“Usually, one’s cooking is better
than one thinks it is.”
Julia Child
In dit artikel...
Zelf koken heeft een heleboel voordelen
Ja, ik weet het. Niet zelf koken heeft óók een hoop voordelen. Om te beginnen: je hoeft niet te koken. En hoewel Billy foodblogger is en gek is op koken, zie ik het zelf iets meer als een noodzakelijk kwaad.
Als ik niet hoef te koken dan kook ik liever niet. Maar punt blijft, zelf koken heeft een hoop voordelen:
- Koken is meestal veel goedkoper dan afhaal of kant-en-klaar maaltijden.
- Zelf koken geeft een heleboel kansen om veel gezonder te eten.
- Het is vaak milieuvriendelijker en produceert op z’n minst minder afval.
Zelfs als ik hier in Delft de gezondste maaltijden opzoek in de horeca, dan nóg kan ik ze thuis gezonder bereiden. Want je moet het zo zien: in de horeca wordt geoptimaliseerd op smaak. Als het eten niet heel lekker is komen mensen niet meer terug.
Dus zelfs maaltijden die normaal gesproken erg gezond zijn (zoals verse wok maaltijden, salades, poké bowls, buddha bowls, soep etc.) bevatten vaak alsnog relatief veel olie, zout, conserveermiddelen of smaakversterkers. Of de porties zijn vrij groot.
Dingen die allemaal prima zijn voor af en toe, maar beter niet constant je lichaam binnen komen. En om de winstmarge te optimaliseren kan het zijn dat er niet altijd wordt gekozen voor geweldige producten.
Daarnaast is het voor jou thuis heel simpel om maaltijden extra gezond te maken met slimme toppings. Zoals kurkuma, wat gemalen lijnzaad, extra bladgroente, walnoten, je kent het wel.
Als horeca gelegenheden net zo gezond zouden koken als jij thuis zou kunnen doen, dan zouden een hoop zaken het commercieel erg lastig krijgen. Simpelweg omdat er maar een kleine groep mensen is die gezondheid echt verkiest boven smaak en textuur.
Dus om die redenen en meer loont het om regelmatig zelf te koken. Zélfs als je bijvoorbeeld midden in Amsterdam woont en geld als water hebt en liefst elke dag buiten de deur eet. Maar wat doe je als je – net als ik – snel overweldigd raakt in de keuken of gewoon vaak geen zin hebt om te koken? Dit zijn mijn tips.
1. Ik stelde een regel in
Wij hebben thuis een regel waar we aan proberen te voldoen. Die regel luidt: we gooien geen eten weg.
Dus als er een stapel winterpeen in de groentela ligt, en we hebben geen idee wat we ermee moeten, dan wordt het wortelsoep vanavond!
Nu moet ik bekennen dat we deze regel weleens overtreden. Want soms verandert er weleens iets in de planning en ligt er verlepte spinazie in de koelkast. Maar meestal helpt deze regel ons om vaker te koken. Want we willen niets weggooien, dus dan eten we het maar op.
Maar deze regel werkt goed omdat ik hem combineer met de tweede regel.
2. Ik stelde ook deze regel in
Ook deze regel wordt vaak gebroken – we zijn geen robots. Maar meestal gaat het goed, zeker als we onze boodschappen online bestellen.
Wat is de regel? We halen alleen een heleboel gezonde plantaardige voedingsmiddelen in huis. We zorgen ervoor dat we onze koelkast vol stoppen met groente, onze fruitschaal vol met fruit en onze vriezer vol met nóg meer groente. Er is daarnaast alleen echt volkorenbrood (voornamelijk gemaakt van volkorenmeel), zilvervliesrijst, volkoren crackers, quinoa en bulgur in huis.
Dus als we iets willen eten moeten we kiezen uit deze ingrediënten. We stoppen de koelkast vol maar we mogen niets weggooien. Dus? Dus slaan we maar aan het koken. Het is niet anders.
En waar Billy een ster is in heerlijke gerechten maken met zelfs de meest vreemde ingrediënten, ben ik een ster in het leegmaken van de koelkast. Toegegeven, mijn maaltijden smaken in vergelijking vaak zoals ik dat noem “acceptabel” of “prima”, maar toch – prima is vaak gewoon prima.
Hoe ik het voor elkaar krijg om de koelkast leeg te eten? Dit is mijn geheim:
3. Ik maak meestal soep en stoofschotels
Ja, soep en stoofschotels. Vaak begint het als soep, maar gooi ik er zoveel groente, peulvruchten, linzen, bladgroenten en zoete aardappel doorheen dat het eindigt als lekkere dikke stoofschotel.
