Artikel opslaan

Een effectieve ochtendroutine is goud waard

Een ochtendroutine is een verzameling gewoontes die je iedere ochtend herhaalt. De ene gewoonte triggert de ander. Na het opstaan zet je koffie, en na het koffie zetten ga je automatisch douchen. Zo ben je het gewend, en zo zul je het dus dag in dag uit blijven doen.

Er is een verschil tussen mensen die zich door de ochtend haasten, en mensen die hun ochtenden bewust inrichten. De laatste groep begint de dag in rust en neemt tijd voor zaken die hij of zij belangrijk vindt. Deze bewuste aandacht zorgt voor een kickstart van de dag.

Als je dagelijks bezig bent met de ochtend ‘overleven’ is het tijd om een stapje terug te doen. Neem je ochtendroutine eens onder de loep. Waarom zou je je dag gehaast beginnen? Welke dingen kun je ook doen die je leven een stuk prettiger maken?

Jij hebt zelf in de hand hoe je je ochtenden inricht en beleeft. Wanneer je bewust een effectieve ochtendroutine samenstelt begin je iedere dag zoals je dat zelf wilt. En deze positieve boost aan het begin van iedere dag is goud waard.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. ๐ŸŽ‰

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Automatisch richting je doelen werken

Je bent vrij om je routine zo in te delen als je zelf wilt. Je kunt ervoor kiezen om in de ochtend wat aan beweging te doen, tijd te maken voor een gezond en heerlijk ontbijt, rustig te praten met je kinderen of de taken van de dag te structureren.

Het is echter slim om eens een blik te werpen op je doelen. Want misschien zijn er gewoontes die je kunt aanleren die je dagelijks dichter bij je doelen brengen?

Zo kan het zijn dat je een boek wilt schrijven. Dan is het ontzettend slim om een blok van 20 minuten te reserveren om dagelijks te schrijven. Op die manier heb je iedere dag de tijd om aan je boek te werken, en zul je je doel langzaam maar zeker bereiken.

Andere doelgerichte gewoontes in de ochtend zijn hardlopen als oefening voor een marathon, een gezond ontbijt en lunch bereiden wanneer je wilt afvallen, mediteren als je meer rust wilt vinden of gezellig praten met je partner als je je relatie wilt ontwikkelen.

Door doelgerichte gewoontes op te nemen in je ochtendroutine realiseer je je doelen vrijwel automatisch.

Eerder opstaan om je leven te veranderen

Wanneer je begint met het vormgeven van je ochtendroutine ga je in principe uit van de tijd die je beschikbaar hebt tussen het moment dat je opstaat en het moment dat je de deur uit gaat.

Toch is deze beschikbare tijd nergens vastgelegd. Als je graag gewoontes in je ochtendroutine zou willen opnemen die er nu niet in passen (zoals een halfuur hardlopen) dan kun je hier ruimte voor maken. Het is een kwestie van prioriteiten stellen. Je kunt namelijk eerder opstaan als je dat wilt.

Door eerder je bed uit te gaan dan normaal maak je tijd vrij voor andere dingen die je graag zou willen doen. Extra tijd in de ochtend geeft je meer rust en meer mogelijkheden. Bovendien hoeft het helemaal niet vervelend te zijn om vroeg je bed uit te gaan. Lees ook: Vroeg Opstaan voor een Dagelijkse Voorsprong: 5 Tips!

Begin stapsgewijs

Omdat een ochtendroutine een verzameling gewoontes is, kun je niet van jezelf verwachten dat je in één klap een nieuwe routine kunt invoeren. Gewoontes hebben een tijd nodig om zich te vormen, volgens wetenschappers zo’n drie weken.

Je kunt je effectieve ochtendroutine daarom het beste stapje voor stapje invoeren. Zet de wekker bijvoorbeeld vijf minuten eerder, en neem de tijd om rustig te ontbijten. Voeg hier de week erna een korte meditatie aan toe, of doe wat lichte beweging.

Door je ochtendroutine stapje voor stapje op te bouwen vergroot je de kans dat je hem ook dagelijks uit zult voeren. Probeer niet te veel van jezelf te eisen in één keer, het is ten slotte nog ochtend!

Een effectieve ochtendroutine is een goede start!

Begin de dag zoals jij dat zelf graag wilt. Neem de touwtjes in handen, en laat je niet leiden door haast en tijdgebrek. Je kunt de ochtend gebruiken om de dag op jouw manier te beginnen. Rustig of juist actief, doelgericht of ontspannend, sociaal of lekker op jezelf.

Meer tips om de dag goed te starten?

Een prettige ochtendroutine vormt de basis voor je dag. Door iedere dag goed te beginnen, zal je leven dan ook in de positieve zin veranderen. Wil je meer inspiratie voor goede gewoontes voor in de vroege ochtend? Lees dan de onderstaande artikelen:

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test