Je komt er vanzelf wel achter

Nadenken is waardevol. Ik ben er gek op. Gewapend met een notitieboekje en een soja latte een uurtje vertoeven in de bibliotheek. Geen afleidingen, geen internet. Alleen ik en mijn gedachten.

Als je niet weet wat je wil met je leven dan is het belangrijk dat je nadenkt. Lekker schrijven in je dagboek of mindmappen in een notitieboekje.

Maar met peinzen en filosoferen alleen kom je er niet. Want wat valt er te denken als je simpelweg geen idee hebt en er ook geen ideeën komen? Dan wordt het tijd voor nieuwe ingevingen en frisse invalshoeken.

Hieronder vind je vijf dingen die je vandaag kunt doen om je leven in beweging te brengen. Even niet nadenken maar doen – dan komt dat antwoord op wat je wilt met je leven vanzelf op je pad.

1. Ga zitten en ga mediteren

”Oké, dat was lekker nutteloos” – dat is wat ik meestal denk na afloop van mijn ochtend-meditatie. Maar zodra ik een dag niet mediteer weet ik direct waar ik het voor doe.

Over mediteren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar het is wat mij betreft makkelijker dan koffie zetten. En daar lijken weinig mensen moeite mee te hebben.

Dus – stel het niet langer uit. Je weet dat je het wilt. Dus ga het doen. Wat meditatie mij oplevert?

 • Meditatie maakt me kalmer, liefdevoller en minder afgeleid. Ik kan werken met meer aandacht en minder stress. Dat helpt me om vooruit te komen richting mijn doelen met minder moeite.
 • Het leven voelt leuker en vloeiender. Tegenslagen lijken kleiner, ik word minder kritisch op mezelf en anderen en ik geniet meer van ieder moment.
 • Omdat ik minder stress ervaar komen er ineens allerlei inspirerende ideeën in me op gedurende de dag. Nieuwe ingevingen die me helpen mijn leven leuk en uitdagend te houden.

De beste ideeën komen naar boven drijven wanneer je ontspannen bent. Als je niet weet wat je wilt is het extra belangrijk dat je open staat voor wat je gevoel je ingeeft.

Ja, mediteren voelt vaak nutteloos. Maar dat is het niet. Dus ga zitten, gebruik een app zoals Calm of zet een timer. Richt je aandacht op je ademhaling en sta pas op als je timer afloopt.

Makkelijk zat.

2. Zorg goed voor jezelf

Gezond eten, sporten, lief voor jezelf zijn. Als je je verward voelt over het leven dan is het extra belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt.

Je gezondheid zal altijd belangrijk voor je blijven. Dat is in ieder geval één ding dat je zeker weet. Het maakt niet uit wat er uit je zoektocht naar voren komt. Of je nu op kantoor wilt werken of boswachter wilt worden. Je gezondheid blijft belangrijk.

Dus blijf goed voor jezelf zorgen. Ook als je niet weet wat je wilt met je leven. Dat is nu fijn en dat is later fijn.

 • Gezonde voeding helpt je je humeur verbeteren en je energie te verhogen. Hierdoor krijg je positieve inzichten en nieuwe motivatie. Je wordt sterker, en kunt beter omgaan met de verwarring die je ervaart.
 • Ik kom vaak op goede ideeën tijdens het hardlopen – niet tijdens eindeloze YouTube sessies op de bank. Sporten is een goede manier om vrolijker, relaxter en gezonder te worden.

Wees lief en zacht voor jezelf. Je bent niet dom of minderwaardig omdat je niet weet wat je wilt. Je bent gewoon aan het groeien en ontwikkelen. Ontwikkeling kost tijd, en je hebt geen haast. Dit proces is namelijk precies waar je leven voor is.

3. Investeer in lieve mensen

Wat er ook gebeurt, wat je ook gaat doen – de relaties met de mensen om je heen zijn van levensbelang. Net als je gezondheid.

Dus als je niet weet wat je wilt met je leven, investeer dan in ieder geval in de mensen die je blij maken. Niet alleen kunnen zij je helpen om jezelf beter te leren kennen en antwoorden te vinden. De kans is heel groot dat je beseft dat tijd doorbrengen met deze mensen precies datgene is wat je wilt doen met je leven.