Ik ben trouwens geen purist, ik gebruik wel groentebouillon. Want een beetje smaakversterker voorkomt in dit geval een hoop extra zout. En het maakt het een stuk eenvoudiger om de boel op smaak te brengen. Verder werk ik met een heleboel specerijen zoals ras-el-hanout, komijnzaad, kardemom, gember, kurkuma etc. Ik breng de boel op smaak, en we kunnen lekker eten. Vaak pureer ik de soep, soms ook niet.
Maar één ding staat voorop: ik maak altijd een enorme pan en vries direct de rest in. Zo hoef ik de rest van de tijd minder te koken, heel fijn. Een beetje meal-preppen dus, iets wat ontzettend helpt om vaker huisgemaakte maaltijden te eten – ook als je alleen woont.
Lees ook: Meal preppen – bespaar tijd, geld en eet gezonder
4. Ik laat mijn perfectionisme los
Gezond koken is niet zo moeilijk als je het niet te moeilijk maakt. Logisch natuurlijk, maar makkelijk om uit het oog te verliezen als je een paar foodbloggers volgt op Pinterest, Insta of YouTube.
Je hoeft niet constant fantastische maaltijden op tafel te zetten. Je hoeft geen peperdure superfoods te gebruiken. Je hoeft niet steeds nieuwe recepten te proberen. En het hoeft niet elke dag FANTASTISCH te smaken. Het kan ook gewoon gewoon zijn.
Prima, is ook oké.
En dat is best fijn. Je hoeft niet alles zelf te maken. Ik gebruik regelmatig kant-en-klare kruidenmelanges die alleen zijn samengesteld uit specerijen. En dat scheelt een hoop tijd. Ik koop vaak voorgemarineerde tempé stukjes, want dat scheelt weer een stap. En ik snijd mijn groente zelf, maar ik begrijp het helemaal als je voorgesneden groente koopt.
Mensen maken zich vaak druk over het ‘verlies van voedingsstoffen’. Want als groente gesneden is dan oxideren bepaalde voedingsstoffen. En als je je groente verhit, dan gaan er ook voedingsstoffen verloren. En weet je – dat is allemaal waar. Weet je wat mijn oplossing is? Ik neem gewoon een extra portie van mijn super gezonde maaltijd. Probleem opgelost.
Groente met bijvoorbeeld 85% voedingsstoffen is nog steeds gezond. En dan eet je er gewoon iets meer van, kan geen kwaad. Beter meer gezonde stoofschotel eten dan een reep chocolade daarna, toch?
Maak het simpel voor jezelf, dan wordt de kans groter dat je zin krijgt om te koken.
5. Ik maak koken leuker
Als ik ga koken dan doe ik vaak een van deze dingen:
- Ik zet m’n laptop op het aanrecht en zet een leuke, lange YouTube video aan waar ik iets van opsteek.
- Of ik doe m’n oordopjes in en luister een leerzame podcast of een hoofdstuk in een luisterboek.
- Of ik zet mijn favoriete muziek heel hard en ga heel vals meezingen en dansen.
- Of, als ik een drukke dag heb gehad, gebruik ik het koken als mindfulness oefening. En doe ik het juist extra rustig en met aandacht.
En zo maak ik de bezigheid die ik eigenlijk liever niet doe nuttig en leuk op andere manieren. Want of ik nou op de bank naar YouTube kijk of aan het aanrecht, dan kan ik net zo goed aan het aanrecht staan.
En gaandeweg lukt het me dan toch om vaker te koken, ervaar ik minder weerstand en beleef ik er zelfs plezier aan.
En dat is dan weer goed voor m’n lijf, want dat betekent dat ik meer goodness binnen krijg en minder bende. Super fijn.
Heb jij ook vaak geen zin om te koken? Wat zijn jouw tips en trucs om jezelf tóch uit te nodigen om vaker gezond te koken? 😊
Op zoek naar simpele recepten? Billy plaatst op Leukegeit onze gezamenlijke favorieten. Plantaardig, meestal gezond, super lekker en snel te maken. Volg Billy ook gezellig op Instagram voor nog meer inspiratie. ✌🏻
Gezond leven kan zoveel simpeler
In mijn online cursus Blei lijf leer ik je stap voor stap nog veel meer gewoontes die je kunt instellen om gezond leven makkelijker te maken. Zodat je steeds vaker kunt kiezen voor dingen die je lijf gelukkig maken, en gaandeweg je hele leven kunt upgraden.
