Onderzoekers zijn keihard: Nee!
Keer op keer komt uit onderzoek naar voren dat geld niet gelukkig maakt. Uit deze onderzoeken blijkt dat meer geld nauwelijks meer geluk oplevert op de lange termijn. Zodra we voldoende geld hebben om fatsoenlijk te kunnen leven, brengt meer geld geen geluk meer. Dit weten veel van ons ook van binnen, maar toch lijkt het toch steeds alsof geld al onze problemen op kan lossen.
Leuker leven, minder drama ☀️
Ontdek de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. Zelfs in deze onrustige tijden. 😌
In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!
Geluk komt van binnenuit
Zoals we al vaker hebben aangegeven kun je geluk niet vinden in externe factoren zoals geld. Geluk komt uit jezelf. Het zit als het ware al in je, je hoeft het alleen nog maar aan te wakkeren. Gelukkig zijn is voor een deel een ‘keuze’, een state of mind.
Het lijkt vaak of materiele zaken zoals geld of spullen je gelukkig kunnen maken. En dat doen ze ook wel, voor bijvoorbeeld een paar uur. Daarna ben je weer toegewezen op jezelf en zul je weer iets nieuws moeten vinden om gelukkig van te worden.
Even een economische term: Preference Drift
In de economieles op de middelbare school leren we over ‘preference drift’. In de boeken betekent het zoiets als: ‘Opwaartse bijstelling van het gewenste niveau van behoeftenbevrediging.’ We zijn tijdelijk blij met wat we hebben maar na een tijdje willen we meer. We zijn tevreden met ons nieuwe salaris maar na een jaar willen we meer salaris. Het huis is lekker ruim, maar over een paar jaar wil je een groter huis.
Het probleem van materiele behoeftebevrediging is dat het nooit stopt. Je bent nooit tevreden. Een kind denkt: ‘Als ik een iPod heb ben ik gelukkig.’ Als hij de iPod daadwerkelijk heeft is hij een weekje gelukkig, daarna moet hij weer opzoek naar iets anders dat gelukkig maakt zoals een eigen laptop. Dit geldt ook voor afvallen, een huis kopen, kleding kopen en ga zo maar door. Geluk is niet ‘te koop’, althans, niet voor lang.
Geld inzetten voor meer geluk
Geluk is niet te koop. Door gewoon maar een miljoen te winnen word je niet gelukkig. Sterker nog: Uit onderzoek blijkt dat mensen die een loterij winnen na een jaar nog net zo gelukkig, of zelf minder gelukkig zijn dan voordat ze de prijs wonnen! Alleen meer geld is niet het antwoord, je zult in jezelf op zoek moeten gaan naar jouw bron van geluk. Geld kan je hierbij wel ondersteunen.
Wanneer je erachter komt dat je graag een internetbedrijfje wilt starten kan de aankoop van een goede computer je geluk ondersteunen. Het verwezenlijken van dromen is namelijk een goede manier om je gelukbeleving te vergroten. Als je gestresst bent kan een luxe dag in een spa je erg goed doen. Leuke kleding zorgt voor meer zelfvertrouwen, een belangrijke bouwsteen voor geluk. Een lekkere vakantie geeft je rust, lucht en ruimte om na te denken over je leven. Je kunt je vrienden uitnodigen voor een leuk feestje, of ze mee uit eten nemen. En zo zijn er meer voorbeelden te bedenken. Je kunt je geluk ondersteunen met geld. Het materiële zou alleen niet het ‘eindpunt’ moeten zijn. Het zal je namelijk altijd teleurstellen.
Wanneer weet je of je materialistisch bent?
Het kan zijn dat je veel geld hebt en er veel spullen van koopt terwijl je niet materialistisch bent. Aan de andere kant kun je erg materialistisch zijn en balen dat je niet genoeg kunt kopen. De kunst is om je los te koppelen van geld en spullen. Je kunt geld zien als een gereedschap, het maakt je leven mogelijk makkelijker maar dat hoeft niet. Het kan je leven ook veel complexer maken.
