Digital nomad scuba

Digital nomad – de term kwam bij mij later dan de levensstijl. En was ik er eerder bekend mee geweest, dan was ik er sneller een pro in geworden.

Ik ontdekte pas dat ik een digital nomad was toen Billy en ik al een uur hadden besteed aan het verzenden van één mailtje op onze iPad 1. Via de McDonalds WiFi ‘hotspot’ in Cairns, Australië. WiFi-scuba noemden we het ook wel – waar je steeds een hapje internet neemt en hoopt dat je daarop kunt leven tot je de volgende hap krijgt.

Het was onze eerste lange reis. Twee maanden backpacken (met te grote backpacks) langs de Australische oostkust. We waren digital-nomad-amateurs, en we vonden het fantastisch. En we leerden al snel onze eerste les.

Wie op afstand een online imperium wil opbouwen en onderhouden heeft internet nodig. En als dat er niet blijkt te zijn (of als het onredelijk duur is) dan valt het kaartenhuis snel in elkaar. En dat leek te gebeuren op die eerste dag in Cairns. Waar we samen met veertig andere backpackers een stukje world wide web op ons apparaat probeerden te laden.

Geduld was geboden, want het mailtje moest eruit. We zouden de dagen erna offline zijn. Overnachten op het Great Barrier Reef, snorkelen tussen de schildpadden. We krabten onszelf op ons hoofd. Hoe gaan we mailtjes beantwoorden, blogposts uploaden, foto’s backuppen, twee bedrijven draaiend houden en contact houden met het thuisfront op deze manier?

Door een 3G kaartje in de iPad te stoppen, voor 30 dollar. Zo simpel bleek het te zijn, we konden onszelf wel voor ons kop slaan.

Het leven van een digital nomad draait om avontuur, palmbomen, poolcirkels, safari’s, schattige dorpjes en megasteden. En het draait om internetverbindingen, planning en veel zelfbeheersing. In dit artikel deel ik vijf lessen die Billy en ik de afgelopen jaren geleerd hebben op onze digital nomad trips door Europa, Azië en Amerika.

1. Werk aan werk op afstand

Om te beginnen: maak werken op afstand mogelijk. Het is de eerste tip, omdat het voor de meeste mensen meteen ook de laatste tip is. In 2007 las ik de Four Hour Workweek van Tim Ferriss en besloot ik soChicken te ontwikkelen met dit concept als blauwdruk.

Ik hoefde niet perse vier uur per week te werken, maar ik wilde wel locatie-onafhankelijk werken. Terwijl soChicken gaandeweg groeide, nam ik allerlei beslissingen die de digital nomad lifestyle mogelijk maakten:

 • Ik koos ervoor om geen fancy kantoor te huren.
 • Ik koos ervoor om geen mensen in vaste dienst te nemen.
 • Ik koos ervoor om alleen digitale producten aan te bieden.
 • Ik koos ervoor om uitsluitend support via internet te verlenen.
 • Ik hield de lasten laag zodat er financiële ruimte ontstond om te reizen.
 • Ik zorgde ervoor dat bijna alle onderhoudswerkzaamheden aan de website via een iPad konden worden uitgevoerd.

Gaandeweg gaf ik mijn digital nomad lifestyle vorm. Waarin ik vrij ben om te werken waar en wanneer ik wil – zolang er internet is natuurlijk.

Als het voor jou niet mogelijk is om op afstand te werken, dan is deze levensstijl (momenteel) niet voor jou. Maar soms is er meer mogelijk dan je denkt:

 • Je hoeft niet 100% op afstand te werken. Misschien wil je gewoon een maand per jaar leven als digital nomad, waarna je de rest van het jaar weer op kantoor verschijnt.
 • Thuiswerken wordt steeds gangbaarder. Praat er eens over met je baas. Wellicht zijn er thuiswerk mogelijkheden, en is het mogelijk om tijdelijk uitsluitend vanuit huis (of een ander continent) te werken.
 • Bespreek een proefperiode van bijvoorbeeld twee weken, waarin je laat zien wat je kunt bereiken als je vanuit huis werkt. Als de resultaten goed blijken, stel dan voor om de periode te verlengen.
 • Blijkt het niet mogelijk in dienstverband? Misschien kun je voor jezelf beginnen, en een bedrijf ontwerpen dat deze levensstijl faciliteert. Of kun je je hele levensstijl aanpassen, extreem ver onder je stand leven en zo sparen voor een flexibele toekomst.

