Artikel opslaan

“Usually, one’s cooking is better
than one thinks it is.”

Julia Child

Zelf koken heeft een heleboel voordelen

Ja, ik weet het. Niet zelf koken heeft óók een hoop voordelen. Om te beginnen: je hoeft niet te koken. En hoewel mijn man Billy gek is op koken, zie ik het zelf iets meer als een noodzakelijk kwaad.

Als ik niet hoef te koken dan kook ik liever niet. Maar punt blijft, zelf koken heeft een hoop voordelen:

  1. Koken is meestal veel goedkoper dan afhaal of kant-en-klaar maaltijden.
  2. Zelf koken geeft een heleboel kansen om veel gezonder te eten.
  3. Het is vaak milieuvriendelijker en produceert op z’n minst minder afval.

Zelfs als ik hier in Delft de gezondste maaltijden opzoek in de horeca, dan nóg kan ik ze thuis gezonder bereiden. Want je moet het zo zien: in de horeca wordt geoptimaliseerd op smaak. Als het eten niet heel lekker is komen mensen niet meer terug.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Lekker makkelijk – maar niet voor iedere dag

Zelfs maaltijden die normaal gesproken erg gezond zijn (zoals verse wok maaltijden, salades, poké bowls, buddha bowls, soep etc.) bevatten in de horeca vaak alsnog relatief veel olie, zout, conserveermiddelen of smaakversterkers. Of de porties zijn vrij groot.

Dingen die allemaal prima zijn voor af en toe, maar beter niet constant je lichaam binnen komen. En om de winstmarge te optimaliseren kan het zijn dat er niet altijd wordt gekozen voor geweldige ingedriënten.

Daarnaast is het voor jou thuis heel simpel om maaltijden extra gezond te maken met slimme toppings. Zoals kurkuma, wat gemalen lijnzaad, extra bladgroente, walnoten, je kent het wel.

Als horeca gelegenheden net zo gezond zouden koken als jij thuis zou kunnen doen, dan zouden een hoop zaken het commercieel erg lastig krijgen. Simpelweg omdat er maar een kleine groep mensen is die gezondheid echt verkiest boven smaak en textuur.

Dus om die redenen en meer loont het om regelmatig zelf te koken. Zélfs als je bijvoorbeeld midden in een stad woont en geld als water hebt en liefst elke dag buiten de deur eet.

Maar wat doe je als je – net als ik – snel overweldigd raakt in de keuken of gewoon vaak geen zin hebt om te koken? Dit zijn mijn tips.

1. Ik stelde een regel in

Wij hebben thuis een regel waar we aan proberen te voldoen. Die regel luidt: we gooien zo min mogelijk eten weg.

Dus als er een stapel winterpeen in de groentela ligt, en we hebben geen idee wat we ermee moeten, dan wordt het wortelsoep vanavond!

Nu moet ik bekennen dat we deze regel weleens overtreden. Want soms verandert er weleens iets in de planning en ligt er verlepte spinazie in de koelkast. Maar meestal helpt deze regel ons om vaker te koken. Want we willen liever niets weggooien, dus dan eten we het maar op.

Maar deze regel werkt goed omdat ik hem combineer met de tweede regel.

2. Ik stelde ook deze regel in

Ook deze regel wordt vaak gebroken – we zijn geen robots. Maar meestal gaat het goed, zeker als we onze boodschappen online bestellen.

Wat is de regel? We halen vooral een heleboel gezonde plantaardige voedingsmiddelen in huis. We zorgen ervoor dat we onze koelkast vol stoppen met groente, onze fruitschaal vol met fruit en onze vriezer vol met nóg meer groente. Er is daarnaast alleen echt volkorenbrood (voornamelijk gemaakt van volkorenmeel), zilvervliesrijst, volkoren crackers, quinoa en bulgur in huis.

Dus als we iets willen eten moeten we kiezen uit deze ingrediënten. We stoppen de koelkast vol maar we mogen niets weggooien. Dus? Dus slaan we maar aan het koken. Het is niet anders.

En waar Billy een ster is in heerlijke gerechten maken met zelfs de meest vreemde ingrediënten, ben ik een ster in het leegmaken van de koelkast. Toegegeven, mijn maaltijden smaken in vergelijking vaak zoals ik dat noem “acceptabel” of “prima”, maar toch – prima is vaak gewoon prima.

Hoe ik het voor elkaar krijg om de koelkast leeg te eten? Dit is mijn geheim:

3. Ik maak meestal soep en stoofschotels

Ja, soep en stoofschotels. Vaak begint het als soep, maar gooi ik er zoveel groente, peulvruchten, linzen, bladgroenten en zoete aardappel doorheen dat het eindigt als lekkere dikke stoofschotel.

Ik ben trouwens geen purist, ik gebruik wel groentebouillon. Want een beetje smaakversterker voorkomt in dit geval een hoop extra zout. En het maakt het een stuk eenvoudiger om de boel op smaak te brengen. Verder werk ik met een heleboel specerijen zoals ras-el-hanout, komijnzaad, kardemom, gember, kurkuma etc. Ik breng de boel op smaak, en we kunnen lekker eten. Vaak pureer ik de soep, soms ook niet.

