Artikel opslaan

“A good traveler has no fixed plans,
and is not intent on arriving.”

Lao Tzu

De blauwdruk voor mijn leven

Een boek dat je hele leven op zijn kop zet – dat kom je niet vaak tegen. Het overkwam mij in 2007, tijdens mijn afstudeerstage.

Mijn stagebedrijf was zo vriendelijk om mij een aantal boeken uit de VS te laten bestellen. Ik schreef een scriptie over social gaming en ‘vrouwenmarketing’. Nogal vaag en specifiek, maar in de VS was er veel over te vinden.

Tijdens het struinen tussen duffe dikke boeken gleed mijn oog langs een ongebruikelijke titel. The 4 Hour WorkweekEscape 9 to 5, Live anywhere and Join the New Rich.

Hmm.

Ik werkte al een aantal jaar bij het reclamebureau waar ik afstudeerde. Mijn bijbaantje begon leuk – met creatieve en uitdagende projecten – maar gleed af tot het bouwen van opzichtige reclamebanners over benzineslurpende auto’s voor de website van de Telegraaf.

Naast dit werk deed ik freelance webdesign klusjes voor extra geld – waar ik ook een hekel aan had. En ondertussen leverde soChicken me een paarhonderd euro per maand op dankzij vergelijkbare lelijke banners.

Het idee om mijn bijbaantje en het freelance werk in te ruilen voor fulltime werken aan soChicken maakte me ontzettend gelukkig. Ik bestelde het boek – en het lange wachten begon.


Bestel Kom maar op via Bol.com

Een nieuw plan voor een nieuw leven

Bijna een maand later kwam er een pakketje binnen op kantoor. Vol met duffe boeken – en één pareltje. Ik herinner me dat ik het boek las in de metro en niet kon geloven hoe ontzettend deze ideeën bij me resoneerden:

  • Werken wanneer ik wil.
  • Waar ik wil.
  • Zoveel of zo weinig als ik wil.
  • En ondertussen de wereld rondreizen.
  • Allemaal voor minder geld dan ik dacht.

De voordelen zónder de nadelen. Precies waar ik naar op zoek was.

Het boek maakte echter één belangrijke aanname: werk is vervelend. En hoewel ik zelf had ervaren dat werk vervelend kan zijn, had ik een ander doel voor ogen: mijn werk leuk maken.

Enkel werken voor soChicken. Zodat ik werk aan dingen die ik tof vind, en ondertussen van waarde zijn voor mijn lezers. Het beste van twee werelden: vrijheid én blijheid.

Kleine beslissingen

Ik gebruikte het boek om een plan te maken. Of beter: om kleine koerscorrecties toe te passen.

En dit is de plek waar mijn leven begon te veranderen. Ik begon met het schrappen van overbodige projecten (ik runde op dat moment een handjevol websites). Ik zette plannen voor een fysieke webwinkel stop. Ik paste mijn dromen van een hip kantoorpand vol met werknemers aan. Ik begon met het aanpassen van mijn uitgaven en het optimaliseren van mijn workflow.

Ik maakte honderden kleine aanpassingen richting een simpel doel: vrijheid. Vrijheid om te werken waar ik wil wanneer ik wil, zo veel of weinig als ik wil.

Elke kleine stap maakte me iets vrijer. Maar niets ging vanzelf. Ik werkte elke dag aan soChicken, vaak wel zeven dagen per week. Billy en ik leefden volgens een krappe begroting en soms kwamen de resultaten maar langzaam.

Waarom ik zoveel kan reizen

Een paar dingen:

  • Als een project me ervan weerhoudt om een paar maanden per jaar te reizen, dan begin ik er niet eens aan.
  • Waar de meeste ondernemers zouden zijn verleid tot een permanent kantoor met daarin werknemers in loondienst, kies ik voor flexwerkplekken en flexibele ZZPers.
  • Zodra ik meer ging verdienen hebben we onze uitgaven niet ver omhoog gebracht. We zijn wel íets ruimer gaan leven, maar er kwam geen fancy auto, geen fancy huis en we dragen geen fancy kleding. Ik heb momenteel een iPhone van vier jaar oud met de kleinste 4G bundel in mijn omgeving. Met andere woorden: we leven ver beneden onze stand.
  • Zodra ik genoeg verdiende om rond te komen, is Billy in 2009 gestopt met zijn baan in een luxe hotel om voor zichzelf te beginnen met een website met vakantiehuisjes (deze website is inmiddels verkocht).
  • We doen altijd ons best om onze vaste lasten zo laag mogelijk te houden en overbodigheden uit ons leven te schrappen.
  • Ik werk nog steeds elke dag om mijn leven simpeler te maken.

Het resultaat? Vijf jaar nadat ik het boek las vertrokken we op onze eerste lange reis: twee maanden backpacken in Australië. En daar kregen we de smaak te pakken. We reizen sinds dat jaar minimaal twee maanden per jaar.


Struinen door een tempel in Myanmar.

En weet je wat grappig is? Die eerste reis was ook onze duurste reis. Simpelweg omdat we onervaren waren. Sinds die tijd wordt reizen steeds goedkoper.

