Artikel opslaan

Wegdromen bij kleine huisjes

De Tiny House – we kunnen niet meer zonder.

Oké – gekkigheid. We kunnen prima zonder. Maar ik kan persoonlijk niet meer zonder de fantastische – jaloersmakende – ontwerpen op Pinterest. Zonder de rondleidingen op YouTube die in theorie heel kort zouden moeten zijn, maar meestal bijzonder lang duren. Zonder de belofte die ze me voorhouden.

Nee, je gaat waarschijnlijk niet wonen op 8 vierkante meter. Ik weet dat ik het niet ga doen. Maar daar gaat het niet om. De Tiny House beweging staat voor de droom van een simpeler leven. Een leven vol avontuur, rust, vrije tijd, natuur en liefde. Het leven waar we allemaal van dromen – en waar we allemaal niet aan toe lijken te komen.

Nee, ik woon niet in een tiny house. Althans, het hangt er vanaf wie je spreekt. Ons huis is zo’n 80 vierkante meter. Met een slaapkamer (met vide/chillzolder), een kantoor en een ‘tuin’ van vier bij vier meter met een schuurtje.

In dit artikel wil ik twee dingen doen. Ik wil je inspireren met klein wonen en minimalisme. En ik wil je laten zien hoe je de bijbehorende levensstijl kunt realiseren zonder te verhuizen naar een Tiny House.

Want dat is uiteindelijk waar het om draait. Het gaat niet om de grootte van je huis. Het gaat om de levensstijl die je leeft. Verhuizen kan altijd nog.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Wat is een Tiny House?

Het is dit:

lifestyle-design

Dit:

tiny-houses

En dit:

tiny-house-binnenkant

Het is klein, prachtig en fantastisch.

Laat het me uitleggen aan de hand van een computerspel. Als mijn zusje vroeger De Sims speelde, dan begon haar huis als een groot betonnen vierkant. Vervolgens maakte ze hier kamers in. Omdat het huis zo groot was, werden alle kamers ook ontzettend groot. Hierdoor duurde alles lang (Sims lopen niet zo snel), en was het weinig sfeervol.

Mijn aanpak was anders. Ik zette eerst de meubels in het gras die nodig waren voor het leven dat ik voor ogen had voor mijn Sims (wel een boekenkast, geen tv). Vervolgens trok ik hier muren omheen. Het huis werd zo klein mogelijk, waardoor alles beter verliep en de Sims gelukkiger waren.

Het eerste voorbeeld is een huis dat lijkt op een ongezellige villa. Het tweede voorbeeld is een knus huis dat past als een jas.

Mijn kantoor is te groot. Mijn slaapkamer is te groot. Mijn woonkamer is niet perfect, behalve met feestjes. Mijn tuin is te klein. Met andere woorden: een normaal huis heeft een rare pasvorm. Een Tiny House past precies.

Goed. Het is dus gewoon een klein huis – een skinny jeans waarin je kont geweldig in uitkomt. Laten we verder gaan.

Waarom kiezen mensen voor een tiny house?

Ja, want dat is een veel interessantere vraag. Een Tiny House draait namelijk niet zozeer om wat het is, maar om wat het doet voor je dagelijkse leven.

 • Het is goedkoop. Je kunt je eigen Tiny House bouwen voor een paar duizend euro, waarna je hypotheekvrij kunt wonen. Ja, soms heb je kosten voor de grond waar je woont (al die Pinterest-Amerikanen hebben toegang tot betaalbare grond en flexibele wetgeving – dat is in Nederland lastiger). Maar dat is vaak weinig vergeleken met de huur- en huizenprijzen in het gebied.
 • Het levert je veel tijd op. Stel je eens voor hoe snel je met je stofzuiger door zo’n huisje heen bent. Je kunt je haast afvragen of je überhaupt een stofzuiger nodig hebt. Maar ook onderhoud kost je nauwelijks tijd. Tijd die je kunt besteden aan het verbouwen van je eigen groenten of gin tonic drinken met je vrienden.
 • Het geeft je mentale ruimte. Je hoeft je minder druk te maken om dingen waar de meeste mensen zich druk om maken. Er is gewoon weinig om je druk over te maken. Dat ene kleine huisje bevat alles dat je bezit, meer niet.
 • Het helpt je een betere toekomst op te bouwen. Als je niet elke maand een paar honderd euro aan de bank doneert in de vorm van rente, dan blijven er veel middelen over om te sparen, beleggen en toffe ervaringen te kopen (zoals reizen).
 • Je komt dichter bij de natuur, of op zijn minst bij de maatschappij. Want eerlijk is eerlijk, je kunt niet de hele dag in dat kleine hutje gaan zitten zonder gek te worden. Je besteedt meer tijd in de buitenlucht. En afhankelijk van waar je besluit te wonen betekent dat meer contact met bomen en vogels, of soja lattes en mede-stadsbewoners.
 • Je leeft met meer intentie. Je belandt niet toevallig in een tiny house. En als je eenmaal zo leeft, dan doe je alles met meer intentie. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar gaan ‘funshoppen’ omdat alles wat je bezit een duidelijke functie moet hebben binnen je levensstijl.

