Artikel opslaan

De mindful lifestyle

Licht, leuk en gelukkig leven. Dat willen we allemaal. Soms lijkt dat moeilijk, zelfs onmogelijk. Maar door je tijd en energie te investeren in de juiste levensgebieden, kun je zo’n fijn leven snel dichterbij brengen.

Hieronder vind je 12 stappen richting zo’n leven. Iedere stap op is zichzelf een project dat je kunt oppakken om je leven verder te verbeteren. Dat kan weken, maanden of zelfs jaren kosten.

Deze lijst is niet perfect. Beschouw het als een goede springplank naar een lifestyle die meer gebaseerd is op liefde, geluk, vertrouwen en verbondenheid.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Koop minder, ervaar meer

Onze hyperactieve economie heeft ons doen geloven dat we spullen moeten kopen om ons goed te voelen over onszelf. Dat we status moeten opbouwen. Dat spullen ons echt gelukkig maken.

En dat werkt geweldig, vanuit economisch oogpunt. De wereldeconomie is de afgelopen decennia razendsnel gegroeid.

Alleen het systeem blijkt niet te werken. Het systeem zet ons namelijk op het spoor richting een leven dat we niet willen leiden. Een leven dat draait om stress, om presteren, om status, materialisme en onzekerheid. Het systeem moet blijven groeien zodat het niet in elkaar stort, en dus moeten we grenzen over die we liever niet overschrijden (zoals het verwoesten van wereldwijde ecosystemen).

Een mindful lifestyle is een leven waarin je minder koopt en meer ervaart. Minder spullen, meer genieten van het leven met de mensen in je leven. Minder shoppen, meer picknicken in het park. Minder uitgeven en dus ook minder hoeven werken. Minder nieuws, tv en reclames kijken en meer lezen, beleven en meer diepe gesprekken voeren.

2. Eet meer planten, minder dieren

Planten zijn gezond. Dierlijke producten blijken ongezond. Niet alleen voor je lichaam, maar ook voor de wereld. Eet meer en meer planten, en merk hoe je meer energie krijgt. Je komt lekkerder in je vel, vermindert vage klachten en komt bovendien op een gezond gewicht.

En weet je wat? Door minder dierlijke producten te eten (vlees, vis, eieren en zuivel) krijg je een kalme geest. Want je weet dat je niets te maken wilt hebben met die intensieve veehouderij, met de vervuiling, het dierenleed en de bedreiging voor de volksgezondheid. En wanneer je echt meer planten gaat eten voel je je eindelijk niet meer hypocriet. Je ontwikkelt meer compassie en respect richting alles wat leeft.

3. Richt je meer op relaties, minder op spullen

In veel relaties met bijvoorbeeld familieleden merk je dat het gesprek nooit dieper gaat dan materiële zaken. Dat is niet erg, maar het is beperkt. Want de echte connectie, de echte waarde die je uit relaties haalt, zit hem in de gesprekken over emoties en gevoelens.

Door de relaties in je leven te verbeteren en te verdiepen, haal je meer magie in je leven. Meer liefde, meer connectie, meer verbondenheid. Probeer dichter bij mensen te komen door het gesprek langzaam weg te sturen van ‘feiten’, en verder te gaan naar ‘meningen’ om ten slotte bij ‘gevoelens’ terecht te komen. Dat is waar we uiteindelijk allemaal echt mee bezig zijn.

Wees kwetsbaar. Deel jouw gevoelens met anderen, en zie hoe de wereld zich openstelt voor jou.

4. Leef meer in het moment, minder in je hoofd

Het leven speelt zich niet af in je gedachten. Wat je daar vindt zijn vooral herinneringen die zich herhalen en verwachtingen die zich blijven vormen.

Het leven speelt zich af in het hier en nu, in dit moment. Het is de sensatie van je handen rond je smartphone, de knuffel van je kat, de lucht die in je longen stroomt, het zonlicht dat op je gezicht valt.

Door constant in gedachten verzonken te zijn versnel je jouw perceptie van de tijd. Het leven lijkt voorbij te vliegen, zonder dat je er echt van geniet. Dat is zonde en het bezorgt je stress. Leef vaker in het hier en nu om de kwaliteit van je leven te verhogen.

5. Oordeel minder, geniet meer

Sommige mensen in mijn leven oordelen over alles wat ze zien. Dan lopen we door de stad, en komt er een opmerking over iedereen die opvallend gekleed is of een afwijkend uiterlijk heeft. En dat zuigt energie.

Mensen veroordelen andere mensen vaak vanuit hun eigen onzekerheid. Het is makkelijk om je oordeel klaar te hebben, om mensen in een hokje te stoppen. Maar het geeft niemand een beter gevoel.

Oordeel minder. Je hoeft niets te vinden van alle diversiteit die je ziet. Je kunt er simpelweg van genieten. Geniet van het feit dat ieder mens anders is, dat er zoveel verschillende meningen zijn.

