Minimalisme kan je leven rijker maken
Voor veel mensen heeft minimalistisch leven een vreemde bijsmaak. Het klinkt alsof een minimalist ervoor kiest om alle leuke spullen weg te doen, zodat het leeg wordt in huis. Het lijkt of je als minimalist moet leven met een stoel, tafel en een kamerplant.
Dit is uiteraard een misverstand. Als je leeft volgens het principe van minimalisme kies je niet simpel voor minder. Je kiest alleen voor de dingen die je écht in je leven wilt hebben, de rest laat je achterwege.
Dat is een belangrijk verschil. Je maakt je leven niet ‘leeg’ om te kunnen voldoen aan minimalistische principes. Je zorgt ervoor dat je leven niet vol stroomt met spullen die je eigenlijk helemaal niet gelukkiger maken.
Minimalistisch leven maakt je leven rijker. Je leeft namelijk alleen met spullen die je nodig hebt, die je prettig en mooi vindt. Alle andere spullen laat je achterwege, en dat bespaart je een hoop energie.
Fysieke rommel is gekoppeld aan mentale rommel
In een opgeruimde kamer voelen de meeste mensen zich prettiger dan een rommelige kamer. Licht, ruimte en lucht geven een kamer een prettig gevoel. Wanneer een kamer vol staat met allerlei spullen dan voelt het eerder bedrukkend en chaotisch aan.
Rommel veroorzaakt stress. Orde ondersteunt rust. In een rommelige omgeving zul je eerder geneigd zijn om je onrustig, chaotisch en gestrest te voelen. Je omgeving heeft invloed op je innerlijke wereld. Orde schept innerlijke rust, en helpt je dag in dag uit lekkerder in je vel te zitten.
De 2 principes van minimalisme
Zou je graag minimalistischer door het leven gaan? Dan hoef je je slechts druk te maken om de onderstaande twee principes:
- Zoek uit welke zaken essentieel zijn;
- Schrap al het andere uit je leven.
Door de ogen van deze twee principes wordt het plotseling heel eenvoudig om je leefomgeving minimalistischer in te richten. Vind je je televisie essentieel? Laat die dan staan. Beschouw je die beeldjes op je tv kastje niet als essentieel? Berg ze dan op, geef ze weg of gooi ze weg.
Wanneer je de inrichting van je hele huis door deze bril bekijkt zie je binnen de kortste keren hoeveel overbodige spullen je eigenlijk in je leven hebt toegelaten. Is die verzameling oude magazines essentieel? Vind je die decoratie essentieel? Zijn die computerboeken uit 1998 essentieel?
Bepalen wat essentieel is
Voordat je kunt vaststellen of iets wel of niet essentieel is, moet je bepalen wat je belangrijk vindt. Wat zijn je doelen met de ruimte die je wilt opruimen? Het is leuk om per ruimte op te schrijven voor welke activiteiten hij gebruikt wordt.
Je slaapkamer is bedoeld om tot rust te komen, te slapen, je om te kleden en seks te hebben. Vanuit deze doelen kun je bepalen welke zaken essentieel zijn. Een bed is essentieel, net als een kledingkast, een spiegel, een wekker en verlichting. Je kunt je nu afvragen of dat fotolijstje essentieel is. Vraag jezelf af of je het iets vindt toevoegen aan het doel van de kamer. Zo ja, laat het staan. Zo niet, haal het weg.
Voordelen van een minimalistische leefomgeving
Wanneer je je leefomgeving inricht volgens de principes van minimalisme zul je een aantal voordelen ervaren. In de eerste plaats geniet je veel intenser van de spullen die echt belangrijk en nuttig voor je zijn. Een mooie plant komt beter tot zijn recht als hij niet wordt omringd door allerlei frutsels die je eigenlijk niet echt mooi vindt, maar die toevallig in je leven zijn gekomen.
Je hebt minder spullen, dus hoef je minder spullen schoon en stofvrij te houden. Het huishouden wordt eenvoudiger, en onderhoudskosten gaan omlaag.
Daarbij komt dat je huis makkelijker opgeruimd blijft. Omdat je minder spullen bewaart kan er simpelweg minder rommel ontstaan. En wanneer er wat rommel ontstaat is dit snel weggewerkt omdat je kasten niet uitpuilen van de spullen.
Je voelt je rustiger en meer op je gemak in je eigen huis. Rommel veroorzaakt chaos in je hoofd. In een opgeruimd huis met minder spullen is het makkelijk om je lekker te voelen. Zorg dat je huis ruimtelijk, licht en luchtig aanvoelt, en merk hoeveel rustiger je je van binnen gaat voelen.
Ga aan de slag met je huis!
Begin eens een klein stukje van je huis op te ruimen volgens de bovenstaande twee principes. Merk hoe makkelijk het is om afscheid te nemen van spullen die eigenlijk niets voor je betekenen. En zie ook hoeveel ruimte je plotseling overhoudt.
Pas minimalisme stapje voor stapje toe op je huis. Bepaal welke zaken je essentieel vindt, en schrap de rest uit je leven. Merk hoe je binnen de kortste keren meer ruimte in je huis creëert, en meer rust in je hoofd ervaart!
Minimaliseer je spullen & versimpel je leven
Ben je toe aan meer rust, meer overzicht en meer eenvoud? In mijn gezellige eCursus Minder meuk, meer leuk vind je een praktisch stappenplan dat je helpt minimaliseren en je leven simpeler te maken.
Ervaar meer vrijheid, meer kalmte en meer voldoening. Je hebt dit leven maar één keer – besteed het aan dingen die je blij maken!
Reacties
Heerlijk, ik was net begonnen met opruimen en het werkt echt.
Ga meteen verder, bedankt!
Het minimalisme heeft mijn leven een stuk beter gemaakt. Erg mooi dat dit steeds meer gepromoot word.
Wij hebben een appartement die we gemeubileerd verhuren, kan ik alle overbodige spullen van ons daar lekker kwijt, werkt heel goed.
Less is more. Ikzelf ervaar het als erg prettig om me met minder spullen te omringen. Ik heb 2 jaar lang met intens plezier, in een kleine woonruimte van 20 vierkante meter gewoont. Ik had nooit het idee dat ik wat miste qua eigendommen.Ik hanteerde ook het prinsiepe van iets erin iets er uit…vooral met kleding en verzorgings producten.(ieder heeft zo z'n ding!) Minimalisme of organisatie kunde is een process wat eigenlijk altijd doorgaat, en steeds makkelijker word namate je het meer doet. Ik vind het een goede zaak dat er meer aandacht aan gegeven word, bv door jou Jelle.
Zelfs het weghalen van vitrage en overbodige raambekleding, geeft ook een opgruimd en licht gevoel. Er komt meer licht in het huis! Persoonlijk ben ik helemaal alergisch voor de plakplastic hype op de ramen.
Hey, leuk stukje met goede tips. Ik merk ook dat het leven makkelijker wordt als je minder troep om je heen hebt. Het is overigens wel lastig om de orde in stand te houden. Als snel verschijnt de rommel weer nadat je hebt opgeruimd. Ik ga er eens 30 dagen aan wijden om het goed onder de knie te krijgen.