Artikel opslaan

Gratis de wereld verbeteren?

Geld zet altijd iets in beweging. Wat voor soort zaken het in beweging zet is aan degene die het geld beheert. Jij beheert geld, dus jij kunt met het geld dat door jouw leven stroomt iets betekenen voor de wereld.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Niet alles wat goed is kost geld.

‘Goed doen’ lijkt vaak geld te kosten. Als jij wilt dat dat stuk regenwoud blijft staan, dan moet je geld overmaken. Als je wilt dat armoede verdwijnt, dan moet je zelf geld inleveren.

En hoewel deze gedachte perfect aansluit bij ons idee van ‘schaarste’, sluit het niet persé aan bij de realiteit. Geld geven helpt, maar zeker niet in alle gevallen, en het is niet voor iedereen.

Zelfs wanneer je zelf weinig geld hebt, of weinig geld over hebt voor positieve verandering, zijn er dingen die je kunt doen om een positieve invloed te hebben.

1. Stap over naar een duurzame bank

Het geld dat jij spaart wordt door de bank geïnvesteerd. Banken gebruiken het geld van spaarders om geld te verdienen. Er worden leningen mee verstrekt waarmee de bank verdient aan rente. Het geld wordt ook belegd in o.a. aandelen waardoor de bank verdient aan het rendement.

Als het enige doel is om geld te verdienen, dan ontstaat er ruimte voor iets anders. En dat is precies wat er bij veel banken gebeurt. Er kan veel worden verdiend in het bouwen van dieronvriendelijke megastallen, aan de uitbreiding van de olieindustrie, in de productie van wapens, vervuilende industrie etc.

Allerlei zaken waar jij waarschijnlijk op tegen bent omdat deze ontwikkelingen de wereld minder leefbaar maken. De oplossing? Haal je geld weg bij deze banken en geef het in handen van een duurzame bank.

In Nederland zijn er twee hele duurzame banken. ASN Bank, onderdeel van SNS en Triodos Bank (een onafhankelijke bank). Beide banken gebruiken jouw geld om te investeren in de vooruitgang. Ze verstrekken leningen aan bedrijven die iets goeds bijdragen aan de wereld, en beleggen in de vooruitgang.

Wanneer je je geld in handen geeft van een duurzame bank dan weet je zeker dat je geld werkt voor een betere wereld. Geen kolen maar zonnepanelen, geen megastallen maar biologische veehouderijen en de vegetarische slager. Triodos Bank biedt ook duurzame hypotheken aan, en een gebruiksvriendelijke mobiele app. ASN Bank biedt daarentegen hoge spaarrentes en ook een duurzame creditcard.

Wil je weten hoe duurzaam jouw bank is? Op de Eerlijke Bankwijzer kun je zien hoe jouw bank scoort op het gebied van duurzaamheid, mensenrechten en andere onderwerpen.

2. Investeer in de vooruitgang

Beleggen is uit, tenzij je belegt in een betere toekomst. Wil je een deel van je vermogen aan het werk zetten? Beleg dan in duurzame beleggingsfondsen, in aandelen van bedrijven die werken aan een betere wereld.

Uiteraard loop je hiermee een risico, dus het is verstandig je in te lezen en alleen te investeren met geld dat je kunt missen.

Je kunt bij de eerder genoemde duurzame banken automatisch beleggen in groene fondsen. Daarnaast kun je natuurlijk ook op eigen gelegenheid beleggen in bedrijven en fondsen die aansluiten bij jouw waarden.

3. Verstrek een microkrediet

Microkredieten hebben aangetoond een krachtig gereedschap te zijn in het terugdringen van armoede. Een microkrediet steunt een kleine ondernemer in een ontwikkelingsland, waardoor zij tegen goede voorwaarden haar bedrijf kan uitbreiden.

Meer bedrijvigheid betekent meer werkgelegenheid, meer welvaart en dus minder armoede. Bovendien komt het geld terecht bij de mensen die dolgraag verandering tot stand brengen: ondernemers.

Kiva is een organisatie die het mogelijk maakt om als particulier te investeren in ondernemers in ontwikkelingslanden. Vanaf $25 verstrek je een microkrediet die vervolgens in stappen wordt terugbetaald. Zodra je het volledige bedrag terug hebt kun je ervoor kiezen om het opnieuw te investeren, of om het terug te laten storten op je rekening.

Je geld vertrekt dus even naar een ontwikkelingsland om iets goed uit te richten, en komt daarna weer bij je terug. Ja, je loopt wel de rente mis die je anders op het geld zou ontvangen. De ontvangen rente wordt namelijk verstrekt aan de ‘field partners’ die de ondernemers ter plekke begeleiden.

Via soChicken verstrekken we maandelijks een microkrediet aan een kleine ondernemer. Wil je met ons meedoen? Meld je dan op Kiva, sluit je aan bij ons team en verstrek je eerste microkrediet!

 1. Meld je aan bij Kiva
 2. Kom bij het soChicken team
 3. Verstrek je eerste microkrediet!

4. Laat je geld zichzelf terugverdienen

De snelste manier om rijker te worden is door minder uit te geven. Met geld kun je geld maken, bijvoorbeeld door te investeren in kostenbesparing. Met de besparingen die je investeringen opleveren kun je vervolgens opnieuw investeren.

Hoe kun je investeren, geld besparen en tegelijkertijd de wereld verbeteren?

 • Investeer in betere isolatie van je woning;
 • Kies voor een zuinige C.V. ketel;
 • Laat zonnepanelen aanleggen op je dak;
 • Vervang enkele beglazing voor dubbele ramen;
 • Plaats waterbesparende kranen en douchekoppen;
 • Stook slimmer, waardoor je minder gas verbruikt;
 • Maak gebruik van een regenton;
 • Installeer warmte terugwinning in je douche;
 • Gebruik zuinige LED verlichting;
 • Kies voor super zuinige apparatuur;
 • Schakel je router, televisie en andere stand-by apparatuur ‘s nachts helemaal uit;
 • Etc.

Iedere aanpassing heeft zijn eigen terugverdientijd. Water is in Nederland goedkoop, dus een regenton verdient zichzelf niet supersnel terug (gelukkig biedt het wel andere voordelen, naast kostenbesparing). Zonnepanelen, LED lampen, een goede C.V. ketel en moderne isolatie verdienen zichzelf echter binnen enkele jaren terug. Je bespaart direct en zult op de lange termijn goedkoper uit zijn.

Je maakt jezelf op deze manier dus rijker en onafhankelijker op de lange termijn, terwijl je de wereld minder belast.

Geld is gereedschap (+ Gratis eBoek)

Update je Planeet - Gratis eBoekGeld is geen doel, het is een gereedschap. Je kunt de wereld verbeteren door je geld op de juiste manier aan het werk te zetten.

Ontdek nog veel manieren om de wereld te verrijken in ons gratis eBoek Update je Planeet met daarin 5 basics die je helpen je groene invloed te vergroten.

Download dit gratis eBoek…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test