6. Zeur minder, voel je vaker dankbaar

Zeuren brengt negatieve energie in je omgeving. Door te zeuren maak je jezelf en alle mensen in je omgeving minder blij. Alleen maar omdat jij te lui bent om jezelf even in een effectieve stemming te brengen.

Stop met zeuren. Stop met roddelen. Als je een probleem hebt, verander dan iets. Als je niets kunt veranderen, accepteer de situatie dan. En maak er het beste van.

Richt je liever op alle dingen die goed zijn in je leven. Voel je dankbaar. Die simpele emotie van dankbaarheid maakt je direct meetbaar gelukkiger.

7. Richt je meer op voldoening, minder op geld

Geld is niet alles. Ja, je wilt voldoende geld hebben om fijn te kunnen leven. Maar veel meer geld dan dat is simpelweg zonde van je energie.

Hoezo zonde van je energie? Voor het geval het je nog niet was opgevallen: veel geld verdienen gaat niet vanzelf. Het vereist een flinke investering van tijd en energie, iedere dag opnieuw.

Zoek liever naar een leven dat je voldoening geeft. Iets waar je blij en gelukkig van wordt. Behoorlijk wat mensen in mijn omgeving kiezen er bijvoorbeeld voor om vier of drie dagen te werken per week. Ze leveren hier salaris voor in, maar hun levenskwaliteit neemt voor hun toe. Leg de focus op voldoening, zorg goed voor je financiële gezondheid maar stop met het nutteloos najagen van meer geld.

8. Doe minder, word effectiever

Meer werken is niet altijd de beste oplossing. Vaak is het veel effectiever om minder te doen. Iedere dag heb je namelijk maar een beperkte hoeveelheid tijd en energie. Wanneer je deze tijd en energie moet uitsmeren over talloze projecten, kom je langzaam vooruit.

Wanneer je echter alle projecten uit je leven gooit, behalve die paar dingen die echt belangrijk voor je zijn, ben je veel effectiever. Dan hoef je minder hard te werken, en bereik je toch meer.

Stop met één project om meer in een ander project te kunnen steken. Zeg vaker ‘nee’ tegen dingen die je niet geweldig vindt om te doen, en houd je aandacht vrij voor die paar dingen die je echt gelukkig maken.

9. Bescherm minder, deel meer

Hoge betonnen schuttingen, krampachtige copyright beschermingen, krenterig zijn, drie sloten op de deur… Wat zou er gebeuren als we al deze energie zouden steken in liefdevolle activiteiten, zoals delen?

Laat de wereld binnen, wees gul, verspreid je ideeën, deel je leven met de mensen in je omgeving. Glimlach naar vreemden, maar je niet druk om onwaarschijnlijke gebeurtenissen, heb een beetje vertrouwen in de mensheid.

Als er één ding is dat je goed moet beschermen, is het de backup van al je digitale foto’s. Vooral omdat je ze dan altijd kan blijven delen.

10. Maak je niet druk, maak je rustig

Investeer in kalmte. Mediteer, sport, schrijf in je dagboek, leer jezelf kalmerende gewoontes aan.

Het leven is simpelweg magischer wanneer je ontspannen bent. Ontspanning is de natuurlijke staat van ons lichaam. Wanneer je ontspannen bent komen de beste ideeën boven drijven. Onder de douche, in de sauna, tijdens het hardlopen, tijdens een boswandeling, in bed of op vakantie.

Ontspanning bevordert creativiteit, vriendelijkheid, speelsheid, vrolijkheid, inspiratie en productiviteit.

11. Moet minder, speel meer

Neem het leven niet zo serieus als het niet nodig is. Maak je minder druk om dingen die ‘moeten’, om wat andere mensen van je denken. Je hoeft je kinderlijke speelsheid niet weg te drukken omdat je nu eenmaal ‘volwassen’ bent.

Speel liever tikkertje in het park met je kinderen. Spelen hoeft niet beperkt te blijven tot Sudoku en Candy Crush. Ga naar buiten, geniet van de wereld, speel, lach en maak plezier.

Het leven is te kort om je zorgen te maken. Er is altijd wel een reden om te lachen. Als is het maar omdat het zo belachelijk is om je zorgen te maken.

12. Omarm eenvoud, ervaar minder ballast

Maak je leven steeds simpeler. Gooi overbodige dingen uit je leven. Werk richting een leven met minder spullen, minder nietszeggende relaties, minder gedachteloze consumptie. Minder ongezond eten, minder stress, minder gezeur, minder problemen.

Omarm de dingen die je gelukkig maken, en laat de rest los. Stap voor stap.

Pak deze 12 stappen, en geef er je eigen draai aan. Bouw aan een leven waar je blij van wordt, en inspireer anderen hetzelfde te doen.

Bekijk hieronder mijn video over minder afhankelijk zijn van je baan. Vind je deze video leuk? Abonneer je dan gezellig op mijn YouTube kanaal.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test