Allemaal mooi. Maar de voornaamste reden dat deze beweging nu floreert is het geld. Het is niet voor niets dat de Tiny House beweging opbloeit na de crisis van 2008. Mensen raken werkloos, en beseffen dat er betere manieren zijn om het leven door te brengen dan jezelf vastleggen aan dure huizen die je alleen kunt betalen zolang je baas besluit dat je mag blijven.

Maar toch – het gaat niet alleen om het geld. Want het Tiny House leven is simpel. En we zijn de simpelheid een beetje kwijtgeraakt de afgelopen jaren.

Toen ik jong was hadden we donkere steenstrips op de muur. En kenden we telefoonnummers uit ons hoofd. En gingen we naar de bibliotheek om informatie op te zoeken voor een werkstuk. Die steenstrips komen vast nog een keer terug – de rest niet.

Simpel leven is ingewikkeld geworden. En ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik snak naar meer eenvoud – een simpeler leven zonder mezelf te vervreemden – of juist terwijl ik beter gebruik maak – van de (in groeiende mate) high-tech samenleving die we samen opbouwen.

Dus dat is wat ik aan het doen ben. En de Tiny House beweging inspireert me daarbij. En wat ik hieronder gewoon doe is delen hoe je dit thuis voor elkaar krijgt, wat tips en een heleboel inspiratie.

1. Leven van minder geld

Als het om geld gaat, dan kiezen de meeste mensen voor de onherbergzame bergpas die zo zwaar is dat je bijna doodvriest op de top. En dat terwijl er ook een tunnel door de berg loopt met een lichte afdaling, waardoor je er zonder moeite doorheen glijdt op je fiets.

Behalve voor het mooie uitzicht – en de uitdaging – is er weinig reden om voor de bergpas te kiezen. En toch is het bergpad drukbezocht. Vol met mensen op weg naar de top. Op zoek naar meer inkomen, meer vermogen, meer geld. En hoe hoger je komt, des te meer mensen geveild worden door overspannenheid, burn-out, hoge bloeddruk en versnelde veroudering. Allemaal zodat ze eindelijk vrij kunnen zijn.

De mensen die de tunnel kiezen pakken het anders aan. De vrijheid aan de andere kant van de berg behaal je namelijk niet alleen door meer te verdienen, maar ook door minder uit te geven.

Het is makkelijk om beneden je stand te leven als je weinig uitgeeft. Zelfs met een bescheiden inkomen. En dat is precies de gedachte die Tiny House bewoners koesteren. Meer doen met minder, en de directe weg pakken richting vrijheid:

 • Op weg naar ‘gratis wonen’ door je huis te bezitten en de hypotheek zo snel mogelijk af te lossen.
 • Je maandlasten verlagen door zuinig te zijn met energie en bijvoobeeld zelf energie op te wekken en een deel van je eigen groente te verbouwen..
 • Het geld dat je overhoudt aan het werk zetten in (duurzame) beleggingsfondsen met een redelijk rendement. Zodat je uiteindelijk steeds minder geld nodig hebt omdat je deels voorziet in je eigen inkomen door middel van dividend.
 • Je leven omvormen naar een low-impact lifestyle. Omdat je meer vrijheid hebt krijg je minder drang naar compensatie (vakantie, uit eten, alcohol, dure gadgets etc.) en voel je je simpelweg gelukkiger met wat je hebt.

