1. Zet jezelf af en toe stil, en geniet van het moment

Ben jij iemand die de hele dag door van hot naar her raast, zowel in tijd en ruimte als in gedachten? Zet jezelf dan eens stil en beoefen wat mindfulness. Hou je een tijdje alleen bezig met de ervaring van het ‘hier en nu’, en laat de toekomst en het verleden even voor wat het is.

Het mooie van deze eenvoudige techniek is de vrijheid die het je geeft. De meeste problemen, stressfactoren en zorgen die we met ons meedragen hebben te maken met dingen die in het verleden gebeurd zijn of zaken die eventueel in de toekomst kunnen gebeuren. Hier en nu zijn er vaak geen problemen. Als jij in de trein zit is alles goed. Je zit in de trein op dat moment, en hebt even niets te maken met het verleden en de toekomst.

Door regelmatig momenten te nemen om in het ‘nu’ te zijn zul je snel meer ontspanning vinden. Luister naar de geluiden om je heen, voel de wind, ruik het leer van de treinstoelen en kijk naar de verschillende mensen. Leg je focus in het ‘hier en nu’, en laat afleidende gedachten voorbij varen. Je kunt je straks weer druk maken!

2. Houd momenten vrij om bewust te ontspannen

Wist je dat er niemand is die ‘voor jou’ kan ontspannen? Als je je gestresst voelt zul je zelf de stap moeten zetten om de stress van je af te schudden. Dit doe je niet alleen door dat belangrijke project af te ronden, maar ook door in het heet van de strijd af en toe bewust te ontspannen.

Ontspanning komt niet aanwaaien, je moet er iets voor doen. Je zult moeten sporten, badderen, naar de bioscoop moeten gaan, dat boek oppakken of die CD aanzetten. Je moet iets ondernemen om te kunnen ontspannen. En bovenal moet je er tijd voor vrijmaken. Zorg dat je tijd voor jezelf vrijmaakt waarin je heerlijk nutteloos kunt ontspannen op de manier die jij prettig vindt. Lees ook ‘Praktische Gids naar Meer Innerlijke Rust‘.

3. Relativeer je leven regelmatig

Het is geweldig hoe serieus en onmisbaar we onszelf af en toe vinden. Je kunt verdrinken in je eigen problemen en zorgen zonder dat je het zelf door hebt. Het is goed om regelmatig jouw leven te vergelijken met de problemen van andere mensen. Als je het nieuws aan zet zie je al direct dat er mensen zijn op aarde die meer serieuze problemen hebben dan jij.

Relativeren helpt je met beide benen op de grond te blijven. Je hebt op dit moment dingen waar je je druk om maakt en die je leven beheersen, maar zijn die dingen écht zo belangrijk als ze nu voelen. Hoe belangrijk is dit probleem voor je hele leven? Zou je er over een jaar nog aan denken? Als je de behoefte hebt om je leven eens flink te relativeren kun je dit artikel lezen: ‘Problemen Relativeren: Kijk naar de Sterren‘.

4. Investeer tijd om controle en overzicht te krijgen

Soms is het verstandig om even een stapje terug te doen uit de chaos en je best te doen om orde te scheppen. Je kunt tijd investeren in het bijhouden van een zelfmanagement systeem. Hiermee kun je overzicht houden op je doelen en of je goed vooruit komt.

Het productiviteitssysteem ‘Getting Things Done’ van David Allen is een van onze favorieten. Het systeem helpt je de meest drukke tijden door te komen op een ontspannen manier, mits je bereid bent wat tijd te investeren in het bijhouden van het systeem. Lees meer over GTD in dit artikel: ‘Getting Things Done in 7 Stappen

5. Doe alleen dingen die je echt wilt doen

Ben je weleens tot de conclusie gekomen dat je bezig bent met taken en projecten die eigenlijk niets maken hebben met je doelen? Door dit soort tijdrovende en ‘nutteloze’ projecten uit je leven te bannen krijg je ineens veel meer lucht en ruimte om ontspannen te leven. Ben jij echt de aangewezen persoon om dat familiefeest te organiseren? Weet je zeker dat die offerte zo uitgebreid moet worden, of kan het ook eenvoudiger?

Je kunt jezelf leren om vaker nee te zeggen tegen alle projecten die tijd kosten maar niet overeenkomen met je doelen. Als je weet wat je wilt bereiken kun je namelijk eenvoudig keuzes maken. Je bent dan effectief aan het werk, in plaats van productief. Het is namelijk leuk dat je 100 projecten in een maand kunt afronden, maar als je daarmee geen stap dichterbij je doelen komt ben je vooral productief maar niet effectief. Lees ook ‘Nee Leren Zeggen is Niet Moeilijk‘.

Onrustig en opgejaagd gevoel verminderen

Onrustig en opgejaagd gevoel verminderen Bundel

Een onrustig en opgejaagd gevoel kan je leven goed verpesten. Alles voelt moeilijker, stroperiger, je wereld voelt kleiner en het is moeilijk om te ontspannen en simpelweg gelukkig te zijn.

Gelukkig zijn er manieren om dit gevoel snel te verminderen. In deze Bundel behandelen we beproefde methodes om af te rekenen met een onrustig en opgejaagd gevoel.

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test