Reserveer mijn nieuwe boek en ontvang een leuke BONUS! 🎉 Lees meer

Luister - ik weet het ook niet 5 tips voor als je niet weet wat je wilt met je leven

Weet je niet wat je wilt? Geen zorgen. In plaats van eindeloos filosoferen kun je net zo goed aan de slag gaan met deze vijf tips. Zo kom je vanzelf dichter bij het antwoord.
Artikel opslaan

Je komt er vanzelf wel achter

Nadenken is waardevol. Ik ben er gek op. Gewapend met een notitieboekje en een soja latte een uurtje vertoeven in de bibliotheek. Geen afleidingen, geen internet. Alleen ik en mijn gedachten.

Als je niet weet wat je wil met je leven dan is het belangrijk dat je nadenkt. Lekker schrijven in je dagboek of mindmappen in een notitieboekje.

Maar met peinzen en filosoferen alleen kom je er niet. Want wat valt er te denken als je simpelweg geen idee hebt en er ook geen ideeën komen? Dan wordt het tijd voor nieuwe ingevingen en frisse invalshoeken.

Hieronder vind je vijf dingen die je vandaag kunt doen om je leven in beweging te brengen. Even niet nadenken maar doen – dan komt dat antwoord op wat je wilt met je leven vanzelf op je pad.

Download gratis stappenplan (PDF)

Snel richting vinden

Vind snel meer richting in je leven - gebruik mijn praktische 6-stappenplan om vandaag nog richting en houvast te ontwikkelen

Zo vind je snel antwoorden. Download nu gratis als PDF.

Download stappenplan PDF

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

1. Ga zitten en ga mediteren

”Oké, dat was lekker nutteloos” – dat is wat ik meestal denk na afloop van mijn ochtend-meditatie. Maar zodra ik een dag niet mediteer weet ik direct waar ik het voor doe.

Over mediteren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar het is wat mij betreft makkelijker dan koffie zetten. En daar lijken weinig mensen moeite mee te hebben.

Dus – stel het niet langer uit. Je weet dat je het wilt. Dus ga het doen. Wat meditatie mij oplevert?

 • Meditatie maakt me kalmer, liefdevoller en minder afgeleid. Ik kan werken met meer aandacht en minder stress. Dat helpt me om vooruit te komen richting mijn doelen met minder moeite.
 • Het leven voelt leuker en vloeiender. Tegenslagen lijken kleiner, ik word minder kritisch op mezelf en anderen en ik geniet meer van ieder moment.
 • Omdat ik minder stress ervaar komen er ineens allerlei inspirerende ideeën in me op gedurende de dag. Nieuwe ingevingen die me helpen mijn leven leuk en uitdagend te houden.

De beste ideeën komen naar boven drijven wanneer je ontspannen bent. Als je niet weet wat je wilt is het extra belangrijk dat je open staat voor wat je gevoel je ingeeft.

Ja, mediteren voelt vaak nutteloos. Maar dat is het niet. Dus ga zitten, gebruik een app zoals Calm of zet een timer. Richt je aandacht op je ademhaling en sta pas op als je timer afloopt.

Makkelijk zat.

2. Zorg goed voor jezelf

Gezond eten, sporten, lief voor jezelf zijn. Als je je verward voelt over het leven dan is het extra belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt.

Je gezondheid zal altijd belangrijk voor je blijven. Dat is in ieder geval één ding dat je zeker weet. Het maakt niet uit wat er uit je zoektocht naar voren komt. Of je nu op kantoor wilt werken of boswachter wilt worden. Je gezondheid blijft belangrijk.

Dus blijf goed voor jezelf zorgen. Ook als je niet weet wat je wilt met je leven. Dat is nu fijn en dat is later fijn.

 • Gezonde voeding helpt je je humeur verbeteren en je energie te verhogen. Hierdoor krijg je positieve inzichten en nieuwe motivatie. Je wordt sterker, en kunt beter omgaan met de verwarring die je ervaart.
 • Ik kom vaak op goede ideeën tijdens het hardlopen – niet tijdens eindeloze YouTube sessies op de bank. Sporten is een goede manier om vrolijker, relaxter en gezonder te worden.

