Onafhankelijkheid maakt je vrij
Is het slecht om afhankelijk te zijn van iemand? Nee. Je hebt mensen nodig om je gelukkig te kunnen voelen. Mensen doen aardige dingen voor je, en je kunt deze hulp accepteren.
Maar hoe fijn het ook is als mensen voor je zorgen en om je geven, zodra je afhankelijk wordt van deze aandacht ben je een makkelijk doelwit voor de tegenslagen van het leven. Relaties kunnen eindigen, vriendschappen kunnen veranderen, de hulp kan vroeg of laat stoppen.
Door te werken aan je onafhankelijkheid maak je jezelf vrij. Je maakt je vrij van andere mensen. Niet omdat je ze niet meer aardig vindt, maar omdat je de verantwoordelijkheid voor je eigen leven wilt nemen. Wij hebben vijf tips voor een meer onafhankelijk leven.
1. Breng je geldzaken op orde
In onze maatschappij is geld één van de grootste redenen waardoor mensen afhankelijk worden. Als je te weinig geld binnen krijgt (of overhoudt) om voor jezelf te zorgen, dan ben je automatisch afhankelijk van anderen.
Doe dus je best om jezelf financieel onafhankelijk te maken. Want pas als je voldoende geld hebt om voor jezelf te zorgen kun je echt onafhankelijk zijn.
- Zorg in de eerste plaats dat er geld binnenkomt in ruil voor jouw toegevoegde waarde. Dat betekent dus: werken. Jij investeert jouw energie, kennis en tijd in een bedrijf en in ruil daarvoor krijg jij ‘onafhankelijkheid’ op je rekening gestort.
- Spaar minimaal 10% van je inkomen. In de eerste plaats om een buffer op te bouwen voor noodgevallen. Zodra je deze buffer hebt opgebouwd spaar je rustig verder voor een lange termijn buffer (voor het geval je een paar maanden zonder geld komt te zitten).
- Verzeker jezelf voor risico’s die je zelf niet kunt dragen. Mocht je iets overkomen, dan weet je dat er voor je gezorgd wordt.
- Verlaag je vaste lasten. Hoe minder vaste, terugkerende lasten je hebt, des te vrijer je bent.
- Geef iedere maand minder uit dan je verdient. Zolang je deze tip toepast zul je niet zo snel afhankelijk worden van anderen.
Zorg dat je voor jezelf kunt zorgen in financiële zin en zet een grote eerste stap naar onafhankelijkheid.
2. Wees creatief in het oplossen van je problemen
Jouw problemen zijn jouw problemen. Trek de verantwoordelijkheid voor de vervelende dingen in je leven dan ook naar je toe. Het heeft geen zin om op andere mensen te zeuren. Als je je bevindt in een situatie die je niet prettig vindt, los het dan op, ook al is het niet jouw schuld.
Train jezelf om onafhankelijk te denken. Roep er niet meteen iemand bij als je met een probleem geconfronteerd wordt. Probeer het eerst zelf op te lossen, bijvoorbeeld met behulp van informatie op internet en in boeken.
Door je eigen problemen op te lossen groeit je zelfvertrouwen. Je bewijst namelijk aan jezelf dat je moeilijke dingen kunt overwinnen, dat je meer in je mars hebt dan je dacht.
Kun je een probleem zelf niet oplossen? Overweeg dan eens om een professional in te huren in plaats van terug te vallen op de mensen waar je normaal gesproken afhankelijk van bent. Geld maakt onafhankelijk, dus gebruik het als je het nodig hebt.
3. Houd je leven compact en flexibel
Een compact en flexibel leven is een leven dat simpel en behapbaar is. Je houdt je leven bewust compact, zodat je snel aanpassingen kunt maken als het nodig is. Bovendien is het op deze manier makkelijker om je vrijheid te behouden, en minder snel terug te vallen op anderen.
- Stop met het aangaan van talloze verplichtingen. Richt je op de zaken die je echt wilt doen, en zeg beleefd ‘nee’ tegen de rest. Hoe meer je op je bord hebt, des te ingewikkelder je leven wordt.
- Houd je uitgaven laag, hoe minder financiële verplichtingen je hebt, des te flexibeler je bent.