Wees je bewust van preference drift, je zult nooit genoeg spullen hebben en je zult er nooit langdurig geluk uit kunnen putten. Vraag jezelf af of je zonder je spullen zou kunnen leven. Zou je nog gelukkig kunnen zijn als je geen computer, luxe badkamer of een mooie flatscreen zou hebben? Als het antwoord ja is ben je niet afhankelijk van geld. Als je je geluk niet van geld laat afhangen ontwikkel je een andere relatie met geld.
De paradox van geld en het leven
En dan komt de vreemde paradox van het leven: Daar waar je je het minst aan hecht zul je het meest van ontvangen. Je zult meer geld ontvangen als je het slechts ziet als een gereedschap dan wanneer je het MOET hebben omdat je geluksgevoel er vanaf hangt. Dit wordt ontkoppeling of ‘detachment’ genoemd.
Dus maakt geld gelukkig?
Nee. Geld maakt niet gelukkig. Onderzoek wijst uit dat rijke mensen niet gelukkiger zijn dan mensen met een gemiddeld inkomen. Geluk heeft te maken met jouw kijk op de wereld. Materiele zaken kunnen wel zorgen voor een korte ‘boost’ in je geluksbeleving. Het gevoel zal echter altijd afnemen waarna je meer moet hebben om weer zo’n boost te voelen. Geluk van binnenuit is langdurig, constant en dieper. Je kunt geld inzetten om je geluk te stimuleren. Je kunt er wensen mee verwezenlijken en het leven makkelijker maken.
Meer lezen over geld en geluk?
Wil je meer lezen over geld? Of wil je weten hoe je van binnenuit gelukkig kunt worden? Lees dan de onderstaande soChicken artikelen! Daarnaast bevelen we je het onderstaande boek van Eelco Smit van harte aan. Het helpt je meer inzicht te krijgen in jouw relatie met geld en materiële zaken.
- Train je Geluk met 40%
- 7 Dingen die je kunt Leren van het Boeddhisme
- Waarom je je Eigen Realiteit Kunt Maken
- Seks maakt Gelukkiger dan Geld
- Tips voor meer geld!
Reacties
Top artikel! De volgende boeken over dit onderwerp vond ik zelf erg goed: Happier – Tal ben Shahar. Erg leuk boek. Verder is het filmpje op TED van Martin Seligman een aanrader (hij is 1 van de meest vooraanstaande proffesoren op het gebied van happiness): http://www.ted.com/index.php/talks/martin_seligman_on_the_state_of_psychology.html
Succes!
"Zodra we voldoende geld hebben om fatsoenlijk te kunnen leven, brengt meer geld geen geluk meer."
Daar noem je wel even een belangrijke voorwaarde. Als je niet genoeg geld hebt om fatsoenlijk te kunnen leven (oude kapotte kleren kunnen weggooien, eens per jaar een weekje op vakantie, wasmachine, elke avond eten op tafel) dan maakt geld wel degelijk gelukkig.
Mensen kunnen van financiële crises erg ongelukkig worden. De hele dag zijn ze bezig met de eindjes aan elkaar knopen en als dat niet mogelijk is is dat frustrerend. Het zijn de mensen in zo’n situatie die ik weleens zuchtend heb horen zeggen: ‘Geld maakt niet gelukkig? Nou, mij wel!’
Het gaat denk ik meer om de achterliggende emoties en gedrag achter geld: onzekerheid, tevredenheid, hebberigheid, status.
Mooi artikel! Alle dingen waar het op neerkomt hier even mooi verwoord, goede visie!
"Je kunt je geluk ondersteunen met geld." Dat is volkomen waar maar zoals het artikel zegt.
Geld heb je nodig, om te kunnen leven, maar het is geen einddoel, hoewel dat op korte termijn dikwijls voor vele mensen zo lijkt. Of zoals The Verve het zou zingen: "You’re a slave to the money then you die."
Zo gaat het dikwijls, terwijl het duidelijk zou moeten zijn dat je op lange termijn merkt dat je dingen die je bezit, in waarde verminderen en het geluk uit andere dingen blijkt te komen.
