Artikel opslaan

We hebben allemaal verslavingen

Ja, hoewel ze natuurlijk niet allemaal even schadelijk zijn. Niet alle verslavingen zijn schadelijk, maar de meeste verslavingen zijn ongewenst.

Laat ik dit voorop stellen: het is sowieso belangrijk dat je jezelf losmaakt van al je schadelijke verslavingen. Verslavingen als:

  • Roken
  • Alcoholverslaving
  • Drugs
  • Gokken
  • Ernstige gameverslaving

Dat wist je natuurlijk al. Maar voor het geval je er nog niet zeker van was, bij deze. Verslavingen die direct ongezond en schadelijk zijn kun je beter uit je leven gooien. Ze maken namelijk je gezondheid, je bankrekening en je leven kapot. Geen recept voor een fijn en gelukkig leven.

Maar niet alle verslavingen zijn super schadelijk. En niet alle verslavingen zijn even duidelijk. Er bestaan een hoop ‘verborgen’ verslavingen. Kleine gedragspatronen die je leven niet ontwrichten maar wel degelijk een negatieve impact hebben op je dagelijkse vrijheid.

Neem bijvoorbeeld mijn (inmiddels verslagen) caffeine verslaving. Ik raak snel verslaafd aan caffeine. Als ik dagelijks twee koppen koffie drink en dan een dag geen koffie drink, word ik ontzettend chagrijnig. Ik krijg hoofdpijn, kan me moeilijk concentreren, voel me moe en simpelweg niet gelukkig.

Allemaal omdat ik mijn bakkie heb gemist. Als ik van de koffie af wil, dan kost het me twee dagen om bij te trekken. Meh.

Kom maar op

Pre-order mijn nieuwe boek 🎉

Ontdek hoe je een positief leven bouwt in een turbulente wereld.

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusief dolle-pret-bonuspakket! đŸ„ł

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Pre-order jouw exemplaar

Verborgen verslavingen maken je leven onnodig moeilijk

En dan hebben we het over iets onschuldigs als koffie. Denk je dat je (als koffiedrinker) niet verslaafd bent aan koffie? Probeer dan eens een dagje zonder caffeine en kijk hoe het uitpakt.

Maar er zijn nog meer verslavingen die minder schadelijk zijn maar wel je leven negatief kunnen beĂŻnvloeden.

  • Suikerverslaving – Ben je elke avond op zoek naar iets zoets? Of kun je niet stoppen met denken aan (en eten van) taart, koekjes, snoep? Welkom in de wondere wereld van de suikerverslaafden.
  • Facebook verslaving – Nog hĂ©Ă©l even checken of iemand nog iets heeft geplaatst de afgelopen vier minuten.
  • Algemene smartphone verslaving – HĂ©, ik heb tien seconden niets te doen. HĂ©, tijd om m’n favoriete apps te openen.
  • E-Mail verslaving – De hele dag door checken of er berichten zijn, en ze direct beantwoorden.
  • Game verslaving – Niet beginnen aan je taken omdat je nog Ă©ven dat level wilt uitspelen. De hele dag denken aan Candy Crush.
  • Nieuwsverslaving – Opstaan met nieuws op de radio, ontbijten met ontbijtnieuws, nieuws in de auto, nieuws op radio tijdens het werk, tussendoor nieuwssites checken, nieuws app openen tijdens lunch, nieuws bespreken, nieuws in auto terug, krant lezen, nieuws op tv, nieuws app voor het slapengaan. Tja, je moet op de hoogte zijn! Ehh.
  • Werkverslaving – Gewoon werken omdat… omdat.
  • Extreem gezond eten – Alleen maar bezig zijn met hoe slecht of goed het eten is dat je in je mond stopt.
  • Serieverslaving – Nog Ă©Ă©n aflevering. HĂ©, is het daglicht al ochtend?
  • Pornoverslaving – Yep. Internet is mooi spul.
  • Alcoholverslaving die je zelf niet erkent – Drie drankjes per dag moet kunnen, toch?
  • Shopverslaving – Mijn leven is pas perfect als die schoenen aan mijn voeten zitten.

Er bestaan veel redelijk ‘onschuldige’ gewoontes die je leven onnodig moeilijk maken. Gewoontes die in de weg staan van het leven dat je eigenlijk zou willen ervaren.

Verslavingen (ernstig of relatief onschuldig) maken je afhankelijk. En die afhankelijkheden maken je minder vrij. Bovendien kosten ze je vaak veel tijd. Tijd die je liever besteed aan dingen die je echt belangrijk vindt. Zoals (in real life) contact met je vrienden bijvoorbeeld. Of je partner. Of je kinderen. Of sporten, koken, studeren, werken, mediteren, lezen etc.

Zo versla je je verborgen verslavingen

Als je ook zo gek bent op je vrijheid, dan loont het de moeite om je verborgen verslavingen te verslaan. Dat is leuk en uitdagend, want steeds als het je lukt om zo’n gewoonte om te buigen voel je je bevrijd. Je hebt bovendien echt het gevoel dat je jezelf onder controle hebt, wat je het gevoel geeft dat je de wereld aan kunt.

Het is soms niet makkelijk om jezelf te laten doen wat je wilt doen. En als je het toch voor elkaar krijgt voelt dat geweldig. Dus, hoe pakken we die verborgen verslavingen aan?

  1. Breng je verslavingen in kaart. Welke ‘gewoontes’ zijn in jouw leven uit de hand gelopen? Waar zou je graag minder tijd en aandacht aan besteden?
  2. Pak de verslaving die je als eerst wilt aanpakken. Probeer het niet allemaal tegelijk te doen, want dan is de kans groot dat je zult terugvallen in je oude patronen.
  3. Maak concrete afspraken met jezelf. Bijvoorbeeld: Ik drink de komende maand maximaal 1 drankje per dag, met minimaal drie dagen per week geen alcohol. Of: Ik eet twee weken lang geen voedingsmiddelen met suiker. Of: Ik check mijn mail dagelijks alleen om 15:00. Of: Ik gooi alle spelletjes van mijn iPad. Of: Ik lees alleen nog de krant. Of: Ik laat een week lang mijn smartphone thuis en stop mijn SIM in een oude NOKIA. Of: Ik koop een maand lang geen nieuwe kleding.
  4. Maak aan je omgeving bekend dat je gaat stoppen met deze verslaving. Op deze manier voel je je gemotiveerd om er een succes van te maken.
  5. Schrijf je afspraken met jezelf op een briefje, en hang dit op waar je het elke dag ziet (op de spiegel of op het toilet). Zo blijf je jezelf eraan herinneren.
  6. Geef niet op als je een ‘terugval’ hebt. Ga morgen gewoon weer op de juiste voet verder.
  7. Richt je aandacht op de fijne aspecten die je terugkrijgt voor je moeite. Zoals extra tijd, meer kalmte, meer mindfulness, meer geld en vooral: meer vrijheid.

Hoe minder afhankelijk je bent van onnodige verslavingen, des te luchtiger en leuker je leven wordt. Welke gewoontes wil jij gaan aanpakken?

Tips voor meer discipline

Wist je dat je je discipline kunt trainen? Vroeger was ik een enorme uitsteller en ik heb mezelf behoorlijk wat discipline bijgebracht waardoor ik productiever en vrijer ben.

Ik heb een populaire training geschreven over dit onderwerp, vol met praktische tips die je direct helpen productiever te worden.

Bekijk deze training voor meer discipline…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test