Artikel opslaan

Vrijheid is voor mannen

De ongekende drang naar vrijheid is een typisch mannelijke queste. Hoewel veel vrouwen het ook nastreven lijkt het bij mannen aangeboren. Mannen willen vrij zijn. Autonoom en onafhankelijk. Geen gezeur, geen gedoe maar gewoon lekker genieten van wat de wereld te bieden heeft.

Logisch. Alleen in vrijheid kunnen mensen zich namelijk volledig ontplooien. Je hebt vrijheid nodig om nieuwe dingen te kunnen proberen en er weer mee te kunnen stoppen. Vrijheid zorgt voor ruimte tot ontwikkeling, zowel bij mannen als bij vrouwen.

En hoewel we in één van de meest vrije delen van de wereld wonen, is deze maatschappelijke vrijheid slechts de basis waarop we echte gevoel van vrijheid kunnen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

We houden onszelf gevangen

Wist je dat jij je grootste beperkende factor bent? Je bent op dit moment veel vrijer dan je denkt. Je houdt jezelf echter gevangen met belemmerende gewoontes en gedachten.

Vrijheid is een manier van denken. Met deze vier stappen kun je op een andere manier naar je leven kijken, en beseffen dat je eigenlijk vrijer kunt zijn dan je denkt!

1. Wie je bent en wat je doet zijn twee verschillende dingen

“Mijn naam is Marjolein, ik ben advocate.” Wat klopt er niet aan deze zin? Juist, Marjolein is geen advocate. Dat is slechts het beroep dat zij uitoefent, en waar ze ongetwijfeld heel goed in is. Toch is het vreemd dat we ons op zo’n manier voorstellen aan anderen.

Wat je doet bepaalt niet automatisch wie jij bent. Niemand is een advocaat. Dat kan helemaal niet. Je bent een mens. Een uniek persoon met een eigen verhaal. En de dingen die je doet bepalen niet wie jij bent. Je hebt vast weleens iets gestolen in je leven. Waarom stel je jezelf dan niet voor als dief?

De bevrijdende gedachte hier is de volgende: Zie je dat wat je doet en dat wat je bent als twee verschillende dingen. Je bent niet je werk en, als het goed is, bezit je werk je niet. Jij bezit je werk. Jij bent de persoon die het werk uitvoert.

Je bent niet alleen wat je doet. Je bent alles wat je wilt zijn. Je identiteit zou je dus niet moeten baseren op het werk dat je uitvoert. Dat is namelijk een veel te beperkte omschrijving van jouw persoon.

2. Hecht niet teveel waarde aan wat anderen vinden

Als je je druk gaat maken om wat anderen van jou vinden dan houd je iedereen tevreden, behalve jezelf. Op een klein groepje mensen om je heen na, kan het niemand iets schelen wat jij allemaal doet met je leven.

In de grote wereld ben je slechts één op de zes miljard. Je bent niet zo belangrijk, gewoon iemand die je voorbij loopt in de stad. Mensen zijn niet zo veel met je bezig als je misschien denkt. Als je morgenochtend in je blote kont door Rotterdam loopt, dan is Rotterdam je morgenmiddag alweer vergeten.

Jij hebt onbewust het gevoel dat de wereld om jou draait. Dat gevoel hebben die andere zes miljard mensen ook. Iedereen is met zichzelf bezig, en logisch ook. Jij bent uiteindelijk de meest belangrijke persoon in je leven.

Door te beseffen dat je voor de meeste mensen niet meer bent dan één van de velen voel je je vrijer. Doe wat je zelf wilt, en laat de wereld lekker draaien. Mensen zullen altijd een mening hebben, maar dat maakt hun mening niet persé belangrijk.

3. Heb je zaakjes op orde

Wie afhankelijk is, is niet vrij of voelt zich in ieder geval niet vrij. Als jij niet je eigen zaakjes op orde houdt ben je afhankelijk. Zorg er dus voor dat je de touwtjes van je eigen leven zelf in handen hebt.

