“Wat wil ik met mijn leven?”

Het is een ontzettend populaire vraag. Een tijdje geleden had ik in de duinen een gesprek met iemand die niet goed wist wat ze wilde. Wat voor werk ze zou willen, op welke manier ze wil bijdragen en hoe ze haar leven nu echt wil inrichten.

Ze herinnerde me aan zoveel mensen in mijn leven. Kennissen, vrienden en familieleden die op zoek zijn naar een antwoord en het maar moeilijk kunnen vinden.

De antwoorden worden namelijk niet gevonden in boeken en blijken zelden voor het oprapen. Om bij het antwoord te komen moet je nadenken, in jezelf graven, je gevoel volgen, een plan maken en heel belangrijk: stappen zetten.

Precies, je moet ervoor werken. En dat werk noemen we lifestyle design. En deze tips helpen je precies dat te doen.

Bouw aan je droomleven

Bouw aan je droomleven Deel op Pinterest

1. Richt je niet op de baan, richt je op de levensstijl

Ik begrijp het. Je werk is belangrijk. Je besteedt er een groot deel van je tijd aan, en het voorziet je van het inkomen voor het realiseren van andere dromen.

Maar je baan is niet je leven. Een baan is een middel om iets te bereiken. En het is belangrijk om je eerst af te vragen wat je dan precies wilt bereiken.

Het hebben van een baan is geen doel op zich. Je hebt geen baan nodig om te overleven, je hebt inkomen nodig. Een baan is een middel om inkomen te genereren. Het is een handig middel, maar het is niet het enige middel en zeker niet altijd het beste middel.

Maak je dus even niet zo druk om wat voor werk je wilt doen en vraag jezelf af: hoe ziet mijn ideale levensstijl eruit?

2. Tijd voor lifestyle design – Ontwikkel je ideale levensstijl

Waarom is dit waardevol? Omdat het stellen van een andere vraag hele andere antwoorden oplevert.

Bijvoorbeeld: Je weet niet wat voor werk je wilt doen. Daardoor kom je vast te zitten. Je wilt graag werken met je hoofd, op een kantoor ofzo. Maar wat precies, dat is onduidelijk.

Je weet echter precies wat voor levensstijl je wilt:

 • Je wilt werk doen dat iets bijdraagt aan de wereld met leuke collega’s.
 • Je wilt jezelf uitdagen met een interessante hobby of vrijwilligerswerk.
 • Je wilt tijd hebben voor je vrienden en familie zodat je kunt investeren in de relaties die je belangrijk vindt.
 • Je wilt tijd hebben om goed voor jezelf te zorgen. Om gezond te koken en te sporten.
 • Je wilt in een leuk huisje wonen waarin je je lekker voelt.
 • Je wilt tijd kunnen doorbrengen in de natuur.
 • Je wilt een of twee keer per jaar op reis en andere leuke dingen beleven.
 • Je wilt een kalm en ongehaast leven met genoeg tijd voor jezelf.

Dus vraag je eens af, hoe ziet mijn ideale levensstijl eruit? Vind je het lastig om in het algemeen te omschrijven hoe je ideale leven eruit ziet? Probeer dan simpelweg een ideale dag te omschrijven.

 • Hoe laat sta je op?
 • Wat doe je in de ochtend?
 • Wat eet je? Met wie ben je? Hoe voel je je?
 • Wat doe je met je dag?

Als je op zijn minst grofweg weet hoe je ideale leven eruit ziet, dan kun je gaan ontwerpen. En dat is waar het nog leuker wordt.

3. Ontwikkel een stappenplan voor de komende jaren

Dit is het moment dat je de hele ‘mijn baan is mijn leven’-filosofie op de proef gaat stellen. Want hoeveel geld heb je nodig om deze levensstijl vorm te geven? En in hoeverre kun je hiermee spelen om het helemaal naar wens te krijgen?

Een paar voorbeelden:

 • Als je ervoor kiest om minimalist te worden dan maak je niet alleen je leven leuker. Je maakt ook de druk op je bankrekening lager omdat je minder koopt.
 • Als je ervoor kiest om minder te werken, bespaar je mogelijk opvangkosten voor je kinderen, waardoor je netto net zoveel geld overhoudt.
 • Als je je leven bewust ontwerpt dan laat je je niet verleiden tot het ‘standaard’ pad. Stel, je verdient nu aardig wat geld. Normaal gesproken zou je je misschien laten verleiden om een hypotheek van drie ton af te sluiten voor een prachtig huis. Nu kies je ervoor om goedkoop te blijven wonen, omdat je dit geld kunt gebruiken om te bouwen aan een leven met meer vrijheid.
 • Misschien vind je manieren om een geweldig leven te hebben met de inkomsten van een part-time baan. Doordat je slimmer met je geld omgaat, kleiner gaat wonen, meer plantaardig gaat eten, een deel van je groente zelf verbouwt, overbodige abonnementen de deur uit doet, minder materialistisch wordt, je tv de deur uit doet, een deel van je eigen stroom opwekt etc.

Hoe minder geld je nodig hebt, des te minder je hoeft te werken. Maar ook als je graag werkt helpt het maken van een plan je je leven leuker te maken. Het voorkomt dat je je gewoon met de stroom laat meevoeren en ergens uitkomt waar je niet wilt zijn.

Je zal niet de eerste zijn die dat overkomt.

Hoe maak je een plan? Door jezelf af te vragen wat er moet gebeuren om je ideale levensstijl te realiseren. De antwoorden die je hier opschrijft vormen jouw plan.

4. Werk rustig richting je ideale leven

Het realiseren van je ideale levensstijl kan jaren duren. Maar dat is geen probleem, omdat de weg er naartoe geplaveid is met kleine overwinningen en een sterk gevoel van voldoening.

Wanneer je een groot doel voor ogen hebt worden je dagen inspirerend. Je werkt niet meer gewoon ‘omdat je nu eenmaal moet werken’. Je werkt in het licht van een beter leven. Je weet waar je het voor doet. Je weet waar je je bed voor uit komt.

Ik werk al jaren richting een leven waarin ik me vrij, ongehaast en liefdevol voel, terwijl ik ondertussen mijn bijdrage lever om de wereld een betere plek te maken met soChicken. Ik ben al een heel eind gekomen, maar het ‘plan’ is nog lang niet voltooid.

Maar alle projecten die ik opstart hebben te maken met dit doel. En elke dag weet ik dat ik een stukje vooruit kom richting een beter leven. En wanneer ik dingen doe die me niet richting dit doel bewegen, dan gooi ik het uit mijn leven. Zodat ik mijn energie niet verspil aan zaken die me niet het leven brengen dat ik voor ogen heb.

Je plan maakt je leven duidelijker. Je weet wat je wel wilt doen, en je weet wat je niet wilt doen. Het helpt je keuzes te maken en stap voor stap in de juiste richting te bewegen.

En als je maar lang genoeg in één richting blijft lopen, dan bereik je vroeg of laat vanzelf je bestemming.

Slim omgaan met je inkomen

Ik vind het een ontzettend bevrijdende gedachte dat je de kwaliteit van je leven kunt upgraden en tegelijkertijd je uitgaven kunt verlagen. Dat je met wat slim ontwerpwerk je leven zo kunt inrichten dat je minder hoeft te werken en meer kunt leven.

Een tijdje geleden heb ik een boek geschreven dat je helpt dit voor elkaar te krijgen. Met tientallen slimme tips om je geldzaken in dienst te zetten van een beter leven, zodat je vrijer en zorgelozer kunt leven.

Bekijk dit boek met slimme tips…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test