- Beperk het aantal spullen. Spullen kosten je geld en energie en maken je leven log en ingewikkeld. Lees ook Waarom Minder Spullen Gelukkig Maakt: 6 Redenen
- Probeer vervelende klusjes te automatiseren of te voorkomen. Laat je rekeningen automatisch afschrijven, maak je huishouden eenvoudiger zodat je minder schoon hoeft te maken etc.
Hoe compacter je leven, des te vrijer je bent. Je zit niet vastgeroest in je leven, je kunt doen en laten wat je wilt. Dat maakt je vrij en onafhankelijk.
4. Breng jezelf in balans
Zorg voor jezelf. Verzorg je lichaam door gezond te eten, regelmatig te ontspannen en voldoende te bewegen. Verzorg ook je geest door technieken toe te passen die je gelukkiger, rustiger, succesvoller en liefdevoller maken.
Hoe beter jij voor jezelf kunt zorgen, des te minder je afhankelijk wordt van anderen. Je wordt positiever, zult minder zeuren en je voelt je super. Jouw geluk is jouw verantwoordelijkheid, trek die verantwoordelijkheid dus naar je toe en ga ermee aan de slag.
5. Deel je liefde op een pure manier
Wanneer je voelt dat je onafhankelijk bent van de mensen om je heen, heb je je omgeving veel meer te bieden. In plaats van energie te ‘zuigen’ van mensen, kun je deze mensen nu energie géven. Je wordt iemand waar anderen inspiratie uit kunnen putten. Een onafhankelijk, vrolijk en liefdevol persoon.
Vanuit je onafhankelijke positie kun je je liefde delen op een pure manier. Je brengt tijd door met fijne mensen niet omdat je ‘iets van ze wilt’, maar simpelweg omdat je van ze houdt. Dit uitgangspunt zorgt voor gezondere relaties met wederzijds respect, een toevoeging aan je leven die je alleen maar meer geluk zal geven.
Mag je mensen nu nooit meer voor je laten zorgen? Natuurlijk wel. Onafhankelijkheid draait niet om de mensen van wie je houdt de rug toekeren. Het betekent simpelweg dat je voor jezelf kunt zorgen, dat je anderen niet tot last bent, zodat zij zich ook kunnen bezighouden met hun eigen geluk. Zorg komt voort uit liefde, en liefde zal niet verdwijnen zodra jij afhankelijkheid achter je laat, het zal juist opbloeiien.
Meer tips om onafhankelijk door het leven te gaan
De onderstaande boeken helpen je om succesvoller, gelukkiger en meer onafhankelijk te worden. Breng je geldzaken op orde, vergroot je gezondheid, neem je verantwoordelijkheid en maak je leven leuker en lichter.
Reacties
Dank je Jelle, dit had ik net even nodig!
Coach jezelf naar succes is een geweldig en positief boek. Heerlijk om gewoon even te lezen als je eventjes een steuntje in de rug nodig hebt of om (opnieuw) koers te bepalen in je leven.
Daarnaast is het boek ‘Goed is beter dan perfect‘ van Doris Märtin een absolute aanrader. ‘Wij willen alles en dan nog het liefst perfect: een rimpelloze carrière, kinderen en die volmaakt opvoeden, meedoen met alle trends. Maar er dreigt gevaar als je zo leeft. Je komt niet meer toe aan wat werkelijk waardevol is: je partner, gezin, gezondheid, ontspanning, eigen interesses’. Met veel tips en tools een aanrader dus …..
Dit komt goed op mijn pad, ik voel mij vaak iemand als de ander zegt dat ik het goed doe of dat mijn gevoel is afhankelijk is van hoe de ander tegen mij doet….de macht laat ik aan de ander over hoe ik mij voel en gedraag….
Zelfs al hou je meer geld over dan je uitgeeft, zolang je werkt ben je afhankelijk,namelijk van je baas. Je bent ps onafhankelijk als je financieel zelf kunt bedruipen/ Zolang je werkt ben je dat nooit en is onafhankelijkheid een illusie.
ik vind dit lastig met mijn relatie. in mijn idee ben je altijd afhankelijk als je een relatie hebt. zodra je onafhankelijk bent, laat je de ander zitten. vreemde overtuiging!
Iemand tips?
Ik ben het met je eens, Jules. In relaties is het juist goed dat je elkaar nodig hebt. Het is ook belangrijk om te weten dat de ander jou nodig heeft, dat geeft je leven juist zin. Waarom zou je alleen voor jezelf leven?