De basis van een gezond lichaam

Wie zich gezond wil voelen, moet gezond eten en voldoende beweging krijgen. Dat weten we allemaal. Eet voldoende groente en fruit, zorg dat je alle belangrijke voedingsstoffen binnen krijgt. Beperk je inname van suiker en verzadigde vetten, drink veel water en ga niet overboord met oppeppende of verdovende middelen.

Verder is het natuurlijk belangrijk dat je voldoende beweging krijgt, volgens de overheid minimaal een half uur per dag. Ga naar de sportschool, pak de fiets en kies voor actieve hobby’s.

Als je je niet goed voelt ga je langs de dokter, en als het nodig is ga je langs het ziekenhuis om je gezondheid op peil te houden. Stuk voor stuk belangrijke basics voor een gezond lichaam, maar er ontbreekt een belangrijk onderdeel in deze ‘formule voor een gezond lichaam’.

Het grote gevaar voor je lijf

Je lichaam is een geavanceerde biologische machine. Er zijn talloze processen die harmonieus samenwerken, en samen zorgen deze processen voor balans en een gezond lichaam. Er is echter een belangrijke factor die deze balans ernstig kan verstoren op een haast onzichtbare manier: Stress.

Zoals ik al vaker op soChicken schreef is stress een sluipmoordenaar. Het neemt je lichaam over, vaak zonder dat je het door hebt. Voor je het weet veroorzaakt het problemen in je lichaam en wordt de balans verstoord.

Stress is in staat je weerstand te verlagen, je stofwisseling overhoop te gooien en veel andere processen in je lichaam te verstoren. En vaak word je je pas bewust van de gevolgen van stress, als de vervelende symptomen (pijn in je buik, hoofdpijn, trillend ooglid etc.) zichtbaar worden.

Hoe je hersenen je gezondheid beïnvloeden

Lichaam en geest zijn nauw met elkaar verbonden. Als je zenuwachtig bent, lokt dit reacties uit in je lichaam. Je krijgt het koud, gaat toch zweten en voelt een knoop in je maag. Als je blij bent ontspant je lichaam zich, als je ongelukkig bent verkrampt je lijf.

Gedachten en emoties hebben een directe invloed op je lichaam. Negatieve gedachten, gevoelens van angst en stress hebben een slechte invloed op je lijf. Positieve gedachten, liefde en ontspanning werken helend.

Wanneer je je bezighoudt met vervelende gedachten en emoties heeft dit zijn uitwerking op je lichaam. Ernstig verdriet tekent zich af op je gezicht, ernstige stress kan iemand grijs haar bezorgen. Vervelende gevoelens en stress zijn een aanval op je lijf.

Door te werken aan je interne wereld, kun je een gezonder mens worden. Naast alle basics als gezond eten, voldoende bewegen en goede (medische) verzorging is het belangrijk dat je ook van binnenuit aan je gezondheid werkt. Dit doe je door vervelende stress en angst uit je leven te bannen, en zoveel mogelijk te leven met positieve emoties als rust, liefde en blijdschap.

Tevreden zijn: de sleutel naar een gezond lichaam

Door te leven met een gevoel tevredenheid, haal je rust en vreugde in je leven. Het is een krachtige emotie die je dwingt te genieten van het moment. Maar waarom is tevreden zijn zo krachtig?

In de eerste plaats is tevreden zijn het een goede manier om stress te verdrijven. Veel stress wordt veroorzaakt door frustratie. Je streeft een bepaalde situatie in je leven na (een afgeronde opdracht, een slanker lichaam, een hoger banksaldo), en wanneer je wordt geconfronteerd met het gat tussen wens en werkelijkheid ervaar je stress.

Als je een gevoel van tevreden zijn oproept, accepteer je het leven zoals het nu is. Je maakt je niet druk over het gat tussen wens en realiteit. Acceptatie is een goede manier om meer rust in je leven te halen. Je voelt je minder gejaagd, en bent je bewuster van het moment.

Dat tevreden zijn leidt tot meer vreugde in je leven is niet verrassend. Wanneer je je tevreden voelt met wie je bent en wat je hebt voelt je leven volmaakt. Je hoeft even niets te veranderen, want alles is goed zoals het is.

Je geniet intenser van het leven zoals het is. Een gevoel van tevreden zijn geeft je rust en vreugde, twee emoties die je helpen stress buiten de deur te houden en je lichaam gezond te houden van binnenuit.

Zo word je meer tevreden

Hoe kun je een gevoel van tevreden zijn oproepen? Eenvoudigweg door te genieten van het moment. We hebben op soChicken al vaker geschreven en gesproken over leven in het hier en nu.

Wanneer je je richt op het moment, heb je niets te maken met het heden en verleden. Je voelt je tevreden, en alles is goed zoals het is.

Wat kun je nog meer doen om je meer tevreden te voelen? Je kunt jezelf leren minder materialistisch te zijn en met meer dankbaarheid door het leven te gaan.

Door je aandacht te richten op de dingen die je fijn vindt, stress te minimaliseren en plezier te hebben in je leven doe je je lichaam een plezier. Ervaar tevredenheid en voel je gezonder.

Gezond eten en afvallen is simpel 🥑

Gezond eten en afvallen cursusWil je meer tips en inspiratie om gezonder te eten? Schrijf je dan in voor mijn online cursus blei lijf.

Deze cursus helpt je gezond eten leuk, makkelijk en moeiteloos te maken. In kleine stappen, met slimme hacks en nieuwe gewoontes. Zo wordt gezond eten steeds makkelijker! 😁

Word slanker, gezonder, fitter en blijer met je lijf. Met blei lijf lukt het je wél om die Tony chocoladerepen te laten liggen en te kiezen voor gezond en lekker eten.

Lees meer over blei lijf en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test