Artikel opslaan

“It is the sweet, simple things of life
which are the real ones after all.”

Laura Ingalls Wilder

Eenvoudig leven gaat niet vanzelf

Geen stress, geen gedoe – en toch een gevoel van voldoening en tevredenheid.

Eenvoudig leven – ik ben er ontzettend fan van. Sterker nog – eenvoudig leven is één van mijn belangrijkste ontwikkelgebieden het afgelopen jaar. Elke maand zet ik stappen om mijn leven eenvoudiger te maken, en met iedere stap voel ik me een stukje lichter, vrijer en gelukkiger.

Eenvoudig leven klinkt romantisch en soms zelfs te mooi om waar te zijn. Het is allesbehalve vanzelfsprekend in onze samenleving – waarin het onmogelijk lijkt om eenvoudig en rustig te leven. Door de druk om alles tegelijk te doen, maar ook door de eindeloze stroom aan afleidingen.

Maar het is mogelijk, en het is de moeite waard.

Een eenvoudig leven ontstaat niet vanzelf – je moet er bewust voor kiezen. Als je je huis niet regelmatig opruimt wordt het vanzelf een zooitje. En zo is het ook met eenvoudig leven. Als je er niet bewust aan werkt dan wordt je leven automatisch ingewikkeld en waarschijnlijk overweldigend.

Hieronder vind je 13 eenvoudig-leven-tips die je helpen je leven leuker, waardevoller en eenvoudiger te maken.

Eenvoudig leven - schrap de ballast.

Eenvoudig leven - schrap de ballast. Deel op Pinterest

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

13 eenvoudig leven tips

Ervaar minder stress en meer voldoening door je leven stap voor stap eenvoudiger te maken.

 1. Een eenvoudig leven draait niet om leven met zo weinig mogelijk – dat is armoede. Een eenvoudig leven draait om het verwijderen van overbodigheden en het toevoegen van betekenis.
 2. Veeg je figuurlijke bord schoon, en bepaal vervolgens welke verantwoordelijkheden je er weer op zou leggen. Vaak gaan we verplichtingen en beloftes aan die we helemaal niet in ons leven willen hebben. Door met een schone lei te beginnen kun je bewust kiezen voor de zaken die bij je passen.
 3. Maak je leven stap voor stap vrij van afleidingen. Vaak gebruiken we afleiding om te ‘vluchten’ van het overweldigende gevoel dat het leven ons kan geven. Als je met minder afleiding leeft voel je je rustiger, wordt je werk van hogere kwaliteit en wordt de wereld eenvoudiger. Dus hup, gooi die telefoon in vliegtuigmodus en bereik iets betekenisvols.
 4. Besef dat er altijd meer te doen is dan je kunt doen. Zodra je dit kunt accepteren – en het gevoel van onvermijdelijke chaos kunt tolereren – maak je alles eenvoudiger.
 5. Je hoeft niet alles te doen dat leuk klinkt. Hoe voller je je leven maakt, des te minder ruimte er over blijft voor lucht, eenvoudig en vrijheid. Harder proppen gaat je leven niet eenvoudiger maken, wel voller.
 6. De belangrijkste dingen in het leven gebeuren niet automatisch. Sterker nog – de onbelangrijke dingen lijken altijd als eerst te gebeuren. Als je je doelen wilt bereiken, je dromen waar wilt maken en je ideale leven wilt vormgeven dan moet je hier bewust tijd en ruimte voor maken. Hoe minder overbodige dingen je doet, des te makkelijker het wordt om tijd in te ruimen voor de dingen die er echt toe doen.
 7. Het is lastig – en waarschijnlijk onmogelijk – om je leven ‘eenvoudig te kopen’. Ja, investeren in goede producten kan helpen (een degelijke fiets kan je helpen zonder auto te leven, en een platte laptop kan je helpen overal ter wereld te werken), maar staar je er niet op blind. Probeer jezelf juist los te maken van de consumptie-cyclus – het is o.a. die cyclus die je leven zo ingewikkeld maakt.
 8. Hoe meer spullen je koopt – hoe meer geld je uitgeeft – des te meer je moet werken om te betalen voor deze spullen. Als je gelukkig en tevreden kunt zijn zónder deze aankopen, dan hoef je ook minder hard te werken. Of, je kunt je overgebleven inkomen gebruiken om vrijer te worden en zo je leven eenvoudiger te maken.
 9. Dingen niet hebben heeft ook waarde. Het betekent dat je geld overhoudt, het ding niet hoeft te onderhouden en geen verantwoordelijkheden hebt richting dat product. Het kan niet beschadigen, gestolen worden, kapot gaan of je stress bezorgen. En dat hele pakket is vaak waardevoller dan het bezitten van het product.
 10. Jezelf bevrijden van kleine overbodigheden kan je leven al snel veel eenvoudiger maken. Bijvoorbeeld, ik reisde meestal met een rugzak van 19 liter en minder dan 6 kg – lekker licht. Als ik echter ook zes kilo vet verlies voordat ik op reis ga, dan krijg ik de rugzak eigenlijk ‘gratis’. En dat niet alleen – ik sjouw elke dag ‘een rugzak minder’ mee aan mijn lijf. Dit geldt ook voor kleine dagelijkse routines en verplichtingen. Als je een nutteloze routine kunt vereenvoudigen en zo drie minuten per dag bespaart, dan levert dat je jaarlijks 18 uur vrije tijd op. Koekoek! Je kunt drie flinke levensveranderende boeken lezen in die tijd!
 11. Laat je niet meezuigen in andermans drama. Ja, je kunt mensen steunen en er voor ze zijn. Maar onthoud dat mensen meer aan je hebben als jij gelukkig bent. Niemand is gebaat bij meer ongelukkige mensen.
 12. Leven met een gezond lichaam is eenvoudiger dan ziek, ongezond, uitgeput en futloos zijn. Het is één van die levensgebieden dat de hoogste prioriteit verdient en het zelden krijgt. Wanneer je je leven eenvoudiger maakt ontstaat er meer ruimte om te werken aan je gezondheid. En wanneer je je gezondheid verhoogt worden veel andere dingen vanzelf eenvoudiger. Bovendien is gezond leven supersimpel.
 13. Voel je vaker tevreden met wat je hebt – en niet ontevreden over wat je (nog) niet hebt. Geniet van de reis, wacht niet met genieten tot je op de bestemming arriveert. Leven is namelijk enkel de reis – die bestemming zal nooit komen. En je leven heeft nu al een heleboel mooie aspecten, en je kunt werken om het stap voor stap nóg mooier te maken. Vind je het moeilijk om tevreden te zijn? Schrijf dan elke dag op waar je die dag dankbaar voor bent, dan zul je het al snel onder de knie krijgen.

Eenvoudig leven is niet altijd eenvoudig. Het helpt je wel richting meer voldoening, meer tevredenheid, rust, geluk en levenskwaliteit. En dat is allemaal best de moeite waard. En je hoeft het niet allemaal ineens te doen.

Sterker nog, juist het zetten van kleine stappen maakt het vereenvoudigen zo leuk. Dus geniet van het proces, en geniet van de vooruitgang die je boekt. Als er een ding is dat je leven eenvoudig maakt, dan is het wel tevredenheid.

Eenvoudig leven cursus

Minder meuk, meer leukBen je toe aan meer rust, meer overzicht en meer eenvoud? In mijn cursus Minder meuk, meer leuk vind je een praktisch stappenplan dat je helpt minimaliseren en je leven simpeler te maken.

Ervaar meer vrijheid, meer kalmte en meer voldoening. Je hebt dit leven maar één keer – besteed het aan dingen die je blij maken!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test