Het ‘ik moet’ virus

Veel mensen zijn besmet met het ik moet virus. Misschien heb jij er zelf ook last van. Het kan zijn dat je jezelf er regelmatig op betrapt dat je dingen ‘moet’ van jezelf die eigenlijk helemaal niet moeten.

Welke dingen ‘moet’ je eigenlijk echt? Als je er goed over nadenkt kom je niet veel verder dan zaken als eten, ademhalen, bewegen, slapen en liefde geven en ontvangen. Toch moeten we van onszelf veel meer dan deze dingen. En dat is logisch, je wilt je niet beperken tot de pure basics. Je wilt léven!

Wanneer moet je teveel van jezelf?

Je moet teveel van jezelf als je merkt dat het een belemmering begint te worden. Soms moet je dingen van jezelf die duidelijk niet lukken. Dingen die misschien uiteindelijk helemaal niet bij je passen. Misschien vind jij dat je slank moet zijn terwijl je gewoon stevig gebouwd bent en nooit zo slank zult worden als de modellen op tv. Je kunt blijven diëeten en blijven vechten om toch je gewenste taille te bereiken. Je kunt steeds bij jezelf denken: “Ik moet afvallen.”

Je kunt jezelf behoorlijk tot last te zijn door jezelf allerlei dingen op te leggen die vaak niet eens nodig zijn. Wie zegt dat je moet afvallen? Misschien is dat gewoon niets voor jou, of niet voor nu. Accepteer wie en wat je bent en laat het los.

Door acceptatie ervaar je meer rust

Ergens in je hoofd zit een irritant stemmetje dat je maar al te graag herinnert aan alle dingen die je van jezelf ooit ‘moest’. Wanneer je van jezelf iets moet maak je een ongeschreven afspraak met jezelf. Telkens als je stemmetje je aan deze afspraak herinnert en jij er verder niets aan doet beschadigt je zelfvertrouwen.

Door het leven te accepteren zoals het is schakel je in feite dit stemmetje uit. En dat geeft rust. Want je ‘moet’ niets meer. Geef jezelf een break, je hebt het al druk genoeg. Wat haal je je allemaal op de hals? Het kan wel zijn dat jij vindt dat je aan Yoga zou moeten doen, maar als je dat niet doet is het toch ook geen probleem? Dan maakt je niet minder leuk.

Acceptatie in de praktijk

Door middel van mindfulness kun je vrij eenvoudig een gevoel van acceptatie oproepen. Dit komt omdat je door mindfulness in het ‘nu’ leeft, en niet in het ‘straks’ of het verleden. Als je meer wilt lezen over mindfulness en acceptatie raden we je de onderstaande artikelen en boeken aan.

Ontdek hoe je snel positiever in het leven komt te staan ☀️

Volg onbeperkt compacte cursussen, stappenplannen, video-meditaties en meer. Start vandaag jouw opwaartse spiraal. 🌱

Begin nu met 46% korting

Zo blijf je lekker positief ☀️

Ontvang ook iedere maandag gratis tips om je leven steeds leuker te maken. Ruim 150.000 mensen zijn al lid!

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 💛