Wees lief en zacht voor jezelf. Je bent niet dom of minderwaardig omdat je niet weet wat je wilt. Je bent gewoon aan het groeien en ontwikkelen. Ontwikkeling kost tijd, en je hebt geen haast. Dit proces is namelijk precies waar je leven voor is.

3. Investeer in lieve mensen

Wat er ook gebeurt, wat je ook gaat doen – de relaties met de mensen om je heen zijn van levensbelang. Net als je gezondheid.

Dus als je niet weet wat je wilt met je leven, investeer dan in ieder geval in de mensen die je blij maken. Niet alleen kunnen zij je helpen om jezelf beter te leren kennen en antwoorden te vinden. De kans is heel groot dat je beseft dat tijd doorbrengen met deze mensen precies datgene is wat je wilt doen met je leven.

 • Beschouw de mensen om je heen niet als vanzelfsprekend.
 • Geniet bewust van de mensen om je heen. En besef dat ze stuk voor stuk mogen zijn wie ze zijn. Probeer ze niet te veranderen en probeer geen verwachtingen van ze te hebben.
 • Beantwoord de volgende vraag voor jezelf: ”met welke mensen zou ik de komende maanden graag meer tijd doorbrengen?” Dit zijn blijkbaar de mensen die jou blij maken. Schenk extra aandacht aan deze relaties.
 • Sta open voor nieuwe mensen. Werk aan je sociale vaardigheden en ontmoet nieuwe mensen. Wie weet maak je een paar nieuwe vrienden – een geweldige manier om een frisse wind in je leven te halen.

De mensen om ons heen maken ons leven de moeite waard. Dus blijf investeren, juist nu je je een beetje verloren voelt.

4. Ga op reis

Ik zie reizen als een leuke, spannende en gebruiksvriendelijke manier om mezelf persoonlijk te ontwikkelen. Waarom? Simpel:

 • Ik word continu gebombardeerd met nieuwigheden. Nieuwe mensen, omgevingen, culturen, gebruiken, geuren, smaken en ga zo maar door.
 • Ik bevind me automatisch buiten mijn comfort-zone. Reizen in Myanmar vond ik best spannend in het begin. Na twee weken was ik er echter aan gewend en was mijn comfort-zone uitgebreid. Nu bereiden we ons voor op een trip naar India, wat ik opnieuw best spannend vind. Met iedere reis word ik zelfverzekerder, bewuster en kom ik lekkerder in mijn vel.
 • Ik ben weg van mijn leven thuis. Dat geeft me een frisse blik op hoe ik leef, met wie ik mijn leven deel en hoe ik mijn leven indeel. En die frisse blik helpt me om uit te zoeken wat ik wil en wat ik niet wil.

Vind je reizen leuk? Plan dan eens een trip voor jezelf. Het zal je helpen om je comfort-zone uit te breiden, frisse ideeën op te doen, nieuwe mensen te leren kennen en uit te zoeken wat je wilt met je leven.

Heb je geen reispartner? Reis dan lekker alleen (nog beter voor je persoonlijke ontwikkeling). Ga lang weg of juist kort. Werp jezelf in een interessante retraite, in een bijzondere stad of stel een uitdaging voor jezelf (zoals een wandelroute of leren van een nieuwe vechtsport).

5. Gooi de meuk uit je leven

Oké – dit is mijn favoriete tip. Waarom? Omdat het precies andersom werkt. Als je je leven minimaliseert houd je je namelijk in de eerste plaats bezig met welke spullen, verplichtingen, relaties en gewoontes niet meer bij je passen.

En wanneer je die zaken uit je leven gooit, dan blijft er iets moois over: de zaken die wel bij jou passen. En dat geeft je een hele nieuwe kijk op hoe je jouw leven wilt inrichten.

Minimaliseren is een proces van loslaten. Het is een frisse wind door je leven – het dwingt je om keuzes te maken. En het is lekker praktisch en leuk om te doen.

Een leuke variatie op eindeloos filosoferen in je notitieboekje.

Ga gewoon aan de slag

Ook als je niet weet wat je wilt met je leven dan kun je nuttige stappen zetten richting een beter leven. Ontdoe jezelf van dingen die niet meer bij je passen, ontwikkel je gezondheid en je relaties, vergroot je comfort-zone en vergroot je zelfinzicht door te mediteren.

