Artikel opslaan

5 tips om anderen te accepteren zoals ze zijn

Hieronder vind je mijn nieuwste video, met tips en inspiratie om de mensen in je leven te accepteren. Precies zoals ze zijn. Kijk je gezellig mee? 🙂

Bekijk hieronder mijn video over acceptatie. Vind je deze video leuk? Abonneer je dan even op mijn YouTube kanaal.

Kun je de video niet bekijken? Bekijk mijn video over acceptatie op YouTube.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

1. Accepteer anderen zoals ze zijn

Je kunt mensen niet veranderen. Waarom blijf je hopen dat ze zich meer gaan gedragen zoals jij zou willen?

Wanneer je mensen simpelweg accepteert valt er een last van je schouders. Je wordt rustiger en liefdevoller. Simpelweg omdat je stopt met verlangen naar iets dat nooit gaat gebeuren.

En weet je wat zo mooi is? Zodra de ander merkt dat hij niet wordt veroordeeld, gestuurd en bekritiseerd, wordt hij kalmer en meegaander. Het is zeldzaam dat je merkt dat je écht wordt geaccepteerd zoals je bent. Dat je écht jezelf kunt zijn bij iemand.

Anderen accepteren zoals ze zijn is een geweldig geschenk aan jezelf én aan de ander.

Anderen accepteren. Deel op Pinterest

2. Laat anderen hun eigen fouten maken

Levenservaring doe je op door het leven te ervaren. Als je anderen continu wilt behoeden voor hun fouten, ontneem je ze deze ervaring.

Soms is het moeilijk en pijnlijk om te zien hoe anderen – in jouw ogen – verkeerde keuzes maken. En natuurlijk kun je er zijn om advies te geven en jouw mening te delen. Maar uiteindelijk is het aan de ander om te bepalen hoe diegene zijn leven invult.

Accepteer dat de mensen om je heen hun leven anders invullen dan jij. En hoewel je het er niet mee eens hoeft te zijn, wil dat niet zeggen dat hun keuzes er niet mogen zijn.

3. Wees je bewust van je verwachtingen

Soms verwachten we dingen van mensen zonder dat we deze verwachtingen uitspreken. Dan vind je het niet meer dan logisch dat je partner het huis aan kant maakt terwijl jij weg bent. Terwijl je partner daar heel anders over denkt.

Als je je onderbewuste verwachting niet uitspreekt, dan ontstaat er irritatie. Je hebt pas een afspraak als je iets afspreekt. Tot die tijd is het niet eerlijk om verwachtingen te koesteren. Dit leidt tot wrijving en teleurstelling.

En niet alleen bij jou. Als je continu aan een ander laat merken dat je teleurgesteld in diegene bent, dan geef je een duidelijk signaal af dat die persoon niet goed genoeg is volgens jou. En dat is het tegenovergestelde van acceptatie.

Probeer concreet af te spreken wat je gedaan wilt hebben van anderen. En besef dat al je onuitgesproken verwachtingen niets betekenen.

4. Beoefen empathie

Durf je echt in anderen te verplaatsen. Oordeel niet, bied geen oplossingen. Luister gewoon. Laat weten dat je er voor de ander bent.

Empathie is een goede manier om verbinding tot stand te brengen. Maar ook om de ander te laten blijken dat hij of zij goed genoeg is. Want al deelt de ander zijn grootste problemen met je – je accepteert haar zoals ze is. Zonder oordelen.

5. Oordeel niet

Wanneer je oordeelt over iemand stel je jezelf boven de ander. Je straalt uit dat je jezelf beter vindt, dat je superieur bent. Dat de ander niet goed genoeg is. En daar wordt niemand blij van.

Doe je best om minder te oordelen over mensen. Vraag je eens af waar al deze oordelen vandaan komen. Hoe sterker we worstelen met oordelen over onszelf, des te meer we de neiging hebben om anderen te veroordelen.

Beoefen zelfacceptatie. En sta open voor andere mogelijkheden. Besef dat jouw manier slechts één manier is, niet per definitie de beste manier.

Leren accepteren en loslaten

Accepteren en loslaten Bundel

Door beter te worden in accepteren en loslaten ervaar je meer innerlijke rust, blijdschap en richting in je leven.

In deze compacte cursus laat ik zien waarom accepteren makkelijker is dan je denkt. Aan de hand van tips en een praktisch stappenplan lukt het ook jou om obstakels te accepteren en los te laten.

Doe je mee?

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test