Artikel opslaan

Geluk voelen in kleine stapjes

Natuurlijk voel je je gelukkiger als je je opleiding hebt afgerond, als je die felbegeerde promotie krijgt of als je eindelijk een mooie nieuwe iPad in je handen hebt. Het leven bestaat echter niet uit een opeenvolging van grote triomfen of interessante gadgets.

Het leven zit iedere dag vol met duizenden mogelijkheden om je snel fijn en gelukkig te voelen. De kunst is alleen om door je grote wensen en dromen heen te kijken, en het kleine in het hier en nu te leren waarderen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Geluk halen uit kleine dingen

Kijk naar buiten. De lente is begonnen, de wereld draait door, het weekend staat voor de deur. Vanavond heb je een lekkere maaltijd op het menu staan, je krijgt een knuffel van je zoontje, je hond ligt te genieten in de zon.

Je praat met een vriendin waar je al jaren je leven mee deelt en die zoveel voor je betekent. Je partner zet een kopje koffie voor je, je moeder is bezorgd over je en de boom naast je huis komt in bloei.

Doe je best om te genieten van het moment

Geluk ervaar je niet straks, of over drie maanden als je eindelijk tien kilo lichter bent. Straks bestaat niet. Er is alleen nu. En je hebt de keuze: wil je je nu gelukkig voelen, of wil je je nu niet gelukkig voelen?

Omdat je een fijn en gelukkig gevoel snel kunt laten spreken door je te richten op kleine dingen, heb ik hieronder vijf kleine tips voor je. Laat je inspireren door deze tips, en ga zelf op zoek naar nog veel meer kleine dingen die je iedere dag opnieuw een fijn gevoel kunnen bezorgen!

1. Pik de kleine gebaren van liefde op

Liefde is geluk, en geluk is liefde. Je zou ook kunnen zeggen: “Er is alleen liefde“. Liefde is interessant. Hoeveel iemand ook van jou houdt, jij kunt dat niet voelen. Het enige dat je kunt zien zijn de gebaren die voortkomen uit deze liefde.

Liefde beperkt zich niet tot de relatie met je partner. Liefde is de energie die stroomt tussen mensen. Gebaren van liefde zijn klein maar veelzeggend. Een glimlach naar een vreemde, een spontaan kaartje van een vriendin, een belletje van je moeder, een kus in je nek van je partner, een bosje zelf geplukt onkruid van je dochter, een compliment van je baas.

Zolang er mensen om je heen zijn, zal er liefde om je heen zijn. Het is aan jou om al deze kleine gebaren van liefde te zien voor wat ze zijn, en er van te genieten. Daarbij voel je jezelf echt fijner als je zelf ook gebaren van liefde verspreidt.

Natuurlijk zal er ook altijd haat en woede zijn tussen mensen. Maar als je je fijn wilt voelen doe je er goed aan je aandacht niet te richten op de gebaren die voortkomen uit deze emoties. Er is altijd liefde waar je van kunt genieten. Doe je best om deze kleine gebaren op te pikken en voel hoe fijn je je voelt!

2. Bewonder de natuur

Er zijn mensen die het vanzelfsprekend vinden dat de natuur doet wat het doet. Een boom, vorige week nog een takkenbos, nu vol in bloei. De maffe vlieg die rondjes blijft vliegen onder je huiskamerlamp. Overal dieren, planten, bloei en nieuw leven.

“Als we het wonder van een enkele bloem konden zien,
zou ons hele leven veranderen”
~ Buddha

De wereld om ons heen is niet vanzelfsprekend. Het is een wonder. En zodra je dat wonder kunt zien, voel je hoe fijn en gelukkig je je direct gaat voelen. Je woont dan wel in een mooi huis van stenen en beton, je bent en blijft onderdeel van de wereld om je heen.

Door de natuur te bewonderen ervaar je hoe bijzonder het is om te leven. Nee, niet door met bomen te knuffelen, maar door het niet als vanzelfsprekend te beschouwen. Stop eens een zaadje in de grond en verzorg het zo goed als je kunt. Maak een strandwandeling, ga op een bankje in het park zitten, zet een plantje op je bureau.