@ Ninthe
Ik denk wat jij zegt ook veel te maken heeft met de huidige maatschappij, waarin het deze dagen niet altijd makkelijk is, waar het je niet altijd makkelijk wordt gemaakt. Mensen willen meegaan met de maatschappij, hun plaats er in vinden en ze meten zich met hun omgeving.
En als je bepaalde dingen niet hebt, zoals jij het ook opsomt, dan word je ongelukkiger.
Geld is een enorm machtig ding, zeker in de huidige maatschappij, waarin het heel wat invloed heeft. Ik denk dat het dan eerder is hoe je het zelf ziet ten opzichte daarvan. En dat is een verschil met hoe je het ziet voor jezelf.
@ Dennis
Bedankt voor je toevoeging! Van het lijstje dat ik noemde is alleen ‘eten op tafel’ een fysieke basisbehoefte.
Als ik geen wasmachine zou hebben zou ik niet meteen doodongelukkig worden. Alleen hou je door gebrek aan dat soort producten minder tijd over voor ontspanning, zeker als je 40 uur per week werkt.
Even nog iets heel anders: is het jullie ook weleens opgevallen dat er bij gebrek aan materiele dingen soms erg gezellige situaties ontstaan? Ik noem: als de stroom een avond is uitgevallen of op een krakkemikkige camping. Zelfs als de treinen niet rijden en mensen niet meer thuis komen ontstaan er ‘praatclubjes’ op Utrecht centraal.
Zou het zo zijn dat onze hang naar geld en het bezitten van allerlei materiaal dat ons leven makkelijker maakt ons ook individualistischer maakt?
Dat is een feit, geld maakt het leven gemakkelijker, eenvoudiger,..
Iemand zei me eens het volgende en dat heb ik onthouden: "Je geeft geld uit naargelang het binnenkomt." En zo is het ook effectief. Naar die standaard leef je en het is eigenlijk vooral ten opzichte van de maatschappij dat je die standaard kan spiegelen.
Het is hoe je er zelf op kijkt dat bepaald hoe je er over voelt..
Wat je zegt van die gezellige situaties is volkomen waar. Zo bijvoorbeeld moet je eens midden een gezellige avond de tv eens plotseling uitzetten en zeggen, nu is het tijd voor iets anders. De reactie van de mensen doet versteld staan! Verbazing, onbegrip, onwennigheid,..
Tegenwoordig hechten mensen inderdaad wel (te) veel belang aan materiële dingen.
Je het ook van de andere kant kan bekijken, stel dat je heel veel geld hebt en daar anderen iets mee kan geven, anderen gelukkig maakt. Dat maakt ook jezelf dan gelukkig.
De vraag is dan echter weer wat de waarde is van wat je geeft..basisbehoefte of luxe..
Goed artikel en dat het wáár is weet ik maar al te goed!
Ben 14 jaar rijk doch ongelukkig getrouwd geweest en nou, ach, arm is het woord niet maar wel sappelen en getrouwd met de liefste man van de wereld.
Van gezondheid moet ik het ook niet hebben, de laatste tijd, maar die harmonie in huis, die zou ik niet willen inruilen voor EN al dat geld van vroeger en ZELFS NIET voor mijn oude gezondheid terug.
Wij zijn nou 55+ en dat is iets waarvan ik jullie kan voorspellen: Dan wordt het leven pas echt leuk!
Dat wedijveren hoeft niet meer over mooiere auto’s en de hipste sneakers. En ik ben nou een middelbare dame en die mogen gewoon tegen iedereen leuteren bij de kassa. Echt! Dit is iets om naar uit te kijken!
Simpel antwoord: Nee!
Ik verdien veel geld met poker, maar heb veel “vrienden” verloren ermee. Ze waren ineens uit op het grote geld…
In sommige opzichten maakt het eenvoudiger, maar is het het waard om daarvoor andere liefde in te leveren? Zoals vrienden en familie, ik zeg nee! Het heeft mij in dat opzicht ongelukkiger gemaakt…
Ja, inderdaad, als je veel geld hebt, is er vaak ook jaloezie, en zijn vrienden niet je echte vrienden.