De standaard gedachte is meer en groter. De Tiny House gedachte is minder, kleiner en beter. Bekijk ook eens deze video – hij heeft er een gedichtje van gemaakt. Altijd goed.

2. Leven minder zooi

Stel, je woont in een Tiny House. Welke van deze dingen bezit je dan niet?

 • Een tweede fiets.
 • Een extra PC.
 • Een televisie op de slaapkamer.
 • Een tweede koelkast in de schuur.
 • Een heggenschaar.
 • Boeken die je nooit gaat lezen.

Precies, al die dingen. Die bezit je niet. Waarom niet? Omdat je er geen plek voor hebt. En omdat je ze simpelweg niet nodig hebt.

Voor de meeste mensen geldt: meer spullen maakt het leven slechter. Ik ben al een hele tijd bezig met het minimaliseren van mijn leven. Het gaat goed, en ik ben al een heel eind, maar het kost ook ontzettend veel tijd en energie.

Als ik in een Tiny House zou wonen, dan zou ik al die tijd en energie kunnen besteden aan andere dingen. Zoals limoncello drinken in de zon, op mijn 1-persoons veranda.

Door te minimaliseren maak je je leven eenvoudiger, leuker en efficiënter. Je huis hoeft niet klein te zijn om weinig spullen te bevatten. Ik heb inmiddels een paar lege kasten in huis staan. De kasten staan er nog zodat het niet te kaal wordt. Maar misschien vervang ik ze binnenkort door een schilderijtje, scheelt weer stoffen.

3. Leven in minder ruimte

Hoe kleiner je leefruimte, des te intensiever hij wordt gebruikt. En dat geeft een fijn gevoel. Wat heb je aan al die kamers als je er nooit komt? Als je elke maand betaalt voor die prachtige logeerkamer waar nooit iemand logeert?

Een kleiner woonoppervlak geeft je het gevoel dat je alles bij de hand hebt. En dat je elk hoekje van je huis écht benut. Het is alsof je in een vakantiehuisje woont, alsof je een hut hebt gebouwd voor jezelf.

Het voelt knus, veilig en gezellig. Je hoeft niet in een Tiny House te wonen om dit te ervaren. Je kunt ook gewoon kleiner gaan wonen en je best doen om je huis multifunctioneel te maken. Als er bijna nooit iemand blijft logeren, waarom zouden ze dan niet gewoon op de bank in de woonkamer slapen?

4. Leven met minder verplichtingen

Als je niet elke maand 1.000 euro hoeft te betalen aan hypotheek of huur, dan hoef je niet twee weken per maand te werken voor die duizend euro.

Dus? Dus heb je minder verplichtingen. Je hoeft minder te werken om je levensstijl te onderhouden.

Daarnaast bespaart een kleiner huis je veel verplichtingen. De kozijnen schilderen is een ochtend werk, en dat was het. Beetje met de zwabber erdoor en het is schoon. Er kunnen geen dakpannen af vliegen en reparaties zijn goedkoop en snel uitgevoerd.

Met andere woorden: je bent minder slaaf van je huis. Zowel financieel als praktisch gezien. Je kunt in jouw leven het aantal verplichtingen terugdringen. Door praktische zaken te elimineren of automatiseren, en door het aantal verplichtingen in je leven opnieuw te evalueren.

5. Leven met dat wat telt

Wat doe je als je klein woont, minder hoeft te werken, en nauwelijks tijd hoeft te besteden aan het huishouden?

Tja, dan ga je dingen doen die je echt belangrijk vindt. Zoals tijd doorbrengen met vrienden en familie. Een boek lezen. Reizen, je woonplaats en de wereld verkennen.

Dat zijn dingen die je ook nu al kunt doen. Bijvoorbeeld door minder televisie te kijken en vaker leuke ervaringen te beleven met fijne mensen.

6. Leven met meer intentie

Doordat je je leven zo bewust hebt vormgegeven (minimaliseren, downsizen, anders werken etc.) zul je automatisch leven met meer intentie en positiviteit. Je leven zal je minder ‘overkomen’, en je zult het meer kneden naar hoe jij het wilt hebben.

Zo lukt het je veel beter om te genieten van wat je hebt, en lukt het je beter om tevreden te zijn.

Meer Tiny House inspiratie

Wil je meer lezen over de Tiny House beweging, en uitzoeken of deze lifestyle ook bij jou past? Hieronder vind je meer links:

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test