Als je vanuit huis kunt werken, kun je ook vanuit Hong Kong werken. Zeker als je het aantal telefoontjes en Skype-meetings kunt minimaliseren.

Werk je voor jezelf? Dan is er veel meer mogelijk. Doe je best om zoveel mogelijk processen locatie-onafhankelijk in te richten. Hoe meer je via werknemers, slimme systemen en het web kunt afvangen, des te vrijer je bent. Lees ook: Zelf een succesvol blog beginnen – mijn 6 tips

2. Vergroot je slagkracht

Oké. En dan wordt het tijd voor de pro tips. Mensen vragen zich namelijk weleens af hoe ik soChicken met zo weinig mensen kan runnen.

Simpel: ik ben allergisch voor overhead.

Met andere woorden, ik houd de boel zo simpel mogelijk. Ik richt me op de dingen die me dichter naar mijn doelen helpen, en de rest doe ik gewoon niet. Dit helpt me vooruit op twee manieren:

 1. Ik bespaar tijd en aandacht die ik kan richten op de dingen die ik belangrijk vind;
 2. Doordat ik me richt op de dingen die ik belangrijk vind, lukt het me om die sneller te realiseren.

Ik doe minder en bereik meer. En steeds wanneer ik inefficiënties zie krijg ik jeuk, en ga ik aan de slag om het proces te optimaliseren.

Zo optimaliseer ik mijn digital nomad lifestyle op allerlei manieren. Ik gebruik de principes van minimalisme om te leven met de dingen die ik essentieel vind, en de rest overboord te gooien.

Zo ontvangen we bijna geen post meer, heb ik overbodige kostenposten geschrapt, laat ik projecten vallen die niet werken, heb ik een automatisch bewatering systeem voor de kamerplanten als we reizen (jawel), heb ik checklists gemaakt om snel op reis te kunnen en om onderweg snel mijn onderhoudstaken uit te voeren aan soChicken.

Ik heb hulp ingeschakeld voor social media en het Servicenest, en de laatste tijd ben ik bezig ervoor te zorgen dat ik meer van mijn werkzaamheden offline kan uitvoeren. Voor de momenten dat ik WiFi-scuba moet doen, bijvoorbeeld.

Als je reist heb je minder tijd om te werken. Dus zorg ervoor dat je ook allergisch wordt voor overhead in alle aspecten van je leven. Dat geeft je niet alleen op reis meer vrijheid, maar ook wanneer je thuis bent.

3. Geef jezelf tijd

Voordat ik op reis ga plan ik artikelen voor soChicken in. Dat zorgt ervoor dat de werkdruk onderweg laag is, en dat ik meer kan genieten. Door me goed voor te bereiden maak ik mijn digital nomad ervaring een stuk beter.

Dit kan ik doen omdat ik meestal afgebakende trips maak van 3 weken tot 2,5 maand. Als ik een jaar op pad zou gaan dan zou ik mijn werk liever onderweg doen.

En onderweg is het belangrijk om tijd in de plannen voor je werk. Want waar je ook bent, er zijn altijd leukere dingen te doen dan werken achter je laptop of tablet. Ik dobber bijvoorbeeld liever rond in een kayak richting een onbewoond tropisch eilandje – waar ik zandkastelen bouw en palmbomen knuffel – dan dat ik emails beantwoord in de lokale Starbucks.

Maar dat laatste moet gebeuren om het eerste mogelijk te maken. Dus ruimen we er tijd voor in. We nemen op reis een paar keer per week een ochtend of middag de tijd om de boel weer op de rails te krijgen en gefocust te werken.

