In de stress om je dagelijkse behoeften

Om gezond en fit te blijven (of te worden) is het van levensbelang dat je alle belangrijke voedingsstoffen binnen krijgt. Het is echter niet makkelijk om elke dag opnieuw het hele spectrum aan vitaminen, mineralen, vezels, anti-oxidanten etc. binnen te krijgen. Sterker nog, op sommige dagen zul je zelfs te weinig van bepaalde voedingsstoffen binnen krijgen.

Het heeft geen zin om je elke dag druk te maken om alle voedingsstoffen. Je lichaam kan alles goed gebruiken, maar dat wil niet zeggen dat dat op dagelijkse basis hoeft te gebeuren. Bekijk je eetpatroon daarom liever per week in plaats van per dag, en vind zo makkelijker balans en gezondheid.

Verspreid je voedingsstoffen over de week

Verhitte tomaten voorkomen prostaatkanker. Bijzonder gezond dus, en zeker een reden om tomaten regelmatig op het menu te zetten. Het betekent echter niet dat je elke dag tomatensaus of tomatensoep hoeft te eten om te profiteren van deze gezonde eigenschap.

Walnoten zijn ontzettend gezond, net als vette vis, broccoli en rood fruit. Er zijn honderden voedingsmiddelen die je gezondheid kunnen verbeteren, en ieder product doet dat op zijn eigen manier. Door gedurende de week lekker te variëren zorg je ervoor dat je profiteert van al deze gezonde stoffen.

Ontbijt een keer met een gekookt biologisch eitje, dan eens met vers fruit, of met biologische yoghurt, een volkoren boterham met natuurlijke pindakaas of een groene smoothie. Lunch eens met een salade, gooi er soms walnoten doorheen, soms amandelen, soms kaas, soms kip. Eet die dag dan gewoon eens een lekker stukje taart om het leven leuk te houden, en houd de boel zo makkelijk in balans.

Vind je balans gedurende de week

Het gaat er niet om wat je eet in een dag. Het gaat om het grotere plaatje, wat je allemaal wel en niet hebt gegeten in een week. Een dag leven op boterhammen, frisdrank en pannenkoeken is zeker niet goed voor je gezondheid. Maar wanneer je deze dag afwisselt met een dag vol groente en fruit, is er niets aan de hand.

Na een overvloedige BBQ kun je een dagje rustig aan doen om het weekbeeld in balans te brengen. Na een dag vlees een dag vega, na een dag veel snoepen een dag zonder suiker, na een dag alcohol een dagje alcoholvrij met groene thee. Je hoeft je niet zo druk te maken om iedere afzonderlijke dag als je ervoor zorgt dat het weekbeeld in balans blijft.

Wanneer je je eetpatroon per week bekijkt kun je niet falen. Er is namelijk altijd kans om de week nog goed te maken, om je slechte gedrag in balans te brengen en de schade recht te zetten. Een ongezonde dag is geen groot probleem meer, het is gewoon een aanleiding tot een gezonde dag. Die vette lasagne van gisteren is dan bijvoorbeeld aanleiding tot een maaltijd met gestoomde broccoli, bruine rijst en verse zalm.

Maak je niet zo druk om je gezondheid, maak het leuk!

Meer tips om gezond en gebalanceerd te eten

Wil je meer leren over voeding, supervoeding en het vinden van balans in je lichaam? Bekijk dan deze tips en verander de band met je lichaam voorgoed. Lees meer…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test