Veel mensen denken dat reizen duur is, maar dat hoeft het niet te zijn. Hoe vaker en langer je reist, des te makkelijker het wordt om kosten te besparen.

  • Als je niet gebonden bent aan specifieke periodes, kun je inspringen op geweldige aanbiedingen. Zo vlogen we in 2016 voor 195 euro naar San Francisco.
  • Als je langzamer reist dan kun je veel geld besparen: accommodaties zijn goedkoper per week of per maand, je hebt de rust om zelf te koken, je spendeert minder aan vervoer, je hebt de tijd om uit te zoeken waar de betaalbare restaurantjes zijn, etc.
  • Als je je lasten thuis laag kunt houden, dan kun je winst maken terwijl je op reis bent. Wij blijven gewoon werken, dus er komt gewoon geld binnen.
  • Thuis zijn is vaak duurder dan op reis zijn. Een dagje met vrienden op stap in Nederland is vaak duurder dan een week overnachten in een strandhutje in India.

En dit is één van de belangrijkste inzichten die ik opdeed uit The 4 Hour Workweek (inmiddels ook in het Nederlands verkrijgbaar):

Als je je eigen tijd kunt indelen en mobiel bent, dan kun je een onwaarschijnlijk tof leven bouwen zonder dat je erg rijk hoeft te zijn.

En daarom is het belangrijk dat je niet alleen spaart – maar dat je je levensstijl aanpast om mobieler en flexibeler te worden. Dat betekent ook vaak minder zekerheid en meer risico.

Overigens hoeft dit niet te betekenen dat je voor jezelf moet werken. Het kan ook betekenen dat je je vrije tijd anders besteedt, dat je vaker vanuit ‘huis’ werkt, of dat je een baan vindt met meer vrije dagen. Misschien is het niet je droom om maanden te reizen, maar zijn er wel mogelijkheden om meer te optimaliseren.

Wat veel mensen niet begrijpen

Ik hoor mensen vaak twee dingen zeggen:

  • Jullie hebben echt geluk.
  • Ik ben jaloers.

Ik begrijp waar deze uitspraken vandaan komen. Ten eerste: ja, we hebben geluk. Maar niet meer geluk dan de meeste mensen in de Westerse wereld. Ik ben geboren in een rijk land en een stabiel gezin, ik had een fijne jeugd, ik ben gezond, ik kon een opleiding volgen. Ik besef hoeveel zegeningen dat zijn – dat is niet vanzelfsprekend.

Maar het is vooral een kwestie geweest van een doel voor ogen houden. Offers brengen, constant bijsturen, hard en consistent werken en dit jarenlang volhouden voor die simpele droom: in vrijheid de wereld rond kunnen reizen.

Als het niet je hoogste prioriteit heeft dan is het lastig zo’n levensstijl te bouwen. Simpelweg omdat het moeilijk is om andere ‘verleidingen’ te weerstaan. Gooi een mooie nieuwe auto in de mix, een paar abonnementjes plus een iets te dure hypotheek en het wordt ineens een stuk lastiger om in vrijheid rond te reizen.

En jaloezie. Tja. Ik zeg altijd: wees niet jaloers, wees geïnspireerd. Gebruik je jaloezie als een signaal dat dit iets is wat je wilt. En als dat zo is, zet dan stappen in de juiste richting. Maak een plan en ga aan de slag.

Reizen is niet zaligmakend

Ja. Dat is een ander ding dat veel mensen niet begrijpen. Reizen lost je problemen niet op. Het is niet altijd leuk of makkelijk. En het is niet hetzelfde als ‘op vakantie gaan’.

Palmbomen en witte stranden zijn heerlijk – maar alles went. En dan blijkt het leven gewoon door te gaan zoals altijd.

Reizen is voor mij gewoon doorgaan met mijn leven – op een andere plek. Ik werk, ik was kleding, ik sport en mediteer, ik voel me doorgaans hetzelfde als thuis. Met als uitzondering dat ik meer beleef, omdat de omgeving zo anders is. Het nodigt me uit om te reflecteren op mijn eigen leven en meer te leren over de wereld en mezelf.

Niet iedereen vindt reizen leuk. Maar Instagram geeft je het gevoel dat je moet reizen om mee te tellen, en dat is natuurlijk onzin. Reizen is daarbij vooralsnog ook onwijs CO2 intensief – en hoewel we onze uitstoot compenseren (via GreenSeat of TreesForAll) is het verre van optimaal.

Alles wat je aandacht geeft groeit

Ik kan zoveel reizen omdat alles in mijn leven erop is aangepast. Mijn hele leven is er omheen ontworpen. En omdat dit aspect van mijn leven zoveel aandacht heeft gekregen, is het geworden zoals ik voor ogen had.

Als het jouw prioriteit heeft om vaker en langer te reizen, dan kun je hetzelfde doen. Studeer, optimaliseer en werk in kleine stappen richting een andere levensstijl.

Wil je meer lezen over hoe ik reis?

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test