Dan komt dat hele ik-weet-niet-wat-ik-wil-vraagstuk vanzelf op zijn pootjes terecht.

Minimaliseer je spullen & versimpel je leven

Minder meuk, meer leukBen je toe aan meer rust, meer overzicht en meer eenvoud? In mijn online cursus Minder meuk, meer leuk vind je een praktisch stappenplan dat je helpt minimaliseren en je leven simpeler te maken.

Ervaar meer vrijheid, meer kalmte en meer voldoening. Je hebt dit leven maar één keer – besteed het aan dingen die je blij maken!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test

Reacties

 • Anne says:

  Precies wat ik nodig had! Iemand die zegt dat het niet erg is als je niet weet wat je met je leven wilt ♥︎

  Ik ben als student al twee keer eerder gestopt met mijn opleiding, en nu aan een nieuwe opleiding begonnen waarover ik weer aan het twijfelen bent, omdat ik eigenlijk niet weet wat ik wil, beter gezegd:
  Ik heb echt geen flauw idee!
  en dit levert niet alleen stress bij mijn ouders, ook levert mij dit stress op.

  Just breath, be *zen*, and everything is going to be alright
  (if you work for it)

 • Sandy says:

  Mooi, dit artikel, om vaak nog eens te herlezen en toe te passen. En ook zo’n fijne zin van vertrouwen aan het eind, dat alles op z’n pootjes terecht komt. Is weleens fijn om te lezen.

 • Moon says:

  Dit had ik nodig♡ en so true

 • Bep says:

  Mooi geschreven Jelle. Maar al zou ik die dingen willen het moet ook kunnen. Ik ben al een aantal jaren minder valide en hulp nodig tijdens vakantie. Hard lopen gaat niet. Ben afhankelijker als dat ik zou willen zijn. Zoek wel dingen die mij nog boeien om toch nog daarin mijn ontspanning te vinden. Ja, en zonder de smartphone zou ik dit niet hebben kunnen lezen. Maar je hebt gelijk niet te vaak in handen te nemen. Praat gewoon weer of bel gewoon eens naar elkaar dat is ook ontspanning.

 • Ank says:

  Neem mobiel bijna niet mee.
  Alleen als ik op reis ga.
  Dan handig m.b.t bericht geven bij treinvertraging.

  Ik heb er geen last van.
  Kan z.n overal hulp vragen.

  Wil niet 24 uur bereikbaar zijn.
  Wie me wil spreken weet mij re vinden.

  Heb wel een eenvoudige mobiele relefoon met een abonnement 7 euro onbeperkt sms en bellen nu.

  Voorheen 8 euro met 80 belm per mnd die eind van de maand mee gingen naar de volgende mnd.
  Zo had ik een beltegoed van meer dan 2000 belminuten!
  Kan nu twee mnd onbeperkt bellen en sms’en.
  Dus leen hem nu maar steeds ff uit.

  Ka

 • ni says:

  Wat een book toevallig wat er met me gebeurt , vandag heb ik me naa gedacht op de sportschool hoe wil ik mijn leven gaan aanpakken , ik was niet gezond gaan leven en mijn sosial leven stuk achteruit daar heeft een vriendin dat gezorgd waar wij nu weer terug contact te heben. Maar goed ik moet verder mijn leven waar ik maar nog met 2 of 3 mensen nog omgaan en die zie ik ook maar als hun zin in hebben om mijn te zien en die nodig me ook nooit uit om leuke dingen te gaan doen , ze komen waneer ze echt geen andere keus meer hadden en dat maakt me boos , verdrietig daar soms over vriendenen. Maar ik ben gelukig getrouwd wij heben een prachtige dochtertje ze is bijna 5 jaar nu , af en toe voel ik me zomber , eenzaamheid , weinig humor ik probeer me

  bezig te houden door kleine hobby thuis te doen .ik ga eenkeer per jaar reizen tot Spanje .de laatste keer het doet ons so fine waar ik meteen verlief ead op dat stad , en begin te denken mis als wij oud straak worden dan gaan we daar wonen .ik ben nu bijna 40 jaar dus ik heb nog lang tijd voor naa te denken.

