Artikel opslaan

1. Zet het internet uit, ook op je mobiel

Het verbaast mij altijd weer hoe geweldig het is om in België te zijn. Belgisch bier, fascinerende tweetaligheid, prachtige steden, vrijwel geen eentonige vinexwijken en geen mobiel internet.

Oké – er is wel mobiel internet. Maar toch, zodra je de grens over gaat dan ben je in het buitenland. En ineens denk je wel drie keer na voordat je op Facebook rond gaat hangen.

Natuurlijk heb je WiFi in je AirBnB/tent/hotel/huisje. Maar toch, het is anders. Je gaat niet op reis om vervolgens de hele dag bij je WiFi hotspot te hangen. En dus heb je onvermijdelijk geen of minder internet.

En dat voelt heerlijk bevrijdend. En dat rustige gevoel kun je thuis ook ervaren.

  • Trek gewoon de stekker van de router eruit.
  • Schakel je mobiele data op je mobiel uit.
  • Laat aan mensen die je vaak spreekt weten dat je met een ‘offline experiment’ bezig bent. Dan begrijpen ze waarom je niet of langzaam reageert.
  • Gebruik een tijdje alleen internet in koffiezaakjes zoals je op vakantie doet. Of schakel thuis het internet vanaf de namiddag in tot het avondeten, en besteed de avond zonder internet.
  • Ga iets leuks beleven buiten de deur. Net zoals je op vakantie doet. Of lees rustig een boek op de bank zonder Facebook en WhatsApp popups.

Internet is fantastisch. Maar even het gevoel hebben dat je offline bent voelt ook erg bevrijdend. Het constant op de hoogte blijven houdt je in de tredmolen. Af en toe offline zijn ondersteunt je vakantiegevoel.

Net alsof je in België bent. Het gevoel is helemaal compleet met Belgisch bier.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

2. Kijk geen televisie en volg minder nieuws

De televisie houdt je vast in het dagelijks leven. Met het nieuws, actualiteitenprogramma’s, het weer, zouteloze soaps en nutteloze mediahypes. Wanneer je geen televisie kijkt (of heel selectief) voel je je minder verbonden met de gezamenlijke tredmolen.

Je voelt je een beetje ‘buiten’ de snelle maatschappij staan. En dat kan je vakantiegevoel behoorlijk ten goede komen.

Minder media-consumptie maakt automatisch ruimte voor meer ‘leven’. Waarom zou je anderen laten vertellen hoe de wereld eruit ziet, als je ook naar buiten kunt gaan en het zelf kunt ervaren?

3. Werk jezelf vrij voor meer vakantiegevoel

Welke werkzaamheden moet je minimaal verrichten op je werk, in je huishouden en in je sociale leven? Doe die dingen als eerst.

Bijvoorbeeld: ik moet voor mijn werk minimaal artikelen schrijven, de social media posts publiceren, de e-mail beantwoorden en de wekelijkse nieuwsbrief inplannen. Als ik die dingen heb gedaan ben ik ‘vrij’ voor de rest van de week.

Als ik op reis ga plan ik zoveel mogelijk van deze werkzaamheden in, zodat ik meer vrijheid heb. En ook in het dagelijks leven probeer ik dat zoveel mogelijk te doen.

Op welke manieren kun jij vooruit werken? Misschien kun je maaltijden van tevoren klaarmaken. Of kun je fruit voor je ontbijt snijden en in porties invriezen. Of kun je nu alvast dat vervelende rapport afmaken of de wekelijkse schoonmaak doen. Zodat je de rest van de week kunt genieten van een sterker vakantiegevoel.

4. Ontdek nieuwe plekjes

Als je op vakantie bent dan doe je elke dag nieuwe indrukken op. En als je thuis bent dan is dat gevoel soms lastig te reproduceren. Maar het is niet onmogelijk.

Als ik thuis ben dan kom ik bijna elke dag in het centrum van Delft. Vaak ga ik naar dezelfde plekken. Het oude centrum van Delft is niet groot, maar toch kom ik nog vaak verrassende hoekjes, steegjes en leuke zaakjes tegen.

In elke stad zijn nieuwe dingen te ontdekken. En zo niet, dan is er altijd een stad in de buurt waar dat wel het geval is. En als steden niet je ding zijn, tussen de meeste steden liggen vaak verrassend mooie natuurgebieden.