De natuur werkt ontspannend, helend en ontzorgend. Door te genieten van al het moois dat onze aarde te bieden heeft, kun je direct een gevoel van geluk oproepen.

3. Geniet echt intens van iets fijns

Om je gelukkig te voelen hoef je geen bakken met geld uit te geven. Kruip eens lekker op de bank met een kop groene thee en een fijn magazine zoals de Flow. Neem even tijd voor jezelf en geniet bewust.

Fijne dingen zijn er in overvloed. Een lekker warm bad, een fantastische maaltijd, spelen met je kinderen, een lekker opgeruimd huis, vrijen met je partner, goede wijn, gezellig eten met goede vrienden, liggen in de zon, een leuke film kijken en ga zo maar door.

Voer niet alleen iets uit wat je in principe leuk vindt om te doen. Geniet er ook echt bewust van. Vind het ook echt leuk. Gun jezelf regelmatig iets fijns waar je echt van kunt genieten. Vergeet de tijd en geniet van het moment.

4. Gun jezelf een klein gevoel van vooruitgang

Een gevoel van vooruitgang en groei maakt gelukkig. Zorg er dus voor dat je het gevoel hebt dat je iets bereikt.

Heb je bijvoorbeeld even niets omhanden? Neem dan de tijd om die opzeggingsbrief voor dat abonnement uit te printen en op de post te doen. Of ruim een kast op die al maanden een rotzooi is. Rond een vervelende taak af, doe iets wat je moet doen, doe iets dat je richting een van je doelen helpt.

Voel hoe fijn het is om vooruit te komen. Geniet van het gevoel van accomplishment. Je hebt iets bereikt, deze dag is niet zomaar voorbij gegaan. Er is iets gebeurd.

Dit gevoel kun je op allerlei gebieden oproepen. Je kunt iets gaan opruimen of schoonmaken, iets doen dat je al lang had moeten doen, iets doen waar je al tijden tegenaan hikt, iets ondernemen wat je dichter naar je doelen helpt of iets doen om je leven structureel te verbeteren.

Het is niet moeilijk om een gevoel van vooruitgang te krijgen, en het positieve effect op je geluk is direct te voelen!

5. Doe iets praktisch met je lichaam

Lichaam en geest zijn nauw met elkaar verbonden. Geestelijke problemen kun je soms lichamelijk verzachten en andersom. Als je je gelukkiger wilt voelen, kun je gebruik maken van de biologische processen in je lichaam om dit gevoel op te roepen.

Manieren om dit te doen zijn door te bewegen, te vrijen, ontspannen of mediteren, knuffelen, rekken en strekken, lekker eten of drinken, jezelf verwennen met lekkere verzorgingsproducten, in de zon liggen, een dutje doen als je moe bent of te lachen.

Lichamelijke ingrepen zijn praktisch en effectief. Je kunt gaan wandelen als je niet lekker in je vel zit, en jezelf zo binnen een uur fijner voelen. Het vraagt weinig geestelijke inspanning maar het heeft wel positieve invloed op je gemoedstoestand.

Je lichaam maakt bij verschillende handelingen stofjes aan in je hersenen die je echt gelukkiger doen voelen. Deze stofjes kunnen je vervolgens helpen dat gelukkige gevoel vast te houden de rest van de dag. Doordat je je fijner voelt na een halfuurtje hardlopen ziet je hele leven er ineens zonniger uit, en is het dus makkelijker om je gelukkig te voelen.

Meer tips om je makkelijk gelukkig te voelen?

Een fijn en gelukkig gevoel is geen rocketscience. Je kunt zoveel doen om jezelf hier en nu fijner te voelen. Meer praktische tips en ideeën vind je in de onderstaande soChicken artikelen.

Wil je weten welke zeven kleine gewoontes je dagelijks in kunt zetten om je altijd gelukkiger te voelen? Lees dan zeker ook onderstaande artikelen:

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test