Er zijn twee manieren om volledig vrij te zijn. Of je geeft helemaal niets om geld, en je leeft een bestaan waarin geld geen rol speelt (een zwerver). Of je zorgt voor voldoende geld om goed van te kunnen leven, en daarnaast ook nog keuzevrijheid te bieden.

Ik gok dat weinig mensen de eerste mogelijkheid aantrekkelijk vinden.

In onze maatschappij betekent geld vrijheid. Geld maakt je niet persé gelukkiger, het geeft je wel meer keuze. Daarom is het van groot belang dat je grip hebt op je geld. Denk hierbij aan je financiële administratie, je belastingzaken, je inkomen etc. Voor een gevoel van vrijheid moet je op zijn minst weten hoe het allemaal werkt.

Zorg er dus voor dat je altijd een goed overzicht hebt van je inkomsten en uitgaven. Focus je op een schuldenvrij leven, en investeer in je financiële intelligentie. Leer hoe je goed met je geld om kunt gaan, en hoe je later zelfs van je geld meer geld kunt maken. Verdiep je in belastingzaken en leer hoe het werkt, in plaats van het steeds voor je uit te schuiven.

Zorg dat je voor jezelf kunt zorgen. Wees onafhankelijk, dat geeft je enorme vrijheid.

4. Zie het leven als een spelletje

In Nederland nemen we het leven meestal vrij serieus. Aan de ene kant zorgt dat voor veel rijkdom en orde. Aan de andere kant houdt het ons tegen om onze dromen na te jagen.

Probeer het leven wat meer te zien als een spelletje. Neem het allemaal niet zo serieus. Wist je dat je niet dood gaat als je ontslagen wordt? Wist je dat je vandaag je baan op kunt zeggen, door Australië kunt reizen, hier een daar een baantje kunt nemen en prima kunt rondkomen?

De sociale barrieres die de maatschappij heeft gevormd zijn er niet echt. Af en toe kun je best gek doen zonder dat er iets ergs gebeurt. Heb een beetje lef en neem het allemaal niet zo serieus. Uiteindelijk is het leven namelijk alleen maar een strijd met jezelf, dus wie hou je voor de gek?

Meer tips om vrijer te leven?

De drang naar vrijheid heeft zoals gezegd vaak een mannelijke oorsprong. Logisch ook dat de beste boeken over dit onderwerp zich primair op mannen richten. Toch zijn deze boeken ook als vrouw zeer nuttig om te lezen, zeker wanneer je een vrijer leven nastreeft.

In De regels van het spelletje legt Eelco Smit uit hoe je op dit moment wordt belemmerd door de maatschappij, je omgeving en je eigen gedachten. Het individu wordt als een ui laag voor laag gepeld en vervolgens terug opgebouwd tot een sterker en vrijer persoon.

De regels van het spelletje
Eelco Smit

In Een werkweek van 4 uur legt Tim Ferriss je uit hoe je stap voor stap een leven van ultieme vrijheid kunt leven. Er zijn uiteenlopende meningen over dit boek, maar de principes werken. Het is echter je eigen keuze in hoeverre je ze wilt toepassen in jouw leven.

Een werkweek van 4 uur
Tim Ferriss

In Een nieuwe aarde schrijft Eckhart Tolle over een hoger niveau van vrijheid: het verkleinen van je ego. Wie de macht van zijn ego weet te verkleinen is namelijk volledig vrij van zijn eigen belemmeringen. Het boek is spiritueel onderbouwd en zeer de moeite waard om te lezen. Je wordt je bewuster van de stemmen in je hoofd en waar die eigenlijk vandaag komen.

Een nieuwe aarde
Eckhart Tolle

Lees ook zeker de volgende soChicken artikelen voor meer interessante tips om vrijer te leven:

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test