  Waar ik so onzeten steun krijg van die titel way je schrijft ik weet de weg nu van hoe fa ik mijn leven aanpakken op welje manier , mediteren , sporten en aan gezondheid het belangrijkste want ik ben een diabetes patiënte all 7 jaar 4 keer per dag moeten spuiten .ik lees altijd graag het berichtje van soChicken het inspireert me meteen vooral bij deze.

  heel mooi geschreven

  grt
  ni nyoman.

 • cindy says:

  Interessant artikel alweer..

 • Nathalie says:

  Hoi Jelle,
  Leuk om te lezen. Knap hoe je elke dag gaat zitten en teksten schrijft. Ik vind ze erg leuk om te lezen en haal er altijd wat uit waar ik wat aan heb. Dus dankjewel! Jij ook fijne dag!

 • Mark says:

  Hoi Jelle,

  Wat betreft jouw eerste item hierbij een tip voor de mensen die niet goed geconcentreerd kunnen mediteren (ik ben er zelf namelijk een van) :
  Toch doorgaan! Het gebeurt mij iedere keer dat tijdens een meditatieoefening mijn gedachten afdwalen, waardoor ik niet meer bewust mijn omgeving waarneem (wat echter wel onderdeel van het meditatieproces is). Desalniettemin merk ik dat door de rust die je neemt door er in ieder geval voor te gaan zitten, je vaak nieuwe ideeën / ingevingen krijgt. En dat geeft positieve energie. Dus mijn advies: al lukt het voor geen meter qua concentratie bij het mediteren, ga zelfs dan gewoon er voor zitten, want het pakt altijd positief uit!

 • Corinne says:

  Goed artikel weer ik sta op dat kruispunt en ga dit gebruiken als mijn lijdraad.. op naar leven ipv overleven 😊

 • Marleen says:

  Voor de langere termijn weet ik nog niet helemaal wat ik met mijn leven wil doen. Voor de wat minder langere termijn weet ik het wel heel erg goed. Mei/juni volgend jaar ga ik pelgrimstocht wandelen van Oslo naar Trondheim, zes weken met mezelf onderweg.
  Ik heb je cursus Schijt gedaan en ben nu bezig met Minder Meuk, Meer Leuk. De pelgrimstocht is daar groot onderdeel van geworden. Het gaat vast niet alleen maar leuk worden. Misschien zelfs wel heel weinig leuk, maar het gaat zeker weten een overwinning op mezelf worden. Een bijzondere reis en een bevestiging dat ik best goed met mezelf overweg kan. Buiten mijn comfortzone. Wandelmeditatie (misschien dat het me na die 6 weken zomaar lukt). Bewegen, gezond eten (kom daar zoveel fastfoodketens niet tegen). En met dat alles begin ik nu thuis al. Ik heb er mega veel zin in!

 • lama says:

  Hoe zit dat dan met die favoriete serie die ik eigenlijk zo vaak mogelijk wil kijken?

 • Monique says:

  Super goed artikel!! Weeeeeeeer geinspireerd, thx!!

 • Tessje says:

  En nu nog tips hoe dit te combineren met een 1- en een 2-jarige, die vaak nog niet doorslapen. Ik ben kapot en op en weet nog altijd niet wat ik wil met mijn leven. Allemaal leuke tips, maar k zou niet weten waar ik de tijd en energie vandaan zou moeten halen om dit te doen.

  Ik vind je artikelen erg leuk altijd, alleen vaak wel erg gericht op mensen zonder kinderen heb ik het idee. Je hebt ze zelf (nog) niet, en dus wordt dat ook niet meegenomen, maar daardoor kan ik vaak in het dagelijks leven weinig met je mooie artikelen helaas.

  • Jelle Hermus says:

   Bepaalde tips zullen inderdaad moeilijker te implementeren zijn. Maar richt je dan vooral op de tips die je wél kunt uitvoeren. Heb je deze tips al gezien? :)

 • Janneke says:

  Heerlijk, die droge humor van jou!! ;-) (bij mediteren; ”Oké, dat was lekker nutteloos” …. )
  En je pakkende teksten, ik heb er iedere keer baat bij.
  Ze zijn niet allemaal uitvoerbaar maar ik haal eruit wat ik wel kan. Bedankt!