Het is makkelijk gezegd,he, Geld maakt niet gelukkig. Alleen als je het niet of onvoldoende hebt dan piep je wel anders. Ben 24 jaar getrouw geweest met een man die een heel groot gat in zijn hand had en heb niets anders gedaan dan zorgen hebben en steeds weer proberen om alles weer op te lossen. Dus voor mijzelf gekozen en gescheiden. Sinds 6 jaar een relatie met een heel andere man en nooit geen geldzorgen meer gehad. Dat is echt heel fijn,kan ik jullie vertellen. En wat is nu veel geld ? Wat voor de een veel is, is voor de ander nooit genoeg. Wij zijn truttig tevreden met elkaar en met alles wat we hebben. Als je niet tevreden bent met wat je hebt zul je ook nooit tevreden zijn met wat je krijgt !!!
Geld maakt niet gelukkig, vind ik. Maar dat geldt meer voor ons “Westerlingen” dan waar ik nu woon, in Maleisie.
Ik verzeker je dat mijn inwonende hulp, en anderen zoals zij, en heel veel mensen hier wel zullen zeggen dat geld gelukkig maakt.
Omdat ze dan niet 10 of meer jaar in een ander land wonen dan hun kinderen en familie. Omdat die kinderen slechts een schamel onderkomen hebben, bij familie. Omdat hun kinderen dan naar school kunnen. Omdat ze dan een vervolgopleiding kunnen doen.
En omdat de hulp zelf eigenlijk graag een bedrijfje wil opzetten in haar eigen land, maar daar het startkapitaal niet voor heeft.
Verder kan ze eigenlijk nooit “nee dat wil ik niet doen” zeggen tegen een baas/bazin (tegen mij). En ze kan het zelfs eigenlijk niet eens oneens zijn met de baas/bazin.
Deze mensen zijn werkelijk blij met elke gift, die hun of hun kinderen meer kansen biedt.
Ik heb ook in Nigeria gewoond, daar geldt hetzelfde, behalve dat de hulp en driver wel uit Nigeria zelf komen.
Ook voor de gewone bewoners van dit land geldt dat geld hebben heel veel uitmaakt.
In Nederland (in het Westen)heeft men het makkelijker. Daar mogen we heel blij mee zijn.
Met vriendelijke groeten uit Maleisie, waar SoChicken dus ook gelezen wordt.
Materialistisch kan ook zijn: geld sparen en spullen links laten liggen. De drift naar meer geld is ook materialistisch. Prima artikel overigens! Vince- B-basic.com
Ps: Nandy: jij zet de dingen mooi in perspectief!
Geld is 1 gedeelte van rijkdom.
Rijk zijn hoeft niet perse met geld. Rijk is iedereen, aan zichzelf. Bijv. Rijk aan liefde, vriendschap, intelligentie, negativiteit, positiviteit enz. Rijk ben je pas, wanneer je goed in je eigen situatie na gaat, aan wat je allemaal hebt. Het is mooi om geld te hebben, maar dat maakt je niet rijk aan ALLES. Mensen kunnen in een paleis wonen door het veel hebben van geld, maar misschien zijn ze eenzaam, dus ze zijn niet hele-maal rijk. Dus, bijvoorbeeld het hebben van veel familie zoals broers, zussen, ouders, nichtjes neefjes, kan jou rijk maken aan familieleden. Het heeft niet met de hoeveelheid temaken, maar met rijk zijn aan alles op maat. Als dat zo is, ben je rijk.
Rijk aan geld, liefde, waardering, respect, levensmiddelen, goede omgevingen, maar met mate.
Dan ben je al rijk. Mensen vergeten dat vaak, en verwaarlozen soms datgene wat ze hebben. Dat is zonde, stel je voor, je hebt al niet veel, dan raak je datgene kwijt wat je nog had.
Rijk is niet met geld, maar met mate aan alles.
Hasa