Artikel opslaan

“We’re scared of drowning, flying and shooters
But we’re all slowly dying in front of fucking computers”

Passenger

Naakte mensen

Oké – hieronder vind je een videoclip met naakte mensen. En dit nummer vat dit artikel perfect samen:

Toegegeven – het is wat leip. En dat is precies het punt. Als je altijd maar wenselijk gedrag vertoont – dan heb je nooit echt het gevoel dat je leeft.

Echt voelen dat je leeft. Het zou je dagelijkse maatstaf moeten zijn. Want leven – bewust zijn – is het project dat we hier samen doorlopen. En wat heb je eraan als je er niet bewust van geniet?

Dan leef je wel maar leef je niet. Dan besta je alleen.

En met enkel bestaan vul je je hart niet met voldoening, plezier, liefde en opwinding. Dus lees mee.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Trampolines enzo

Ja – trampolines. Ik ben er dol op. Ze geven me echt het gevoel dat ik leef, zoals je hieronder ziet.

I say – don't forget to play today! :) #play #fun #enjoylife

A photo posted by Jelle Hermus (@sojelle) on

Maar niet alleen trampolines. Ook genieten van prachtige natuur, tijd doorbrengen met fijne mensen, mijn ochtendmeditaties, heerlijk eten, reizen en door het park lopen met Snuffel.

Ik voel steeds sterker dat ik leef. Niet omdat ik steeds meer onderneem. Maar omdat het me steeds beter lukt om te leven met aandacht.

Haal je aandacht uit je hoofd

Het is heel simpel. Als je in je hoofd leeft – altijd in gedachten verzonken – dan heb je niet het gevoel dat je leeft. In een hele directe zin klopt dat ook. Omdat je in je hoofd bezig bent met het verleden en de toekomst. Terwijl je leven enkel plaatsvindt in het nu.

Als je aandacht niet in het nu is – dan ben je er niet echt. Omdat je leven zich ontvouwt zonder dat je er bewust van bent.

Daarom geven situaties die je aandacht naar het nu brengen je zo’n geweldig gevoel. Vrijen, een enge mountainbike afdaling, een prachtige grot bezoeken, nieuwe plekken verkennen, een spannende presentatie geven, spelen op een trampoline, zwemmen in een meer, etc.

Alle bezigheden die je aandacht naar het moment trekken geven je het gevoel dat je leeft.

Eerder dacht ik dat mijn leven een aaneenschakeling van geweldige ervaringen moest zijn. Totdat ik besefte dat ik altijd naar het moment kan komen. En dat de meest eenvoudige dingen me een intens gevoel van leven kunnen bezorgen.

Aandacht is er altijd. En zodra je de aandacht uit je hoofd haalt, leef je. Simpel. Heerlijk simpel.

Tips om echt te voelen dat je leeft

Dus hoe werkt dat? Hoe kun je elke dag opnieuw écht het gevoel hebben dat je leeft?

Doe dingen met volledige aandacht. En geniet er bewust van.

Hoe normaal je bezigheden ook zijn. Zet koffie met volle aandacht. Loop naar de supermarkt met volle aandacht. Verbind met een vriendin met volle aandacht.

  • Neem elke dag de tijd om op zijn minst een paar minuten te mediteren. Hierdoor train je jezelf om je hoofd kalmer te maken. Ik mediteer elke ochtend 15-20 minuten en ik merk hoe het mijn leven stap voor stap verandert.
  • Wees je bewust van je ratelende gedachten. En zeg gewoon ‘stop’ in je hoofd. Dit helpt je je gedachten los te laten, en je aandacht weer terug in het moment te krijgen.
  • Doe dingen die je blij maken. Ik ben de laatste tijd veel in de buitenlucht te vinden om kleine avonturen te beleven. Hardlopen, fietsen, wandelen, picknicken, kamperen. De natuur maakt me blij en kalm, waardoor ik makkelijker in het moment blijf.
  • Geniet van alledaagse dingen. Je hoeft niet door India te reizen om te voelen dat je leeft. Hoe sterker je kunt genieten van kleine dingen (zoals een kop koffie, een leuke middag, een mooi gebouw), des te magischer je dagen voelen.
  • Omarm verveling. Als we ons vervelen zoeken we naar een manier om onszelf van dit gevoel te verlossen. Doe dat eens niet. Als je je verveelt – duik er dan eens volledig in. Het voelt eerst oncomfortabel. En daarna merk je dat het een ingang is naar een heel sterk gevoel van mindfulness en tevredenheid.
  • Accepteer je leven volledig. Laat je verwachtingen los. Je oordelen. Je idee dat je leven eigenlijk anders zou moeten zijn. En accepteer nu dat je leven op dit moment is zoals het is. En dat jij bent zoals je bent. En waardeer het zoals het is. Voel hoe bevrijdend en heerlijk dit voelt.
  • Breng jezelf vaker terug naar het moment. Wanneer je merkt dat je je gestrest of ongelukkig voelt, herinner jezelf er dan aan om uit je hoofd te komen.

Je hoeft niet de hele tijd druk in de weer te zijn met het organiseren van Instagram-waardige uitstapjes om te voelen dat je leeft. Het kan – en het is erg leuk om toffe dingen te ondernemen. Maar waar je vooral goed in wilt worden is vaker heel bewust ervaren dat je leeft.

In alle eenvoud. In alle normaalheid van het dagelijks bestaan. Dat simpele gevoel van bewustzijn brengt je automatisch meer voldoening, plezier, vrijheid én avontuur.

Zodat het leven niet langer aan je voorbij gaat. Maar je elke dag écht voelt dat je leeft.

Meer tips om echt te voelen dat je leeft

Wil je vaker dingen ondernemen die je aandacht naar het moment halen? Die je ontspannen, opladen en plezier brengen?

Dan is het tijd om te spelen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test