Gelukkiger worden is niet moeilijk

Op soChicken hebben we je al vaker tips gegeven hoe je jezelf snel beter kunt voelen. Zo hebben we het gehad over methodes als dankbaarheid, innerlijke rust en meer genieten van het leven. En hoewel deze manieren stuk voor stuk erg krachtig zijn kan het nog eenvoudiger door de kracht van je hersenen te gebruiken.

Maak gebruik van een omgekeerde hersenverbinding

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die in sombere tijden gewoon beginnen te lachen zich direct beter voelen. Normaal gesproken zul je, wanneer je je goed voelt, automatisch gaan lachen. Je hersenen activeren je lach zodra er zogezegd ‘iets te lachen valt’. Je hersenen leggen de link ‘voel ik me goed, dan ga ik lachen’.

Gedachten en emoties kunnen ervoor zorgen dat je je minder gelukkig voelt. Je kunt jezelf een flinke dip aanpraten als je er niets tegen doet. In zo’n situatie kun je besluiten om geluk te ‘faken’. Wanneer je plotseling begint te lachen maak je namelijk gebruik van een omgekeerde hersenverbinding.

Je voelt je beter omdat je lacht, niet andersom

Lachen is het resultaat van een goed gevoel, normaal gesproken. In dit geval kies je er voor te lachen terwijl er eigenlijk niets te lachen valt. Je doorbreekt je sombere emoties met een stralende glimlach, en wellicht zelfs een namaak lachbui.

Door dit gedrag raken je hersenen in de war. Je lichaam associeƫrt een lach met een goed gevoel, dus nu klopt er iets niet. Je hersenen doen hard hun best om je gedrag in een hokje te plaatsen, en zien geen andere mogelijkheid dan de lach terug te linken naar het gevoel dat er normaal gesproken bij past: geluk!

Door je lach te faken kun je een gevoel van geluk oproepen. En dat zonder lijstjes te maken, te mediteren of de natuur op te zoeken!

Waarom is het goed om te lachen?

Wanneer je lacht, ook als je het faked, komen er stofjes vrij in de hersenen die gelukkig maken. Deze stoffen zorgen bovendien voor de aansterking van je immuunsysteem. Door regelmatig te lachen word je gezonder. Niet alleen word je beter bestand tegen allerlei ziektes, maar je lichaam blijft in vorm en je gaat veroudering tegen. Een lekkere lachbui is ook nog eens een flinke uitdaging voor je buikspieren en je conditie!

Is dit dan lachtherapie?

Juist. Lachtherapie is een manier om jezelf door middel van lachen beter te voelen. Je houdt je lichaam voor de gek door gewoon te gaan lachen, dan komt de rest vanzelf. Er zijn zelfs cursussen in te volgen, hoewel dat er uiteraard wel een beetje raar uit ziet. Ook het kijken naar lachende mensen kan je stemming sterkĀ beĆÆnvloeden.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test