Je gewicht beheersen tijdens de feestdagen

Je zult het met me eens zijn dat december niet de meest gunstige maand is om gewicht te verliezen. Met alle feestelijke maaltijden, de heerlijke tussendoortjes, de vrije dagen en de nodige drank is het een flinke uitdaging om op de calorieën te blijven letten.

Toch is het slim om ook in december je gewicht te beheersen. Het zou namelijk zonde zijn als je er in één maand zomaar vier kilo aan snoept. Maar om nu alle lekkere decemberhapjes af te slaan, daar word je ook niet echt gelukkiger van. Je moet ten slotte wel kunnen genieten van de feestdagen! Het is daarom slim om je niet te focussen op afvallen, maar om je best te doen om op gewicht te blijven.

Ga meer bewegen als je meer eet

In december eet vrijwel iedereen meer dan normaal. En dan heb ik het niet eens over de kerstdiners. Van twee flinke maaltijden kom je niet aan.

Het extra gewicht heb je voornamelijk te danken aan die gezellige chocolaatjes die je moeder op tafel heeft staan, de drie kerstborrels, de extra alcohol op je vrije dagen en de talloze calorierijke hapjes die je in deze periode overal worden aangeboden (zei iemand oliebollen?).

Een goede en gezonde manier om je gewicht op peil te houden is door meer te gaan bewegen. Hoe meer energie je verbrandt door beweging, des te meer je kunt eten zonder aan te komen.

Je moet het zo zien. Als vrouw heb je gemiddeld 2.000 calorieën per dag nodig om op gewicht te blijven (Bereken jouw persoonlijke dagelijkse caloriebehoefte hier). Wanneer je een half uur matig intensieve cardiotraining doet dan verbrand je al snel zo’n 400 calorieën. Op zo’n dag kun je dus 2.400 calorieën eten en toch op gewicht blijven.

Je kunt dus een deel van de ongezonde hapjes op die kerstborrel de volgende ochtend compenseren door lekker te gaan sporten. Hiermee voorkom je dat de overtollige calorieën worden omgezet in lichaamsvet, en blijf je bovendien lekker in vorm.

Maak gezonde keuzes

Kies tijdens het kerstbuffet voor vis in plaats van vlees. Ga voor verse groente in plaats van gefrituurde hapjes, en kies voor een glas rode wijn in plaats van een biertje. Je kunt snel een heleboel calorieën besparen door wat slimmer te kiezen, en toch heerlijk eten.

Als je jezelf niet hebt kunnen inhouden, kun je naast sporten de volgende dag ook meer op je voeding letten. Eet gewoon minder calorieën om een deel van de overtollige energie van de dag ervoor teniet te doen. Kies hier opnieuw voor etenswaren die je lang een vol gevoel bezorgen, met relatief weinig calorieën. Denk hierbij aan voeding als groente, fruit, volkoren brood, muesli etc.

Geniet van iedere hap

Er zijn twee manieren om te genieten van een bak chips. Per chipje, of per hand. Wie per chipje eet geniet meer en eet minder. Wie per hand eet krijgt veel binnen, maar proeft de chips minder intens.

Het klinkt misschien een beetje te makkelijk, maar langzamer eten is echt een goede manier om minder te eten. Ten eerste proef je het eten veel intenser, waardoor je er sneller genoeg van hebt. In de tweede plaats heeft je lichaam ongeveer twintig minuten nodig om door te geven dat er eten in je maag is beland. Als je langzamer eet, heb je minder gegeten in die twintig minuten, en voel je je dus sneller verzadigd met minder eten.

Verder is langzaam eten gezonder voor lichaam en geest. Je geniet meer van je eten, dus beleef je er meer plezier aan. Je voelt je na afloop niet verschrikkelijk vol, maar op een prettige manier verzadigd. Bovendien heb je ontspannen kunnen eten.

Wanneer je je eten naar binnen schrokt, zul je snel last krijgen van je maag of je darmen. Er zijn veel mensen die letterlijk ziek worden van het kerstdiner, omdat het lichaam de combinatie van te veel eten en te veel alcohol simpelweg niet verdraagt.

Kies dus voor gezonder, smaakvoller eten. Geniet van iedere hap en stop met eten zodra je vol raakt. Zo bescherm je jezelf voor overtollig vet, en zul je niet als een opgeblazen tonnetje de deur uitlopen.

Maak januari niet te moeilijk voor jezelf

We hebben een klein onderzoekje gedaan op soChicken waaruit blijkt dat ruim 80% van de ondervraagden van plan is om in het nieuwe jaar af te vallen. Als jij tot deze groep behoort, dan adviseer ik je om januari niet onnodig moeilijk te maken voor jezelf.

Waarom zou je voor lief nemen dat je in december aankomt, waarna je het er in januari allemaal weer af moet werken? Dat is niet alleen een doelloze manier om met je lichaam om te gaan, het is ook niet gezond.

Kies voor een stabiel gewicht, en zorg dat december niet terug te vinden is op je heupen en buik. Probeer je energie inname te beperken, maar focus je vooral op het verbranden van extra energie. Wie meer eet moet meer verbranden, dus kom in beweging! Zo kun je genieten van de feestdagen zonder dat je aankomt.

Meer lezen over gezondheid in december?

De onderstaande artikelen helpen je lichamelijk en geestelijk stabiel te blijven in de feestmaand!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test