Ik verbaas me er elke keer over hoe mooi groen de omgeving van Delft is, en hoe verschillend de landschappen aanvoelen in elk seizoen.

Er valt genoeg te ontdekken. Dus ga op ontdekking uit en vergroot je vakantiegevoel. Kies routes die je normaal niet neemt. Schiet een interessant steegje in. Verken een nieuw natuurgebied in de buurt. Organiseer een picknick langs een rivier in de buurt.

5. Richt je huis in als vakantiehuis

Ik schreef al vaker dat minimalisme mij een chronisch vakantiegevoel bezorgt. Een opgeruimd huis zonder overbodige spullen voelt als een vakantiehuisje. Je hebt alles wat je nodig hebt, en meer niet.

Vaak als je op reis bent, besef je ineens met hoe weinig spullen je het eigenlijk leuk kunt hebben. Dan denk je aan die volle zolder thuis en dan vraag je je af: ”Wat moet ik met al die spullen?”

Natuurlijk is een vakantiehuisje een tijdelijk verblijf, en gebruik je je huis ook om spullen op te slaan die je slechts af en toe gebruikt. Maar toch, met minder zooi voelt je huis meer vakantie-achtig.

Dus maak van je huis een vakantiehuis. Ontdoe je van overbodige meuk en ontdek hoe die vrijheid bijdraagt aan je vakantiegevoel.

6. Geniet en ontspan – zonder schuldgevoel

Als je op vakantie bent dan mag je genieten van jezelf. Als je verwikkeld bent in het drukke dagelijkse leven, dan voel je je misschien schuldig als je wilt genieten.

Ik weet dat ik dat heb. Als ik op reis ben dan ga ik rustig een hele middag lezen. Thuis doe ik dat niet zo snel, omdat er ‘altijd wel dingen te doen zijn’. Maar goed, daar komt natuurlijk nooit een einde aan.

Er is altijd meer te doen dan je kunt doen. En veel dingen kunnen wachten. Je kunt thuis je rust vinden als je het jezelf gunt. Als je met jezelf afspreekt dat je gewoon een hele middag mag lezen.

Zulke afspraken met jezelf werken goed wanneer je de essentiële werkzaamheden al eerder hebt afgerond. Ik voel me bijvoorbeeld extra vrij als ik weet dat alles staat ingepland.

Ontspan zonder schuldgevoel. Dan kun je ten minste echt ontspannen, en voel je je lekker vrij.

7. Zie het leven als een rivier

Ja, raar verhaal. Maar blijf bij me, dan leg ik het uit.

Veel mensen delen hun leven gevoelsmatig op in fases. Bijvoorbeeld: doordeweeks en weekend. Of werken en vakantie. Of ‘weg zijn’ en thuis zijn. Deze opdelingen zijn zelf bedacht, en belemmeren je soms.

Er is geen wezenlijk verschil tussen de momenten dat je op je werk zit, of de momenten dat je op een tropisch strand ligt. Ja, je doet iets anders. Daardoor denk je iets anders, en daardoor voel je je anders. Maar in de basis is elk moment simpelweg een moment.

Het leven is geen aaneenschakeling van vijvers waar je in en uit springt. Leven is meer als een rivier. Een rivier van bewustzijn. Het blijft stromen, er komt nooit een einde aan.

En je kunt leren om elk moment zo te zien. Om er minder oordelen aan te hangen, en simpelweg te ervaren ‘wat zo is’. Op die manier kun je een tropisch strand zo saai maken als een dag op kantoor, en een werkdag zo fijn als een duik in een blauwe zee.

Toegegeven, een vakantie omgeving maakt het wel makkelijker om een vakantiegevoel te ervaren. Maar het wordt minder zwart/wit als je hiermee aan de slag gaat. Zodra je beseft dat leven simpelweg leven is.

Er is geen opdeling. Je bent er, of je bent er niet. En nu ben je er wel. En dat is al magisch op zichzelf. Of je handen nu op een toetsenbord rusten of in de handen van een masseur op een Thais strand.

Dus. Dat.

Je vakantiegevoel zit voornamelijk tussen je oren. En door ook in je dagelijks leven je zorgen los te laten, leuke dingen te doen en te genieten van ieder moment kun je elke dag vakantiegevoel ervaren. Dan maak je van het leven gewoon één grote fascinerende reis.

Klinkt goed toch? :)

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test