Artikel opslaan

“Love yourself first and everything else falls into line.
You really have to love yourself to get anything done in this world.”

Lucille Ball

Tevreden met jezelf zijn is belangrijk

Tevreden met jezelf zijn gaat niet over arrogant zijn. Het heeft niets te maken met jezelf ophemelen of jezelf beter voelen dan anderen.

Nee. Tevreden met jezelf zijn draait om zelfacceptatie en zelfliefde. Het betekent dat je inziet dat jij goed bent zoals je bent. Dat je je niet anders voor hoeft te doen. En dat je niet perfect hoeft te zijn.

Dit stukje zelfacceptatie is belangrijk. Want het helpt je een heleboel onzekerheden weg te nemen. Het maakt je sterker, rustiger, veerkrachtiger, liefdevoller, zekerder en blijer. Want als er één persoon in de wereld is die van jou zou moeten houden – dan ben jij het.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Hoe ik mezelf stap voor stap leer accepteren

Ik vond vroeger altijd dat ik beter moest zijn. Slanker, socialer, succesvoller. Dat ik productiever moest zijn, georganiseerder moest werken en beter moest plannen. Dat ik toffere kleding moest dragen of meer moest posten op social media.

Wat een ellende.

De afgelopen jaren heb ik gewerkt om mezelf te accepteren zoals ik ben. Ik heb talenten, ik heb minder sterke kanten. Soms ben ik awkward in de omgang. Soms ben ik slanker, andere keren kom ik aan omdat ik teveel koekjes eet. Soms ga ik als een speer, andere keren besteed ik een hele middag aan gamen.

En het is wat het is. Het is goed zoals het is. Ik ben wie ik ben, vanwege de eigenschappen die ik heb.

Hieronder vind je tips en inzichten die ik opdeed de afgelopen jaren, wellicht helpen ze jou ook meer tevreden zijn met jezelf.

1. Weet dat je goed bent zoals je bent

We vinden zo vaak dat we beter moeten zijn. Knapper, slanker, slimmer, succesvoller, rijker, socialer en getalenteerder. Beter dan anderen – beter dan de persoon die je nu bent.

Het ding wat we echter vaak vergeten is dat dit een oneindige opgave is. Als je meedoet aan deze race tegen jezelf zul je merken dat er nooit een eindstreep in zicht komt. Je zult altijd vinden dat je niet goed genoeg bent, totdat je leert om jezelf te accepteren zoals je bent.

Jezelf accepteren zoals je bent – tevreden zijn met jezelf – is de oplossing. Het is die eindstreep. Zodra je jezelf kunt accepteren ben je klaar.

Om jezelf te kunnen accepteren zijn er een paar dingen die moeten gebeuren:

  • Je moet leren inzien dat perfectie niet bestaat. En dat perfectionisme een neurose is. Het is geen nuttig doel. Eerder een verleidelijk obstakel.
  • Je moet je eigen ‘imperfecties’ leren accepteren en omarmen. Je bent niet perfect – niemand is perfect. Maar dat betekent niet dat je niet tevreden kunt zijn met jezelf.
  • Als je jezelf accepteert wil dat niet zeggen dat je niet meer ontwikkelt. Sterker nog – het betekent vaak het tegenovergestelde.
  • Je moet beseffen dat je geen redenen nodig hebt om van jezelf te houden. Liefde is niet conditioneel – het mag er altijd zijn. Zeker richting jezelf.

Jij bent goed zoals je bent – precies zoals je bent. Zelfacceptatie helpt je inzien dat je niet hoeft te veranderen. Dat je het nu waard bent om van gehouden te worden. Dat je nu tevreden kunt zijn met jezelf, ook al ben je niet ‘perfect’ – wat dat ook mag betekenen.

Gewoon lekker jezelf zijn.

Gewoon lekker jezelf zijn. Deel op Pinterest

2. Voel waardering voor je eigen schoonheid

Schoonheid is veel breder dan de billboards je doen geloven. En zodra je dat inziet, kun je jezelf waarderen op veel meer manieren.

Het is makkelijk om mooie dingen mooi te vinden. Perfecte figuren, prachtige kunst, perfecte levens – iedereen kan dat mooi vinden. Waardering vinden voor alle andere dingen vereist meer verfijning. Beseffen dat alles schoonheid heeft is lastiger, maar heel waardevol.

Want we kunnen allemaal wel wensen dat we perfect zouden zijn – maar een wereld vol met perfecte mensen zou dodelijk saai zijn. Imperfectie is de aard van mens-zijn. Het is hoe de natuur werkt. Het is hoe het leven zich organiseert. In chaos, lelijkheid, schoonheid, licht en donker.

Je menselijkheid omarmen is alles wat je hoeft te doen. Ja – je wilt groeien en je wilt beter worden. Maar dat wil niet zeggen dat je rare trekjes, je vlekjes en je neuroses er nu niet mogen zijn.

Je bent een mens. Een prachtig veelzijdig, kwetsbaar, sterk, ingewikkeld, eenvoudig en fascinerend persoon. Dat is mooi in zichzelf. Jij bent mooi van jezelf. Dat ben je altijd al geweest.

3. Maak je ego steeds kleiner

Beter over jezelf denken betekent niet dat je een opgeblazen ego krijgt. Nee. Het betekent juist dat je ego kleiner wordt. Want terwijl je werkt aan zelfacceptatie ontwikkel je compassie voor jezelf. En daarmee ontwikkel je automatisch compassie voor anderen.

Je gaat meer en meer inzien dat andere mensen van binnen meer op je lijken dan je dacht. Dat anderen niet zo verschillend zijn. En dat je je dus helemaal niet hoeft te bewijzen. Want onder al die lagen van succes, ego, en stoere praatjes ligt een kwetsbare persoonlijkheid. Iemand die – net als jij – snakt naar liefde, begrip, erkenning en verbondenheid.

Soms lijkt het alsof je er alleen voor staat in het leven. Maar in werkelijkheid zitten we allemaal in hetzelfde schuitje. We voeren allemaal dezelfde strijd elke dag. En zodra je dat beseft kun je bewegen richting (zelf)compassie en een gevoel van verbondenheid, niet richting een opgeblazen ego.

4. Weet wat tevreden met jezelf zijn inhoudt

Ik schreef het al vaker en ik schrijf het opnieuw – want het is een belangrijk inzicht: tevredenheid is iets dat je doet. Het is geen gevoel dat zomaar uit de lucht komt vallen. Als je niet de dingen doet die tevredenheid veroorzaken, dan ervaar je geen tevredenheid.

Wil je tevreden zijn met jezelf? Maak dan de bewuste keuze om hier actief aan te werken. Waardeer jezelf, werk aan jezelf, accepteer jezelf. Ontspan, adem een paar keer diep in en uit, en besef dat je alle reden hebt om tevreden met jezelf te zijn.

Je bent een mooi, liefdevol en goed mens. Je bedoelt het goed, ook al pakken je acties niet altijd goed uit. Je bent niet perfect, en dat is oké. Je bent goed zoals je bent. En als je je best doet om dat op een dagelijkse basis te beseffen, zul je vaker tevreden met jezelf zijn.

Helemaal jezelf durven zijn

Helemaal jezelf durven zijn Bundel

Durf jij helemaal jezelf te zijn? Met deze Bundel wil ik je inspireren om je unieke zelf te vieren en de vrijheid te cultiveren om helemaal jezelf te durven zijn. Elke dag, ook bij andere mensen.

Ontdek tips, inzichten, inspiratie en oefeningen om steeds meer jezelf te worden, in kleine praktische stappen. Doe je mee?

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test