Soms eten wij de soep als stoofschotel, en krijgen de kids het gepureerd (want: “ik lúúúúst geen groene groene dingetjesssss”) 🤦‍♂️

Maar één ding staat voorop: ik maak altijd een enorme pan en vries direct de rest in. Zo hoef ik de rest van de tijd minder te koken, heel fijn. Een beetje meal-preppen dus, iets wat ontzettend helpt om vaker huisgemaakte maaltijden te eten – ook als je alleen woont.

Lees ook: Meal preppen – bespaar tijd, geld en eet gezonder

4. Ik laat mijn perfectionisme los

Gezond koken is niet zo moeilijk als je het niet te moeilijk maakt. Logisch natuurlijk, maar makkelijk om uit het oog te verliezen als je een paar foodbloggers volgt op Pinterest, Insta of YouTube.

Je hoeft niet constant fantastische maaltijden op tafel te zetten. Je hoeft geen peperdure superfoods te gebruiken. Je hoeft niet steeds nieuwe recepten te proberen. En het hoeft niet elke dag FANTASTISCH te smaken. Het kan ook gewoon gewoon zijn.

Prima, is ook oké.

En dat is best fijn. Je hoeft niet alles zelf te maken. Ik gebruik regelmatig kant-en-klare kruidenmelanges die alleen zijn samengesteld uit specerijen. En dat scheelt een hoop tijd. Ik koop vaak voorgemarineerde tofu stukjes, want dat scheelt weer een stap. En ik snijd meestal mijn groente zelf, maar voorgesneden is soms een heerlijke uitkomst.

Mensen maken zich vaak druk over het ‘verlies van voedingsstoffen’. Want als groente gesneden is dan oxideren bepaalde voedingsstoffen. En als je je groente verhit, dan gaan er ook voedingsstoffen verloren. En weet je – dat is allemaal waar. Weet je wat mijn oplossing is? Ik neem gewoon een extra portie van mijn super gezonde maaltijd. Probleem opgelost.

Groente met bijvoorbeeld 85% voedingsstoffen is nog steeds gezond. En dan eet je er gewoon iets meer van, kan geen kwaad. Beter meer gezonde stoofschotel eten dan een reep chocolade daarna, toch?

Maak het simpel voor jezelf, dan wordt de kans groter dat je zin krijgt om te koken.

5. Ik maak de planning simpeler

Billy en ik hebben een simpel lijstje met favoriete alledaagse recepten opgeslagen in een gezamenlijke notitie. Als we niet weten wat we willen eten, openen we deze lijst en zijn we er snel uit.

En als we het écht niet meer weten (en geen trek hebben in soep) halen we gewoon een voorgesneden verspakket. We wonen vlakbij een paar grote supermarkten in het centrum van Delft – dus dat is zo geregeld.

6. Ik maak koken leuker

Als ik ga koken dan doe ik vaak een van deze dingen:

  • Ik zet m’n laptop op het aanrecht en zet een leuke, lange YouTube video aan waar ik iets van opsteek.
  • Of ik doe m’n AirPods in en luister een podcast of een hoofdstuk in een luisterboek.
  • Of ik zet mijn favoriete muziek heel hard en ga heel vals meezingen en dansen samen met Jake en Sophie.
  • Of, als ik een drukke dag heb gehad, gebruik ik het koken als mindfulness oefening. En doe ik het juist extra rustig en met aandacht.

En zo maak ik de bezigheid die ik eigenlijk liever niet doe nuttig en leuk op andere manieren. Want of ik nou op de bank naar YouTube kijk of aan het aanrecht, dan kan ik net zo goed aan het aanrecht staan.

En gaandeweg lukt het me dan toch om vaker te koken, ervaar ik minder weerstand en beleef ik er zelfs plezier aan.

En dat is dan weer goed voor m’n lijf, want dat betekent dat ik meer gezonde voeding binnen krijg en minder bende. Super fijn.

Heb jij ook vaak geen zin om te koken? Wat zijn jouw tips en trucs om jezelf tóch uit te nodigen om vaker gezond te koken? 😊

Op zoek naar simpele recepten? Billy heeft op Leukegeit onze gezamenlijke favorieten geplaatst. Vaak plantaardig, meestal gezond, super lekker en snel te maken. ✌🏻

Gezond leven kan zoveel simpeler

Als het je lukt om vaker gezond te koken, dan wordt het steeds makkelijker om je gezondheidsdoelen te halen. Zoals meer energie, afvallen, aankomen of je gewoon fitter en positiever voelen.

In mijn cursus Blei lijf leer ik je stap voor stap nog veel meer gewoontes die je kunt instellen om gezond leven makkelijker te maken. Zodat je steeds vaker kunt kiezen voor dingen die je lijf gelukkig maken, en gaandeweg je hele leven kunt upgraden.

Lees meer en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test