Artikel opslaan

Je lichaam wil je iets vertellen

Ben jij iemand die signalen van zijn lichaam serieus neemt? Of ga je eerder af op je gedachten? De hele dag door probeert je lichaam je te vertellen hoe het met hem gaat, en hoe je die situatie kunt verbeteren.

Hoeveel mensen ken jij die iedere dag opstaan met pijn in hun rug? Een duidelijk signaal van het lichaam dat maar al te vaak wordt genegeerd. Pijn is een signaal van een lichaam dat uit balans is, en er moet iets gebeuren om terug in balans te komen.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek ๐ŸŽ‰

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! ๐Ÿฅณ

Wacht niet te lang, de oplage mรฉt bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Balans terugvinden met behulp van signalen

Een goede balans hoef je niet alleen te vinden in je voedingspatroon. Balans is belangrijk op elk gebied van het leven, en met name rondom je lichaam. Je lijf is een sterk maar tegelijk ook kwetsbaar organisme. Het is sterk wanneer het in balans is maar zwak wanneer het uit balans raakt.

Je merkt duidelijk of je lichaam in balans is doordat je veel energie hebt en lekker in je vel zit. Zodra je lichaam uit balans raakt gaat het signalen geven die jou helpen om deze verkeerde koers te corrigeren en je lichaam weer in balans te brengen.

Dit zijn voorbeelden van signalen die je kunnen helpen:

  • Duidelijke pijn op specifieke plekken zoals hoofdpijn, rugpijn of krampen.
  • Een gevoel van moeheid, te weinig energie.
  • Een verstoorde stoelgang (ook wel vreemde poep).
  • etc.

Stress brengt je versneld uit balans

We hebben al vaker uitgelegd dat stress een enorme destructieve invloed op je lichaam heeft. Het stresshormoon is ontworpen om ons in opperste staat te brengen als er gevaar dreigt (bijvoorbeeld een roofdier). Zodra het gevaar is verdwenen daalt het stressniveau en komt het lichaam terug in balans.

Het probleem hiervan is dat wij geen roofdieren meer hoeven te vrezen, maar wel honderd en een andere zaken. Voor ons is bijvoorbeeld een grote angst om onze geborgenheid (ons nest) te verliezen, wat zich uit in geldzorgen. Zonder huis ben je niet veilig en kun je moeilijk gelukkig zijn. Deze constante ‘loerende’ angst om zaken te verliezen, dingen fout te doen op het werk of vervelende dingen mee te maken zorgt voor een constant stressniveau. Dat stressniveau is niet zo hoog als wanneer je oog in oog zou staan met een roofdier, maar ook niet laag genoeg om je lichaam in balans te laten komen.

Als je niet oppast verkeert je lichaam dus constant een klein beetje in opperste staat. Wanneer je gestresst bent verbruikt je lichaam belangrijke stoffen versneld op en wordt er minder energie besteed aan heling van je lichaam en het metabolisme. Je lichaam raakt door stress dus versneld uit balans.

Wat doe je met deze signalen?

Zodra je signalen herkent van je lichaam kun je deze informatie gebruiken om terug in balans te komen. Hiermee zul je mogelijk niet alleen te klacht wegnemen, maar ook ergere zaken voorkomen. Wie de signalen van zijn lichaam negeert kan vaak rekenen op sterkere signalen.

Welke stappen je onderneemt hangt af van de signalen die je krijgt. Als je pijn in je rug hebt, en je weet waar dit van komt kun je hier aan werken (bijvoorbeeld RSI Klachten Voorkomen en aan Yoga doen). Ook kun je met je klacht naar een arts stappen om meer te weten te komen of het te laten behandelen. Je klacht kan daarnaast aanleiding zijn om je leefpatroon aan te passen en bijvoorbeeld gezonder te gaan eten, gezonder te bewegen of meer te slapen.

De signalen van je lichaam helpen je in balans te blijven

Het lichaam is prima in staat om zichzelf in balans te houden, mits je luistert naar de signalen die het afgeeft. Wie deze signalen constant onderdrukt zal uiteindelijk verder uit balans raken. Als je je lichaam tot je laat spreken kun je steeds weer snel in balans komen.

Wil je meer lezen over hoe je je lichaam in balans kunt houden? In het onderstaande boek vind je praktische tips om je lijf gezond te houden en de signalen te herkennen.

Gezond leven
Gezond leven
Deepak Chopra

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test