Artikel opslaan

Vergelijken is slecht voor je zelfvertrouwen

Je hebt het vast weleens gehoord: Stop met vergelijken en ga uit van je eigen kracht. Door jezelf te vergelijken met andere mensen kun je jezelf belemmeren en je zelfvertrouwen beschadigen.

Dat vergelijken doorgaans een negatief effect heeft op je zelfbeeld komt doordat we als mensen de neiging hebben om ons te vergelijken met mensen die beter zijn dan wij. We vergelijken ons vaker met mensen die succesvoller, socialer, aantrekkelijker of rijker zijn dan wijzelf.

Door jezelf op deze manier te vergelijken breng je pijnlijk voor jezelf aan het licht wat je tekortkomingen zijn. Je ziet wat er allemaal nog niet klopt aan je leven, en dit kan zorgen voor gevoelens van jaloezie en afgunst.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Vergelijk jezelf met de juiste mensen

Toch is het niet ‘slecht’ om jezelf met anderen te vergelijken. In de eerste plaats kan het werken als een belangrijke bron van motivatie. Je gaat harder werken omdat net zo goed of beter wilt zijn dan een ander, waardoor je vervolgens veel resultaat boekt.

Je kunt vergelijken echter ook inzetten op een helende manier. Wanneer je het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent, of dat je iets mankeert, kun je jezelf vergelijken met mensen die het juist minder hebben dan jij.

Het kan zijn dat jij je gestrest voelt, terwijl één van je vriendinnen midden in een burn-out zit. Door jouw situatie te vergelijken met die van je vriendin, valt het bij jou allemaal nog mee.

Je kunt je ook vergelijken met andere mensen om je zelfvertrouwen te laten groeien. Veel mensen richten zich bijvoorbeeld binnen hun vakgebied alleen op mensen die beter zijn dan zij. Ze kijken op tegen de goeroe’s, en willen graag bereiken wat zij hebben bereikt. Ondertussen verliezen ze uit het oog hoeveel ze zelf al hebben bereikt, vergeleken met de meeste andere mensen die hetzelfde doel nastreven.

Sta eens stil bij wat je allemaal al hebt bereikt in vergelijking met andere mensen. Er zijn vast genoeg mensen om je heen die worstelen met problemen die jij al lang hebt overwonnen. Door te beseffen wat je allemaal hebt bereikt kun je trots zijn op jezelf, en dit helpt je zelfvertrouwen te versterken.

Leer om jezelf te relativeren

Jezelf vergelijken met mensen die het minder goed hebben dan jij werkt relativerend. Het houdt je met beide benen op de grond, en het kan een gezonde impuls zijn voor je zelfbeeld. Ja, die collega verricht misschien beter werk dan jij. Dat wil niet zeggen dat jij slecht bent in je werk. Bovendien heeft die collega thuis ontzettend veel problemen in zijn relatie, en ben jij thuis gelukkig.

Denk je dat je weinig geld hebt? Je kunt je direct beter voelen over je situatie door een documentaire te bekijken over de sloppenwijken in Brazilië. Het valt allemaal wel mee wanneer je jezelf op deze manier vergelijkt. Je problemen worden kleiner.

We suggereren overigens niet dat je op je medemens moet neerkijken. Je kunt vergelijken zonder direct een oordeel over iemand te vellen. Iemand kan minder succesvol zijn dan jij om verschillende redenen, maar dat maakt hem of haar uiteraard geen minderwaardig persoon. Je geniet niet van iemands problemen, je observeert andermans leven om te kunnen reflecteren op je eigen leven.

Accepteer jezelf en voel je dankbaar

Jaloezie is een negatieve emotie die je minder gelukkig maakt. Wanneer je jezelf steeds vergelijkt met mensen waarbij jij je minderwaardig voelt ga je je minder gelukkig voelen.

Door jezelf te vergelijken met mensen die het minder goed voor elkaar hebben dan jij leer je jouw leven beter te waarderen. En gevoelens van dankbaarheid zorgen direct voor een gelukkig gevoel. Wanneer je problemen hebt, of jezelf minderwaardig voelt, vergelijk jezelf dan met de juiste mensen. Je zult je meteen beter voelen terwijl je zelfvertrouwen versterkt.

En zodra je hebt geconstateert dat iemand het minder heeft dan jij dan kun je op jouw beurt diegene misschien helpen om het net zo goed te krijgen als jij.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test