Artikel opslaan

1. Accepteer jezelf zoals je bent

Niemand is perfect, dus jij ook niet. Accepteer dat je heel veel dingen goed doet en dat je net als iedereen soms een steekje laat vallen. En dat is prima, want daar leer je van.

Als je iets stoms hebt gezegd of iets verkeerd hebt gedaan, dan is dat echt niet het einde van de wereld. Het gaat erom hoe je het oplost. Geef toe dat je een foutje hebt gemaakt en bedenk hoe je ervoor kunt zorgen dat je het de volgende keer beter doet.


Bestel Kom maar op via Bol.com

2. Stel haalbare eisen

Wees eens heel eerlijk: hoe realistisch zijn de eisen die je aan jezelf stelt? Je bent geen robot die 24 uur per dag topprestaties kan leveren.

Dus nee, je kan niet tegelijk werken aan een promotie, een vriend helpen met verhuizen, mee op schoolreisje van je kinderen en ‘s avonds een 4-gangen diner op tafel zetten.

Leg de lat wat lager voor jezelf en bedenk dat een dagje lanterfanteren soms heel nuttig kan zijn om nieuwe energie op te doen. Als je lief bent voor jezelf, voel je je beter en maak je juist minder fouten.

3. Stop met vergelijken

Ik doe het soms en jij vast ook. Toch is jezelf vergelijken met anderen zinloos, want jij bent uniek. Niet beter of slechter dan een ander. Dus: stop met vergelijken en start met leven.

Als jij jezelf constant vergelijkt met anderen, dan word je daar niet per se vrolijker van. Bovendien helpt het niet om je eigen koers te varen in het leven.

Het is natuurlijk prima om je te laten inspireren door anderen, maar dat is iets anders dan een leven nastreven dat niet van jou is. Voor je het weet heb je een kapsel, een inrichting en een baan die helemaal niet bij je passen.

4. Focus op wat goed gaat

We zijn van nature eerder geneigd om ons te richten op de dingen die niet goed gaan. Op zich best logisch, want die dingen kun je verbeteren. Het probleem is: als je alleen het negatieve ziet, dan vergeet je dat er ook heel veel goed gaat.

Focus dus wat meer op de positieve dingen in je leven. Vind je dit moeilijk? Schrijf dan ‘s avonds voor het slapen gaan op wat die dag goed ging of waar je dankbaar voor bent.

Dit kan al iets simpels zijn als het afronden van je to-do-lijst, het koken van een gezonde maaltijd – of alleen al het feit dat je vanochtend bent opgestaan terwijl je het liefst was blijven liggen. Dat verdient een compliment!

5. Accepteer complimenten

Over complimenten gesproken: ontvang ze met open armen. Zeg de volgende keer dus niet: “Het stelt niets voor.” Of: “Jij bent daar veel beter in.”

De ander geeft je als het ware een cadeautje. De enige juiste reactie is dus: “dank je wel.” Daarmee doe je jezelf én degene die het compliment geeft veel meer plezier.

Waardering ontvangen voor wie je bent en wat je doet is belangrijk. Het geeft je meer zelfvertrouwen, waardoor die innerlijke criticus uiteindelijk vanzelf een toontje lager gaat zingen.

6. Geef je innerlijke criticus een naam

Wat trouwens ook goed werkt, is je innerlijke criticus een naam te geven. Het klinkt misschien een beetje gek, maar het is een goede manier om los te komen van die strenge kant in jezelf. Je bent die gedachten niet, je hebt die gedachten.

Doordat je je criticus een naam geeft, lukt het beter om er objectief naar te kijken. Heeft je innerlijke criticus weer eens commentaar? Kom dan voor jezelf op en geef antwoord vanuit zelfliefde.

Bijvoorbeeld door te denken: “Ja, dat was misschien niet zo handig maar zeker geen ramp. Er gaat ook veel goed. Bovendien maakt iedereen wel eens een fout.”

7. Zet zelfkritiek om in zelfreflectie

Is zelfkritiek dan alleen maar slecht? Als je het gebruikt om jezelf naar beneden te halen, dan wel. Je kunt het echter ook op een positieve manier gebruiken.

Dit doe je door zelfkritiek om te zetten in zelfreflectie. Het grote verschil tussen zelfkritiek en zelfreflectie is dat je bij zelfreflectie op een liefdevolle manier naar jezelf kijkt – met als doel jezelf verder te ontwikkelen. Vraag jezelf af: Wat ging er goed? Wat wil ik de volgende keer beter of anders doen?

Denk dus niet: “Ik stond met mijn mond vol tanden, ze zullen me wel dom vinden.” Die gedachte gaat je niet verder helpen. In plaats daarvan kun je beter denken: “Op die vraag had ik nu geen antwoord, dat gebeurt me de volgende keer niet meer.”

Zo daag je jezelf uit om beter te worden, nieuwe vaardigheden aan te leren of te investeren in je persoonlijke groei en ontwikkeling.

Echt geluk vinden in jezelf

Geluk vinden in jezelf Bundel

Hoe kun je gelukkig zijn, zelfs als het leven niet loopt zoals je wilt? Door je geluk los te koppelen van de externe wereld en geluk te vinden in jezelf.

Wil je je vaker gelukkig voelen met minder moeite? In deze Bundel bespreken we vijf vaardigheden die je kunt inzetten om geluk te vinden in jezelf.

Gebruik deze Bundel om geluk te cultiveren in een moeilijke periode, of om je bestaande geluksgevoel sterker te funderen.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,6 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test