Artikel opslaan

“Having children is like having a
bowling alley installed in your brain.”

Martin Mull

Balans vinden is lastig soms

Een uurtje dutten omdat ik moe ben. Of een avond doorwerken omdat ik er net zo lekker in zit. Even naar de bioscoop of lekker het bos in om op te laden.

Balans vinden was verrassend eenvoudig nu ik erop terugkijk. We worstelden er wel mee. Want vaak werkten we teveel én probeerden we teveel leuke dingen te combineren, waardoor we soms helemaal uitgeput waren.

Maar als ouders is het een heel ander verhaal. Terwijl ik dit schrijf zijn Jake en Sophie 4 en 1 jaar oud – balans is nu een dagelijkse uitdaging. Een uitdaging die creativiteit, toewijding en acceptatie vereist.

Want balans vinden met een jong gezin is nu eenmaal niet eenvoudig. En als je bent zoals wij, dan heb je constant het gevoel dat je erin faalt.

En het lijkt misschien alsof anderen het wél voor elkaar krijgen. Maar ik realiseerde me al vrij snel dat vrijwel alle ouders ermee worstelen. Best geruststellend.

Maar waarom? Simpel: omdat er minder ‘bandbreedte’ is om uit de bocht te vliegen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Balans kan even wachten

Soms moet je tijdelijk bewust uit balans raken om iets voor elkaar te krijgen. Dan vlieg je even ‘uit de bocht’ om snel vooruit te komen op een specifiek doel.

  • Je moet extra veel werken om een project af te ronden.
  • Je moet extra veel sporten om fitter te worden.
  • Je moet extra veel klussen om je huis af te krijgen.
  • Je moet extra veel mensen zien omdat je binnenkort lang op reis gaat.
  • etc.

Balans is geen bestemming – balanceren is een vaardigheid. En soms kies je er (noodgedwongen) voor om iets te ver naar één kant door te schieten.

Je kiest er bijvoorbeeld voor om je werk tijdelijk voorrang te geven boven al het andere, zodat je iets bijzonders voor elkaar kunt krijgen. In de tussentijd moeten andere belangrijke levensgebieden er even onder lijden: (mentale) gezondheid, relaties, huishouden, hobby’s, etc.

Vaak is dat precies de keuze die je wilt maken. Want na een tijdje uit balans te zijn geweest heb je je doel bereikt, en kun je je best doen om de balans weer te herstellen. Je werkt even minder hard en besteedt weer meer tijd aan die andere levensgebieden.

Dit werkt prima – maar in een jong gezin heb je deze luxe niet. Even uit de bocht vliegen betekent namelijk een directe en onacceptabele negatieve impact op je gezin.

De bandbreedte is kleiner

Met kinderen in je leven verandert de hele situatie. Je hebt ineens veel minder ruimte om uit de bocht te vliegen. De bandbreedte neemt af.

Waar je vroeger een avond kon doorwerken, merk je nu dat de prijs daarvoor te hoog is. Je slaapt korter, je wordt kribbig, de sfeer in huis verslechtert en je kind lijdt er direct onder.

En voor mij is het heel simpel: de kinderen zijn maar één keer klein. En ik wil niet dat de kwaliteit van hun jeugd afneemt doordat ik mijn planning niet correct uitvoer.

Uit de bocht vliegen is geen reële optie meer.

Dus? Dus sta je als ouder voor een nieuwe, grotere uitdaging.

Alle ballen hoog houden

Wat ik me al snel realiseerde? Ik moet plannen serieuzer nemen. Niet alleen voor mijn eigen productiviteit en gemoedstoestand – maar ook voor Jake en Sophie.

Want met minder bandbreedte is het extra belangrijk dat ik mijn tijd vooral besteed aan die paar dingen die er écht toe doen.

Geen vage zijprojecten meer die ‘misschien wel leuk’ zijn. Geen uren verspillen aan ‘research’ op YouTube. En echt op tijd naar bed gaan, zodat mijn energie stabiel blijft.

Het is moeilijker om de balans te bewaren, omdat er minder speelruimte is. Je wilt sowieso dat je kinderen een fijne jeugd hebben. Je wilt dus tijd en aandacht voor ze vrijmaken. Je wilt rust en regelmaat bieden in het huishouden. Je wilt dat ze gezond eten, tijd maken voor ontwikkeling, tijd maken voor vriendjes, tijd maken voor natuur, etc.

Omdat het ouderschap zo’n groot deel van je leven vormt – en er weinig consessies gedaan kunnen worden – moet de speelruimte helemaal uit je andere levensgebieden komen.

En als je ondertussen tóch gelukkig, gezond en succesvol wilt zijn sta je voor een flinke uitdaging. Dus hoe doe je dat?

Genadeloos zijn

Precies. Je moet genadeloos zijn met je planning. Duidelijke prioriteiten stellen en je week plannen. Daarnaast wil je altijd blijven investering in de fundering: voeding, mentale gezondheid, beweging, rust.

Voor mij betekent het dat ik mijn weken beter plan, minder projecten opstart en bewust tijd maak voor sport en meditatie.

Het betekent ook dat ik vaak ‘nee’ zeg. Oók tegen leuke dingen. Want een weekend dat overloopt met leuke dingen is soms gewoon te vermoeiend en dus niet leuk.

Lees ook:

Je bereikt iets heel bijzonders

Hoe frustrerend het vinden van balans soms ook is, het is belangrijk om jezelf eraan te herinneren dat je wél iets bijzonders voor elkaar krijgt. Een fijne jeugd voor je kind(eren) is een enorm resultaat waar je trots op kunt zijn.

Je moet er nu van alles voor laten. En het voelt misschien alsof je constant faalt. Maar dat is acceptabel zolang je eigen fundament in orde is en je kind(eren) gelukkig zijn.

Loslaten en accepteren

Balans vinden met (kleine) kinderen heeft twee kanten:

  1. Neem plannen serieuzer en durf prioriteiten te stellen;
  2. Leer accepteren dat het nooit zal worden zoals je wilt.

Je doet je best, en meer kun je niet doen. Je zwemt tegen de stroom in, en komt voorlopig niet waar je wilt zijn – en dat is prima voor nu.

Succes is niet alle ballen hoog houden. Succes is een gelukkig gezin – inclusief jijzelf. En om daar te komen moet je constant concessies doen.

Maar één ding is onwijs waardevol: je wordt gedwongen om écht knopen door te hakken. Om ‘nee’ te zeggen en je prioriteiten op een rijtje te krijgen.

Perfecte balans vinden hoeft geen prioriteit te zijn wat mij betreft. Het moet goed genoeg zijn, meer niet.

Hoe vind jij balans in een druk gezinsleven? ☀️

Balans vinden in je leven

Balans vinden in je leven Bundel

Hoe vind je tijd voor jezelf in een druk gezin, met een veeleisende baan, een bruisend sociaal leven - of alles tegelijk? Als je worstelt met het vinden van balans heb ik goed nieuws voor je.

In deze compacte cursus laat ik je zien hoe je anders kunt kijken naar balans. We ruimen een aantal stressverhogende misverstanden op en zetten stappen richting een leven met meer balans.

Ervaar meer overzicht, rust en het heerlijke gevoel dat het leven gewoon lekker loopt.

Doe je mee?

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test