Dat vereist discipline, en dat is precies wat je nodig hebt als je wilt leven als digital nomad. Deze digital nomad lifestyle werkt alleen als jij eraan werkt. Zodra je de boel laat versloffen zul je al snel op zoek moeten naar een nieuwe uitdaging.

Besef dat reizen overweldigend kan zijn. Het kost veel energie, de tijdzones gooien je tijdsbesef in de war en de afstand tussen jou en je klanten/werkgever geeft je een laag gevoel van urgentie. Het werk lijkt niet zo belangrijk, maar dat is het wel. Dus behandel het ook zo.

4. Vermaak jezelf – pluk de vruchten

Daar zit ik dan. Met mijn geoptimaliseerde levensstijl. Helemaal mobiel, vrijwel overhead-loos, helemaal klaar om doldwaze avonturen te beleven.

In de huiskamer. Met een slapende Snuffel tegen me aan. Is dit het nou?

Het antwoord is natuurlijk: nee, dit is het niet. Zoals het kopen van outdoor-kleding niet hetzelfde is als outdoor-avonturen beleven, is het ontwerpen van een digital nomad lifestyle niet hetzelfde als de digital nomad uithangen.

Met andere woorden, je moet de infrastructuur die je hebt neergelegd wél benutten. Anders kun je net zo goed op kantoor gaan zitten – dan heeft je dag in ieder geval wat vulling.

Het wegnemen van locatie-afhankelijkheid maakt niet automatisch plaats voor avontuur, sensatie en een bruisend gevoel van geluk. Dat gedeelte moet je er zelf aan toevoegen. En dat kost soms wat moeite.

Maar je hoeft het niet te moeilijk te maken.

 • Plan een reis.
 • Werk op een nieuwe plek.
 • Kies voor een leuke flexwerkplek in de buurt, zodat je nieuwe mensen leert kennen.
 • Reis naar een andere stad, en zoek daar een leuk koffiezaakje om een paar uur te werken.
 • Werk samen met vrienden die ook locatie onafhankelijk kunnen werken.
 • Ga een dagje zwerven.
 • Boek een huisje in de natuur, en ga daar een week werken/outdoor sporten.
 • Zoek een goedkope AirBnB in een leuke Europese stad. Boek een betaalbaar treinticket en woon gewoon een maand in het buitenland.
 • Ga fietsen naar een doelloze plek, gewoon omdat je het een keer wilt zien, en fiets weer terug.
 • Vul je dagen met het leren van nieuwe vaardigheden. Werk een paar uur, en leer daarnaast een nieuwe sport, een nieuwe taal, programmeer robots of bouw een Tiny House voor jezelf.
 • Slaap in de open lucht tijdens een #microadventure – met alleen een slaapzak, een fijne fles wijn en wat eten.

Er zijn talloze manieren om meer avontuur aan je leven toe te voegen. Minder werken is niet het doel – het doel is meer leven toevoegen.

En als je het mij vraagt is dit vaak nog de meest lastige vaardigheid om ‘goed’ te krijgen. Ik vind het bijvoorbeeld moeilijk om de balans te vinden tussen avontuur en rust, tussen reizen en thuis zijn en natuur en stadsleven.

Maar ik word er beter in. En het is sowieso een beetje een luxeprobleem. Hoewel het je best ongelukkig kan maken als je er niet goed mee omgaat, zo heb ik zelf mogen ervaren.

Dus vergeet spelen en avontuur niet mee te nemen in je digital nomad plannen. Wat ga je doen als je vrij bent om te werken waar en wanneer je wilt?

5. Investeer in de juiste gear

Oké, en dan nu het gedeelte waar we allemaal naar uitkijken. Want hoe koop je deze levensstijl? Hoe kun je jezelf digital-nomadiseren met euro’s? Tja, niet echt.

De meeste mensen beginnen hier. Ze kopen eerst die kleine laptop, die hippe rugzak en die superlichte outdoorkleding. En daarna gaan ze eens kijken hoe ze eigenlijk locatie onafhankelijk kunnen werken.