Reacties
Heel herkenbaar, ik probeer ook minder weg te gooien en dat helpt om toch te koken. Ook heb ik een paar dingen in huis die heel makkelijk en lekker zijn zoals couscous (met ras el hanout en honing en rozijnen) of rode linzen (koken in kokosmelk met currykruiden) beide basis voor een makkelijke gezonde maaltijd die binnen een kwartier op tafel staat. Daarnaast kan inderdaad alles in soep en soep kan makkelijk worden ingevroren voor die dagen dat je echt niet wilt koken. Hoewel je ook aan ontdooiende soep weer verse groente kunt toevoegen :) en meezingen natuurlijk!
Vals zingen in de keuken, herkenbaar. ;-) Wat mij erg geholpen heeft is iets erg simpel: ik heb een lijstje gemaakt van mijn favoriete makkelijke recepten. Als ik geen zin heb om te koken neem ik dat lijstje erbij en denk ik “goh, eigenlijk heb ik die lasagne binnen ‘n kwartiertje in de oven staan, waarom niet?” Het zijn recepten waar je alle kanten mee op kan, ook ideaal als je koelkast leeg moet. Geeft mij net dat extra zetje om toch de keuken in te gaan.
Fijn artikel met mooie tips! Ik ben dank zij een eerder artikel van jou dit jaar simpel begonnen met een kleine stap: zakken gemengde diepvries groente.
Voorgesneden groenten bevatten meer anti-oxidanten omdat de groente dit aanmaakt als verdedigingsmechanisme op de ‘beschadiging’ van het snijden. No worries dus! Veel websites verklaren iets anders maar draaien in dezelfde cirkeltjes.
Wow… cool
Ik hou ook niet van koken, en heb ergens ook deze stappen reeds toegepast.
Leuk om het dan te lezen. De Universe is daadwerkelijk met elkaar in verbinding.
Thank you. En veel inspiratie toegewenst.
Ik kook gewoon graag :) maar deze tips gaan mij helpen om minder weg te gooien, iets waar ik mee bezig ben maar nog niet goed genoeg doe naar mijn mening :)
Heerlijk Jelle, ik ben ook dol op ‘bowl-food’ van héél veel groenten….of het nou soep is of stoof of iets daar tussenin….altijd goed en gemakkelijk en gezond en lekker!
Leuk om weer eens te lezen over koken met gemak Jelle! ik hou wel van koken, maar ik heb ook de tijd. Maar soms heb ook ik geen zin hoor, dus dan gooi ik gewoon wat groente etc door elkaar en vaak is het dan een verrassing hoe lekker het smaakt haha. Ik ben sinds een paar maanden zo goed als diervrij gaan eten en het bevalt me zo goed! En het hoeft inderdaad niet zo ingewikkeld te zijn. Voor mij is vooral gezond koken belangrijk. Mijn tip voor overtollige groente is om een heerlijke groentesap met de sapcentrifuge of slowjuicer te maken. Vooral wortels met een appel en evt een stukje gember is echt een supergezond drankje en…heerlijk!!
Ik wordt altijd enorm geïnspireerd door je artikelen, maar nu hoop ik toch iets te corrigeren. Je schrijft dat er een kleine groep mensen is die gezondheid verkiest boven smaak en textuur, maar mijn ervaring is dat je door gezonde ingrediënten te gebruiken JUIST meer smaak en textuur aan het eten kunt toevoegen. Iets wat je met laffe vleesproducten en zoute kant-en-klaar sausjes nooit voor elkaar krijgt. Toegegeven: ik houd juist wel enorm van koken en restjes kunnen mij juist creatief maken. Jelle ik hoop dat je mag ontdekken dat je juist met restjes en groenten, noten enzovoorts zoveel smaak kunt creëren dat je er voor thuis wil blijven. Liefs, Sabina
Dank voor je tips!!!!!!!
Bestellen doen wij gelukkig haast nooit! Ik ben iets te enthousiast geworden over hoe lekker gezond eten is, en vind m’n eigen dingen vaak veel lekkerder.
Ik kook graag, maar als ik echt geen zin heb… Dan zijn er gelukkig potten/zakken met (Mexicaanse) bonenschotel of linzencurry bijvoorbeeld.. Lees de verpakking en let op ‘overbodige toevoegingen’ zoals veel zout of onnodig suiker. Stoms bevat een ander merk dezelfde hoeveelheid groenten, maar dubbele calorieën, dan weet je vaak al genoeg. Hier nog een zak voorgesneden (diepvries)groenten bij, en wat rijst, brood, een wrap of sla… Moeiteloos mullen gegarandeerd!