt nu eenmaal met ups en downs. Soms komen er goede dingen op je pad, soms vervelende dingen. Het is wat het is.

Neem je tijd en schrijf je gevoelens van je af. Of zoek iemand bij wie je je hart kunt luchten.

Tip 3: blijf in het hier en nu

Als je je neerslachtig voelt, is het heel verleidelijk om in het verleden of de toekomst te leven. Je blijft piekeren over wat je beter of anders had moeten doen. Of je maakt je zorgen over gebeurtenissen die nog moeten plaatsvinden.

Het punt is alleen dat je er niets mee opschiet. Richt je liever op de kleine dingen die je nu kunt doen.

Tip 4: wees dankbaar voor de goede dingen

Hoe zwaar het leven soms ook is, er is altijd wel iets waar je dankbaar voor kunt zijn. Een dak boven je hoofd, een lekkere maaltijd, vrienden die voor je klaar staan, de zon die schijnt, een fijn boek of een compliment van je partner bijvoorbeeld.

Tip 5: houd een dagboek bij

Door je gedachten op papier te zetten hoef je er niet de hele dag mee rond te lopen. Een dagboek bijhouden helpt bovendien om orde te scheppen in de chaos. Ook krijg je een beter inzicht in je gevoelens en emoties.

Tip 6: ga leuke dingen doen

Ik weet het, je hebt helemaal geen zin om iets te ondernemen als je je neerslachtig voelt. Probeer het toch.

Kies iets wat je normaal gesproken leuk vindt om te doen – en spreek met jezelf af dat als je er na 10 minuten nog steeds niets aan vindt, je weer stopt.

Grote kans dat je op een gegeven moment toch de smaak te pakken krijgt en je problemen even kunt vergeten.

Tip 7: zorg voor voldoende daglicht

Te weinig daglicht kan een neerslachtig gevoel versterken – of zelfs veroorzaken. Ga daarom overdag regelmatig naar buiten. Slik daarnaast in de donkere maanden extra vitamine D.

Je kunt ook overwegen om een daglichtlamp aan te schaffen. Veel mensen hebben hier baat bij.

Til jezelf uit een moeilijke periode

Stap voor stap uit je dip komen Bundel

Ga je op dit moment door een moeilijke periode in je leven? Geen zorgen - je bent niet alleen. We kunnen je problemen misschien niet in één klap oplossen, maar er zijn wel een hoop stappen die we samen kunnen zetten.

In deze Bundel maken we je problemen samen minder problematisch, zetten we stappen richting de opwaartse spiraal, veranderen we je perspectief en beoefenen we acceptatie en zelfcompassie.

We gaan het samen beter maken , doe je mee? ☀️

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test