Artikel opslaan

Onderzoekers zijn keihard: Nee!

Keer op keer komt uit onderzoek naar voren dat geld niet gelukkig maakt. Uit deze onderzoeken blijkt dat meer geld nauwelijks meer geluk oplevert op de lange termijn. Zodra we voldoende geld hebben om fatsoenlijk te kunnen leven, brengt meer geld geen geluk meer. Dit weten veel van ons ook van binnen, maar toch lijkt het toch steeds alsof geld al onze problemen op kan lossen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Geluk komt van binnenuit

Zoals we al vaker hebben aangegeven kun je geluk niet vinden in externe factoren zoals geld. Geluk komt uit jezelf. Het zit als het ware al in je, je hoeft het alleen nog maar aan te wakkeren. Gelukkig zijn is voor een deel een ‘keuze’, een state of mind.

Het lijkt vaak of materiele zaken zoals geld of spullen je gelukkig kunnen maken. En dat doen ze ook wel, voor bijvoorbeeld een paar uur. Daarna ben je weer toegewezen op jezelf en zul je weer iets nieuws moeten vinden om gelukkig van te worden.

Even een economische term: Preference Drift

In de economieles op de middelbare school leren we over ‘preference drift’. In de boeken betekent het zoiets als: ‘Opwaartse bijstelling van het gewenste niveau van behoeftenbevrediging.’ We zijn tijdelijk blij met wat we hebben maar na een tijdje willen we meer. We zijn tevreden met ons nieuwe salaris maar na een jaar willen we meer salaris. Het huis is lekker ruim, maar over een paar jaar wil je een groter huis.

Het probleem van materiele behoeftebevrediging is dat het nooit stopt. Je bent nooit tevreden. Een kind denkt: ‘Als ik een iPod heb ben ik gelukkig.’ Als hij de iPod daadwerkelijk heeft is hij een weekje gelukkig, daarna moet hij weer opzoek naar iets anders dat gelukkig maakt zoals een eigen laptop. Dit geldt ook voor afvallen, een huis kopen, kleding kopen en ga zo maar door. Geluk is niet ‘te koop’, althans, niet voor lang.

Geld inzetten voor meer geluk

Geluk is niet te koop. Door gewoon maar een miljoen te winnen word je niet gelukkig. Sterker nog: Uit onderzoek blijkt dat mensen die een loterij winnen na een jaar nog net zo gelukkig, of zelf minder gelukkig zijn dan voordat ze de prijs wonnen! Alleen meer geld is niet het antwoord, je zult in jezelf op zoek moeten gaan naar jouw bron van geluk. Geld kan je hierbij wel ondersteunen.

Wanneer je erachter komt dat je graag een internetbedrijfje wilt starten kan de aankoop van een goede computer je geluk ondersteunen. Het verwezenlijken van dromen is namelijk een goede manier om je gelukbeleving te vergroten. Als je gestresst bent kan een luxe dag in een spa je erg goed doen. Leuke kleding zorgt voor meer zelfvertrouwen, een belangrijke bouwsteen voor geluk. Een lekkere vakantie geeft je rust, lucht en ruimte om na te denken over je leven. Je kunt je vrienden uitnodigen voor een leuk feestje, of ze mee uit eten nemen. En zo zijn er meer voorbeelden te bedenken. Je kunt je geluk ondersteunen met geld. Het materiële zou alleen niet het ‘eindpunt’ moeten zijn. Het zal je namelijk altijd teleurstellen.

Wanneer weet je of je materialistisch bent?

Het kan zijn dat je veel geld hebt en er veel spullen van koopt terwijl je niet materialistisch bent. Aan de andere kant kun je erg materialistisch zijn en balen dat je niet genoeg kunt kopen. De kunst is om je los te koppelen van geld en spullen. Je kunt geld zien als een gereedschap, het maakt je leven mogelijk makkelijker maar dat hoeft niet. Het kan je leven ook veel complexer maken.

Wees je bewust van preference drift, je zult nooit genoeg spullen hebben en je zult er nooit langdurig geluk uit kunnen putten. Vraag jezelf af of je zonder je spullen zou kunnen leven. Zou je nog gelukkig kunnen zijn als je geen computer, luxe badkamer of een mooie flatscreen zou hebben? Als het antwoord ja is ben je niet afhankelijk van geld. Als je je geluk niet van geld laat afhangen ontwikkel je een andere relatie met geld.

De paradox van geld en het leven

En dan komt de vreemde paradox van het leven: Daar waar je je het minst aan hecht zul je het meest van ontvangen. Je zult meer geld ontvangen als je het slechts ziet als een gereedschap dan wanneer je het MOET hebben omdat je geluksgevoel er vanaf hangt. Dit wordt ontkoppeling of ‘detachment’ genoemd.

Dus maakt geld gelukkig?

Nee. Geld maakt niet gelukkig. Onderzoek wijst uit dat rijke mensen niet gelukkiger zijn dan mensen met een gemiddeld inkomen. Geluk heeft te maken met jouw kijk op de wereld. Materiele zaken kunnen wel zorgen voor een korte ‘boost’ in je geluksbeleving. Het gevoel zal echter altijd afnemen waarna je meer moet hebben om weer zo’n boost te voelen. Geluk van binnenuit is langdurig, constant en dieper. Je kunt geld inzetten om je geluk te stimuleren. Je kunt er wensen mee verwezenlijken en het leven makkelijker maken.

Meer lezen over geld en geluk?

Wil je meer lezen over geld? Of wil je weten hoe je van binnenuit gelukkig kunt worden? Lees dan de onderstaande soChicken artikelen! Daarnaast bevelen we je het onderstaande boek van Eelco Smit van harte aan. Het helpt je meer inzicht te krijgen in jouw relatie met geld en materiële zaken.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test