Verkeerde volgorde. Het kost je te veel geld, het richt je aandacht op de verkeerde plek en het helpt je nauwelijks vooruit.

Leven als digital nomad draait niet om gear. Het draait om het optimaliseren van je leven. En tijdens het optimaliseren kom je langs knelpunten. Meestal kun je deze knelpunten oplossen door zelf te veranderen, of door processen anders in te richten.

En soms los je knelpunten alleen op door spullen aan te schaffen. Het is niet het startpunt, het is een van de oplossingen die je kunt overwegen.

Goed. Toch vereist de digital nomad lifestyle een bepaalde basisuitrusting. Wat heb je meestal nodig als je deze levensstijl wilt uitoefenen?

 • Een compacte, betrouwbare en lichte laptop. Ik heb een 12 inch MacBook. Lekker licht, goede batterij en een fijn scherm.
 • Of een tablet. Sterk afhankelijk van het type werk dat je doet. Ik kan in theorie al mijn werkzaamheden op mijn iPad Mini uitvoeren, maar ze duren veel langer. Afhankelijk van waar ik naartoe ga, laat ik soms mijn laptop thuis. Maar aangezien mijn laptop zo licht is, neem ik die meestal mee. Ik ben wel erg gefascineerd van een iPad lifestyle, dus misschien dat ik het later nog een tweede kans geef. Zeker wanneer ik meer taken uitbesteed aan ZZPers, waardoor ik meer manager word.
 • Een stevige en compacte rugzak. Liefst zo klein dat je hem áltijd als handbagage bij je kunt houden. Lees mijn artikelen over ultra-light backpacken voor mijn paklijst. Ik heb tot nu toe altijd Deuter rugzakken gebruikt, maar er zijn natuurlijk veel meer goede rugzakken te vinden.
 • Een smartphone waarmee je kunt tetheren (je internetverbinding delen). Ik heb een iPhone 5S waar ik erg tevreden over ben, dus die houd ik voorlopig nog even. Als je gaat reizen is de kwaliteit van de camera ook belangrijk. Ik neem nog altijd een losse camera mee, maar ik gebruik mijn iPhone steeds meer.
 • Een internetverbinding. Je kunt (en zult) gebruikmaken van WiFi hotspots, maar je bent een stuk vrijer (en veiliger) als je werkt via je eigen 4G verbinding. Ik koop daarom bijna altijd een lokale prepaid simkaart als ik reis. En ik gebruik een VPN verbinding op openbare WiFi hotspots, om mafkeesjes buiten de deur te houden (ik gebruik deze).
 • Online backup. Wees voorbereid op het scenario dat je rugzak – met daarin al je gadgets – gestolen wordt. In zo’n geval moet je een goedkope netbook op de kop kunnen tikken (reserveer hier dus altijd een bedrag voor), een paar wachtwoorden invullen en weer verder kunnen werken. Ik beschouw mijn laptop op dit gebied als ‘disposable’. Mijn werk is niet afhankelijk van het apparaat maar van de online infrastructuur (met name iCloud, Dropbox, 1Password, MEGA en de soChicken server). De apparaten zijn uitwisselbaar, met slechts een klein beetje ongemak.
 • Een notitieboekje. Ik gebruik schriftjes van Moleskine, omdat ze lekker licht zijn en toch heel stevig.

Dat is het. Je kunt ook een grote, zware laptop gebruiken. Of een enorme backpack. En geen eigen 4G verbinding. Geen probleem. Pas je uitrusting aan op jouw leven, werk en budget. En optimaliseer je uitrusting gaandeweg. Dat heb ik ook gedaan – want een digital nomad met een iPad 1 is niet bepaald productief.

Meer lezen over de digital nomad lifestyle

Wil je meer lezen? Ik kan het me goed voorstellen. Ik ben erg in mijn nopjes over deze levensstijl, en ik hoor regelmatig van mensen dat zij er ook naar verlangen.

Het is geen magie. Het is gewoon een doel dat je stap voor stap kunt bereiken, op allerlei manieren. En de onderstaande boeken kunnen je de inspiratie geven die je nodig hebt.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test