 • Beschouw de mensen om je heen niet als vanzelfsprekend.
 • Geniet bewust van de mensen om je heen. En besef dat ze stuk voor stuk mogen zijn wie ze zijn. Probeer ze niet te veranderen en probeer geen verwachtingen van ze te hebben.
 • Beantwoord de volgende vraag voor jezelf: ”met welke mensen zou ik de komende maanden graag meer tijd doorbrengen?” Dit zijn blijkbaar de mensen die jou blij maken. Schenk extra aandacht aan deze relaties.
 • Sta open voor nieuwe mensen. Werk aan je sociale vaardigheden en ontmoet nieuwe mensen. Wie weet maak je een paar nieuwe vrienden – een geweldige manier om een frisse wind in je leven te halen.

De mensen om ons heen maken ons leven de moeite waard. Dus blijf investeren, juist nu je je een beetje verloren voelt.

4. Ga op reis

Ik zie reizen als een leuke, spannende en gebruiksvriendelijke manier om mezelf persoonlijk te ontwikkelen. Waarom? Simpel:

 • Ik word continu gebombardeerd met nieuwigheden. Nieuwe mensen, omgevingen, culturen, gebruiken, geuren, smaken en ga zo maar door.
 • Ik bevind me automatisch buiten mijn comfort-zone. Reizen in Myanmar vond ik best spannend in het begin. Na twee weken was ik er echter aan gewend en was mijn comfort-zone uitgebreid. Nu bereiden we ons voor op een trip naar India, wat ik opnieuw best spannend vind. Met iedere reis word ik zelfverzekerder, bewuster en kom ik lekkerder in mijn vel.
 • Ik ben weg van mijn leven thuis. Dat geeft me een frisse blik op hoe ik leef, met wie ik mijn leven deel en hoe ik mijn leven indeel. En die frisse blik helpt me om uit te zoeken wat ik wil en wat ik niet wil.

Vind je reizen leuk? Plan dan eens een trip voor jezelf. Het zal je helpen om je comfort-zone uit te breiden, frisse ideeën op te doen, nieuwe mensen te leren kennen en uit te zoeken wat je wilt met je leven.

Heb je geen reispartner? Reis dan lekker alleen (nog beter voor je persoonlijke ontwikkeling). Ga lang weg of juist kort. Werp jezelf in een interessante retraite, in een bijzondere stad of stel een uitdaging voor jezelf (zoals een wandelroute of leren van een nieuwe vechtsport).

5. Gooi de meuk uit je leven

Oké – dit is mijn favoriete tip. Waarom? Omdat het precies andersom werkt. Als je je leven minimaliseert houd je je namelijk in de eerste plaats bezig met welke spullen, verplichtingen, relaties en gewoontes niet meer bij je passen.

En wanneer je die zaken uit je leven gooit, dan blijft er iets moois over: de zaken die wel bij jou passen. En dat geeft je een hele nieuwe kijk op hoe je jouw leven wilt inrichten.

Minimaliseren is een proces van loslaten. Het is een frisse wind door je leven – het dwingt je om keuzes te maken. En het is lekker praktisch en leuk om te doen.

Een leuke variatie op eindeloos filosoferen in je notitieboekje.

Ga gewoon aan de slag

Ook als je niet weet wat je wilt met je leven dan kun je nuttige stappen zetten richting een beter leven. Ontdoe jezelf van dingen die niet meer bij je passen, ontwikkel je gezondheid en je relaties, vergroot je comfort-zone en vergroot je zelfinzicht door te mediteren.

Dan komt dat hele ik-weet-niet-wat-ik-wil-vraagstuk vanzelf op zijn pootjes terecht.

Minimaliseer je spullen & versimpel je leven

Minder meuk, meer leukBen je toe aan meer rust, meer overzicht en meer eenvoud? In mijn gezellige eCursus Minder meuk, meer leuk vind je een praktisch stappenplan dat je helpt minimaliseren en je leven simpeler te maken.

Ervaar meer vrijheid, meer kalmte en meer voldoening. Je hebt dit leven maar één keer – besteed het aan dingen die je blij maken!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test