Artikel opslaan

Het leven is simpel als je op reis bent

Zodra je je huis achterlaat, maak je je leven simpeler. Wanneer je reist heb je minder verplichtingen, minder sociale druk, minder spullen, minder routine en minder doelen. Je volgt het nieuws minder, je kijkt minder tv, je komt los van de maatschappij, los van de hypes, los van de molen van alledag.

Weg van huis is de wereld simpeler, rustiger. Meer tijd voor jezelf, meer bijzondere indrukken en waarschijnlijk een mooiere omgeving en meer natuur.

Veel mensen worden verliefd op dit idee. Op de rust en kalmte die dit eenvoudige leven hen biedt. Logisch, want zodra je thuis komt van een fijne vakantie ontdek je al snel hoe sterk het contrast is. Je ontdekt ineens hoe complex je moderne leven is, en je beseft dat die eenvoud en kalmte eigenlijk veel fijner is.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Maak je leven nu simpeler

Je zou meer van dit soort kalmte willen ervaren. Maar je hebt het idee dat dit gevoel alleen kan ontstaan wanneer je van huis bent. Of, sterker nog, dat je moet emigreren om dit gevoel vaker te ervaren. Weg van de files, weg van de tv, weg van deze samenleving die je zoveel stress bezorgt.

Het zou kunnen dat dat klopt. Maar het zou ook kunnen dat het probleem niet zozeer de maatschappij is, maar de manier waarop jij ermee omgaat. Dat je nog geen manier hebt gevonden om met alle prikkels om te gaan. Dat het je nog niet is geluk om kalmte te vinden ín deze maatschappij.

Wil je dat je leven meer voelt als een vakantie? Gebruik dan de onderstaande tips om je leven nu simpeler te maken. Je kunt een heel eind komen zodra je leert hoe je relaxt kunt leven terwijl je thuis bent.

1. Vereenvoudig je leven direct

Overbodige zaken maken je leven onnodig ingewikkeld. Overbodigheid bezorgt je werk, stress en kost je geld en energie. Wanneer je op vakantie bent richt je je doorgaans alleen op de dingen die essentieel zijn, en dat voelt heerlijk.

Je reist met de spullen die je nodig hebt. Je brengt je tijd door op manieren die je gelukkig maken, met de mensen die het meest voor je betekenen.

En dat terwijl je huis vol ligt met spullen die niet nodig zijn. En je agenda uitpuilt met afspraken die je net zo goed zou kunnen schrappen. En al die overbodigheden leiden je af van de dingen die voor jou echt belangrijk zijn, die essentieel zijn voor je geluk.

Dus? Dus wordt het tijd om uit te zoeken wat voor jou essentieel is. Tijd om de oude meuk uit je leven te gooien. De stapels ongelezen boeken, de dozen vol frutsels die je nooit gebruikt, de oude kleding, de overbodige tafelkleden, het dubbele servies en ga zo maar door. Tijd om je leven simpel te maken, net als op vakantie. Om te leven met alleen die spullen die je helpen gelukkig te zijn, en meer niet.

2. Maak je minder druk

De wereld draait toch wel door, ook als jij je niet druk maakt. Als je je ver hebt laten meeslepen door de dagelijkse sleur, dan krijg je het idee dat jij ‘nodig’ bent voor van alles en nog wat.

Maar dat ben je niet.

Neem het leven niet zo serieus. Lach vaker om de dingen die je overkomen en de fouten die je maakt. Zie er de humor van in. Maak je minder druk om kleine dingen. De meeste dingen zijn het absoluut niet waard om je over op te winden. Doe dat dus ook niet.

Je maakt meerdere keren per dag bewuste keuzes over hoe je op verschillende situaties reageert. Kies vaker voor een zachte en liefdevolle reactie. Maak je minder druk om kleine dingen. En besef dat bijna alle dingen ‘kleine dingen’ zijn. Adem in, adem uit. De wereld blijft doordraaien. Niets aan de hand.

3. Neem momenten van mindfulness

Als je op vakantie bent dan geniet je intenser van het moment. Dat komt vooral doordat je vaker wordt blootgesteld aan nieuwe omgevingen en onbekende situaties. Hierdoor is je volle bewustzijn vereist om goed door de situatie heen te komen.

Maar thuis is dat een ander verhaal. Thuis is er weinig nieuws, weinig onbekends. En voor je het weet leef je op een halve automatische piloot. Je leeft niet meer in het moment, omdat je het allemaal al een keer ervaren hebt. Je leeft in je hoofd, want daar komen wel steeds nieuwe gedachten langs.

Maar leven in je hoofd is stressvol. En leven in het hier en nu werkt helend voor lichaam en geest. Het helpt je gelukkiger, meer ontspannen en meer liefdevol te zijn.

Dus doe je best om vaker in het moment te leven. Adem een paar keer bewust in en uit, en waardeer de wereld om je heen. Ook als je deze wereld al kent.

4. Denk en werk vooruit

Als je elke dag wilt genieten van een vrijer en simpeler leven, zoals je dat op vakantie ervaart, is het van belang dat je vooruit denkt en vooruit werkt. Want wanneer je weet dat je je leven op orde hebt, is het veel makkelijker om de boel los te laten en echt te ontspannen.

Dus neem de tijd om te plannen. Kun je die meeting van volgende week nu alvast voorbereiden door je in te lezen? Kun je in een keer drie verjaardagkado’s kopen in de stad? Kun je het weekend tegemoet gaan met een lege mailbox?

Ik las weleens dat je voor iedere tien minuten die je besteedt aan plannen, een halfuur bespaart in de uitvoering. Plannen is ontzettend tijdbesparend. En het kan ervoor zorgen dat je leven kalm en rustig aanvoelt. Ook al is het gevuld met allerlei taken en activiteiten, en sta je midden in de drukke samenleving.

Ga bijvoorbeeld elke week even zitten met deze checklist. Een beetje voorbereiding levert vaak veel op. Je zult merken dat je er rust en vrijheid voor terug krijgt.

5. Leef positiever

Richt je op de dingen die goed gaan in je leven. Wees minder moeilijk, minder krampachtig. Laat je vaker meevaren door het leven. Laat dingen af en toe lekker over je heen komen. Het leven is een interessante beleving. En als je af en toe gewoon lekker in de stroming gaat hangen, dan gebeuren er leuke dingen.

Dat wil zeggen: leef met minder verwachtingen en met meer waardering. Geniet van de mooie dingen, de kleine dingen. Zoals dat momentje voor jezelf in de zon met een kop koffie. Of die lieve kaart van een vriendin. Geniet van je partner, je huisdier, je kinderen, je vrienden en familieleden.

Doe altijd je best om je leven meer te laten draaien om dingen waar je blij en positief van wordt. Laat negativiteit van je af glijden. Dat betekent misschien minder nieuws kijken, je televisie de deur uit gooien en meer lezen over inspirerende onderwerpen.

Door deze tips toe te passen word je kalmer, gelukkiger en meer gefocust op de dingen die je echt gelukkig maken. Dat helpt je dat magische vakantiegevoel te pakken te krijgen, zonder te emigreren!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test