Artikel opslaan

Geef je lichaam de gelegenheid zich te helen

Je lijf is slimmer dan je denkt. Terwijl jij je kennis op het gebied van gezond leven blijft uitbreiden weten de cellen waaruit je bent opgebouwd precies wat ze moeten doen om jou gezond te houden.

Ons lichaam heeft een groot zelfhelend vermogen. De kunst is om je lijf de gelegenheid te geven dit vermogen tot een maximum te benutten. De onderstaande tips helpen je aan de kant te stappen, en je lichaam de gelegenheid te geven zichzelf te helen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Ban stress uit je leven

Stress is slecht voor je lichaam. We hebben het al vaker uitgelegd en willen het opnieuw benadrukken. Negatieve stress is net als drugs, overmatig alcoholgebruik, roken en fysieke verwonding één van de slechtste dingen die je je lichaam aan kunt doen.

Wanneer je gestrest bent verkeert je lichaam constant in een houdgreep van angst en spanning. De zelfhelende processen in je lichaam worden hierdoor minder efficiënt of zelfs helemaal stop gezet.

Als je het zelfhelend vermogen van je lichaam wilt ondersteunen doe je er dus goed aan om je lijf stressvrij te maken. Pak de stressbronnen aan en zorg dat je ontspant. Een ontspannen lichaam is een gezond en efficiënt lichaam!

2. Balanceer je voeding

De voeding die je eet vormt een belangrijke bouwsteen voor je zelfhelend vermogen. Wie gezonde voeding eet in de juiste balans geeft zijn lichaam precies wat het nodig heeft om gezond te blijven.

Talloze onderzoeken wijzen erop dat mensen uit mediterrane streken, en mensen uit Azië die voornamelijk traditionele voeding eten langer leven met minder ziektes dan wij in het westen. Het blijkt dat de traditionele leefwijzen in deze streken ontzettend gezond zijn. Deze manier van eten ondersteunt het zelfhelend vermogen van het lichaam optimaal.

Hieronder vind je een aantal belangrijke speerpunten in de eetgewoonten uit deze streken:

  • Eet vooral voeding gemaakt van planten, en matig met voeding gemaakt van dieren.
  • Ruil vlees in voor gevogelte en eet minimaal twee keer per week vis.
  • Beperk gebruik van alcohol en cafeïne, drink groene thee en water.
  • Kies voor producten die zo weinig mogelijk bewerkt zijn in fabrieken.

Samengevat: kies voor groente, fruit, vis of plantaardige voeding rijk aan omega 3, olijfolie, noten, peulvruchten, zaden, rode wijn met mate bij de maaltijd, bruine rijst, volkoren brood, hele granen, gevogelte of plantaardige bronnen rijk aan eiwit (peulvruchten in combinatie met bijvoorbeeld pasta, brood, rijst of aardappelen) en pasta. Laat fabrieksvoedsel staan en eet minder zuivel en rund- varkens- en lamsvlees.

3. Werk aan je geluk

Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als jij je gelukkig voelt dan heeft dit een positieve weerslag op je lichaam. Wanneer je je slecht voelt dan ben je ook lichamelijk zwakker.

Om het zelfhelend vermogen van je lichaam zo goed mogelijk te ondersteunen is het belangrijk dat je aan je geluk werkt. Doe je best om jezelf goed te voelen, zorg dat je zo vaak mogelijk gelukkig bent. Hoe doe je dat? Begin met deze checklist!

Onthoud dat geluk jouw geboorterecht is, maar tevens je eigen verantwoordelijkheid.

4. Verzorg je lichaam zorgvuldig

Doe wat je kunt om je lichaam te koesteren en het goed te verzorgen. Eenvoudige zaken als een goede natuurlijke bodylotion, handcrème en een dagcrème helpen je huid in goede conditie te blijven. Let er hierbij op dat je kiest voor producten waarin geen of een minimale hoeveelheid chemische stoffen is toegevoegd.

Neem daarnaast signalen van je lichaam altijd serieus. Als je ergens pijn voelt dan is dat een signaal van je lijf dat er iets niet goed gaat. Probeer erachter te komen wat deze pijn veroorzaakt, en pak deze oorzaak aan. Ga bij twijfel altijd langs de huisarts en/of de homeopaat.

Een deel van het zelfhelend vermogen van je lichaam heeft te maken met luisteren. Jij moet aanvoelen wanneer je lijf iets nodig heeft. Hoe meer je lichaam in balans is, des te duidelijker je de signalen van je lijf kunt interpreteren. Tips om in balans te komen vind je hier. Nog meer tips over dit onderwerp vind je in dit soChicken artikel.

5. Houd je lijf fit en flexibel

Om gezond te blijven heeft je lichaam beweging nodig. Want alleen door te bewegen blijven je gewrichten soepel, je spieren stevig en je lichaam sterk. Beweging stimuleert de stofwisseling en houdt je hart en bloedvaten gezond.

Zorg dagelijks voor minimaal een halfuur matige beweging, en probeer meer beweging in je dagelijks leven op te nemen. Wil je een heleboel vliegen in één klap slaan? Ga dan eens aan de slag met yoga. Yoga helpt je ontspannen, je lichaam in balans te brengen, sterker, slanker, leniger en fitter te worden. Het helpt je band met je lichaam te verbeteren en psychisch veel sterker in het leven te staan.

Lees ook 4 Gewoontes voor een Soepel en Fit Lichaam.

Wil je leren hoe je je lichaam in balans brengt en gezonder wordt?

Gezond eten en afvallen cursusWil je meer tips en inspiratie om gezonder te eten? Schrijf je dan in voor mijn online cursus blei lijf.

Deze cursus helpt je gezond eten leuk, makkelijk en moeiteloos te maken. In kleine stappen, met slimme hacks en nieuwe gewoontes. Zo wordt gezond eten steeds makkelijker! 😁

Word slanker, gezonder, fitter en blijer met je lijf. Met blei lijf lukt het je wél om die Tony chocoladerepen te laten liggen en te kiezen voor gezond en lekker eten.

Lees meer over blei lijf en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test