Artikel opslaan

“I was always a junk food person, still am.”
Dolly Parton

Minder snoepen – best lastig

Minder snoepen kan een behoorlijke uitdaging zijn. Zeker als je eenmaal flink verslaafd bent geraakt aan suiker. Ik weet er alles van.

Een koekje hier, een snoepje daar – wat chocolade, een stuk taart op een feestje. En dan ’s avonds na het eten, je buik zit vol, maar toch merk je nog dat knagende gevoel: trek in iets zoets.

Hoe kun je minder snoepen zonder dat je steeds het gevoel hebt dat je iets mist? Deze tips werken als een tierelier.

Kom maar op

Pre-order mijn nieuwe boek 🎉

Ontdek hoe je een positief leven bouwt in een turbulente wereld.

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusief dolle-pret-bonuspakket! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Pre-order jouw exemplaar

1. Minder snoepen door af te kicken

Suiker is verslavend. Dat wist je natuurlijk al, het is waarschijnlijk de reden waarom je minder wilt snoepen. Maar het maakt tegelijkertijd ook iets duidelijk: je bent niet machteloos – een verslaving kun je doorbreken.

Hoe doorbreek je een suikerverslaving? Simpel: door steeds minder te snoepen. Door langzaam maar zeker je suikerinname te verlagen waardoor je lichaam steeds minder om snoep en andere zoetigheid zal vragen.

Hoe drastischer je stopt met suiker, des te sneller je bent afgekickt maar hoe uitdagender het ook zal voelen. Als je succesvol wilt zijn kan het daarom slimmer zijn om geleidelijk minder te snoepen. Verklein de porties, verminder de snoepmomenten en laat je lichaam rustig wennen in 1-2 weken. Denk ook aan de suikers die je drinkt!

Een andere – snellere – techniek is intermittent fasting. Door op gezette tijden niet te eten kun je je suikerverslaving snel doorbreken.

Hier vind je 33 tips om te breken met je suikerverslaving.

2. Snoepen op een betere manier

Heb je trek in snoep en zoetigheid? Pak dan een stuk fruit. Vind je dat saai? Overweeg dan gewoon om jezelf lekkerder fruit te gunnen.

Je kunt het zo bekijken, al die porties snoep en koek kosten samen best een hoop geld. Wat zou er gebeuren als je dat geld gewoon zou uitgeven aan fruit waar je echt blij van wordt? Zoals blauwe bessen, bramen, aardbeien, granaatappel of mango?

Fruit is het snoep van moeder natuur. En je kunt er gerust een flinke hoeveelheid van eten. Sterker nog – fruit is één van de meest gezonde voedingsmiddelen.

Lees ook: 9 tips om meer fruit te eten met minder moeite

3. Verander je omgeving

Minder snoepen wordt eenvoudiger als je omgeving je ondersteunt. Een paar tips:

  • Spreek met jezelf af dat je geen of slechts een beperkte hoeveelheid snoep haalt of bestelt bij de supermarkt. Wat je niet in huis hebt kun je ook niet eten.
  • Heb je snoep in huis? Leg het dan uit het zicht, zodat je je minder snel geneigd voelt om te gaan snoepen.
  • Zorg voor een volle fruitschaal, en zet deze duidelijk neer. Op die manier ben je sneller geneigd om een appel, banaan of mandarijntje te eten als je zoete trek krijgt.
  • Zorg ervoor dat je een portie noten bij de hand hebt. Neem bij zoete trek een klein handje noten.
  • Zorg voor voedzame maaltijden om trek in zoetigheid te verminderen.
  • Eet elke dag peulvruchten. Dit helpt je om je hongergevoel te verminderen waardoor je minder gaat snoepen.
  • Pak een bakje diepvriesfruit (frambozen of blauwe bessen bijvoorbeeld) en gooi er wat plantaardige yoghurt overheen. Even roeren en laten staan. Nu heb je héle gezonde frozen yoghurt.
  • Gooi zoet beleg (zoals chocopasta en hagelslag) je huis uit. Dit is gewoon snoep voor op brood.

Hoe moeilijker je het maakt voor jezelf om te snacken, des te makkelijker het wordt om minder te snoepen.

4. Geef jezelf een ‘snoepbudget’

Minder snoepen wordt makkelijker als je het jezelf niet helemaal verbiedt. De World Health Organisation adviseert om niet meer dan 5% van je dagelijkse calorieën uit vrije/toegevoegde suikers te laten bestaan.

Dit gaat dus om suikers die niet van nature aanwezig zijn in de voeding. Volledig fruit valt hier dus buiten, suiker in de koffie niet. Een huisgemaakte fruitsmoothie hoef je niet mee te rekenen, een vruchtensap (huisgemaakt of niet) wel.

Eet je dagelijks zo’n 2.000 calorieën? Dan kun je dus zo’n 100 kcal uit suiker budgetteren. Eén gram suiker bevat 4 kcal. Dit komt dus neer op 25 gram vrije suiker: iets minder dan twee stroopwafels per dag.

De WHO stelt hiermee dat dit maximum je – voor zover bekend – geen extra risico oplevert voor de negatieve effecten van suiker. Bovendien is deze hoeveelheid laag genoeg om niet verslavend meer te zijn.

Het is echter groot genoeg om jezelf toch iets te gunnen om naar uit te kijken. Je kunt dit op een paar manieren toepassen:

  1. Geef jezelf de ruimte van maximaal één (bescheiden) snoepmoment per dag. Bijvoorbeeld een koekje (of twee) ’s avonds, of een zoete snack na de lunch.
  2. Je kunt er ook voor kiezen om jezelf op weekbasis uit te dagen. Maak bijvoorbeeld een checklist voor jezelf met vier vakjes. Iedere week probeer je minimaal vier dagen niet te snoepen. De overige dagen ben je minder streng voor jezelf.

Als je jezelf snoepen niet helemaal ontzegt maak je het veel makkelijker voor jezelf om minder te snoepen.

Val je terug in je oude patronen? Geen probleem. Voorkom het nu-heb-ik-al-gesnoept-dus-maakt-het-niet-meer-uit-syndroom. Accepteer de ‘schade’ en raap jezelf direct bij elkaar.

Ieder snoepje dat je niet eet is er eentje minder. Ga terug naar je patroon van minder snoepen, zonder jezelf naar beneden te halen.

Bevrijd jezelf van ongezond eten

Stoppen met ongezond eten Bundel

Kun je niet stoppen met ongezond eten? Geen zorgen. Je bent niet alleen en het is geen groot probleem – zolang je het in kleine stappen aanpakt.

In deze Bundel ontdek je hoe je de balans verschuift. Zodat je steeds minder ongezonde voeding eet. Je vindt tips en handvatten om ongezond eten te laten staan en liever voor je lijf te zijn.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,4 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test