Artikel opslaan

1. Pak elke dag een klein project aan

We weten allemaal hoe het gaat. Je begint met het opruimen van je bureau, en drie uur later is de hele kamer overhoop. Omringd door mappen, boeken, kantoorgerei en verdwaalde zweetsokken. Je voelt je verslagen. Hoe ga je deze opruimpoging tot een goed einde brengen?

De meest aantrekkelijke oplossing is alle rotzooi beetpakken en het in een kast proppen. Weg ermee. Zoek ik later wel uit. En ondertussen heb je je kamer vooral rommeliger gemaakt.

Laat jezelf niet los op grote opruimprojecten. Opruimen kost altijd meer tijd en energie dan je denkt. Kies in plaats daarvan voor kleine projecten, en doe er elke dag eentje. Heb je toch zin om meer te doen? Rond dan eerst het ene project af, voordat je aan het volgende project begint.

Dus, eerst een plank in de berging. Dan de volgende plank. Niet in een keer de hele berging. Eerst een lade onder je bureau, morgen de volgende lade. Stap voor stap. Er is geen haast bij.

Het uitsmeren van je opruimwoede heeft meerdere voordelen:

  • Je raakt minder overweldigd. Hierdoor ruim je daadwerkelijk op, en zul je niet de neiging hebben om het bijltje erbij neer te gooien.
  • Het kost je minder energie.
  • Je traint jezelf door de dagen heen om afscheid te nemen van spullen. Hierdoor word je een steeds betere opruimer.
  • Je voelt een directe beloning, en morgen weer, en de dag daarna weer.
  • Omdat je meer energie hebt per project, zal je opruimwerk van hogere kwaliteit zijn. Hierdoor blijft het (waarschijnlijk) langer opgeruimd.
  • Dagelijks opruimen houdt je scherp. Het zorgt ervoor dat je minder nieuwe spullen in huis haalt.

Pak dus vandaag nog een klein, afgebakend project aan. Zoals een doos met onbestemde frutsels, een plank in een rommelkast, een map op je computer. Als je elke dag een stap zet, dan kom je supersnel vooruit!


Bestel Kom maar op via Bol.com

2. Haal alle spullen door deze vier categorieën

De makkelijkste manier om op te ruimen is door alles van zijn plek te halen, en vervolgens te bepalen welke dingen mogen blijven. Haal bijvoorbeeld je boekenkast helemaal leeg, en beoordeel per boek of deze een plaatsje in de kast verdient.

Je kunt snel opruimen door vier stapels te maken. Je kunt ook kiezen voor vier dozen of opbergboxen.

  1. Dingen die je wilt houden, die terug mogen op hun plek.
  2. Dingen die je niet meer wilt hebben, die je wilt verkopen of weggeven.
  3. Dingen die je wilt houden, maar die naar een nieuw ‘huis’ moeten (zoals de berging).
  4. Dingen die waardeloos zijn en die je niet meer hoeft, die je wilt recyclen of weggooien.

Haal alles van zijn plaats, pak de spullen een voor een beet, en vraag je af in welke categorie dit ding thuis hoort. Vier keuzes, simpel zat.

3. Neem je tijd

Al deze spullen zijn niet in een dag je leven in gekomen. Verwacht dus ook niet dat je ze er in een dag weer uit krijgt. Al die spullen vormen een stukje van wie jij bent, vaak heb je er een emotionele band mee. Tijdens het opruimen moet je soms lastige keuzes maken, en dat maakt het voor veel mensen zo moeilijk.

Bedenk dat het uiteindelijk niet de spullen zijn waar je je aan hecht. Het zijn de herinneringen die deze spullen oproepen. Door afscheid te nemen van de spullen neem je geen afscheid van de herinneringen. Die draag je voor altijd bij je. Vaak volstaat het om een foto te maken, en de spullen vervolgens weg te doen.

Geef jezelf de tijd om de boel op te ruimen. Je huis hoeft niet volgende week helemaal opgeruimd te zijn. Daar kun je weken of maanden over doen. En telkens als je een project afrondt, voel je je fijn. Dat geeft je energie, in plaats van de uitputting die grote opruimprojecten je bezorgen.

4. Wees niet perfectionistisch

Probeer niet ‘perfect’ op te ruimen. Maak de situatie simpeler, meer niet. Als je verschillende plekken in je huis simpeler maakt, dan kom je vooruit. Ook als het niet perfect is.

Vanuit deze vereenvoudigde situatie wordt het steeds makkelijker om het in de toekomst nog verder op te ruimen. Dus maak het niet te moeilijk voor jezelf. Als je merkt dat je een paar flinke dozen kunt weggeven of recyclen, dan weet je dat je veel vooruitgang hebt gemaakt.

Als je te perfectionistisch bent dan maak je het vooral heel moeilijk voor jezelf. Het doel is niet perfectie. Het doel is meer eenvoud. Minder zooi, meer ruimte voor jou.

5. Zorg dat er minder binnenkomt dan eruit gaat

Minimalistisch leven is als afvallen. Je moet ervoor zorgen dat er meer uit gaat dan erin komt. Alleen op die manier zul je op de lange termijn ‘afslanken’, en overblijven met steeds minder spullen.

En net als met het verbranden van vet, blijf je uiteindelijk achter met datgene dat er echt toe doet. En dat wat overblijft is mooier, gezonder en een stuk onderhoudsvrijer.

Dus houd nieuw ‘vet’ (overbodige spullen) buiten de deur. Wees kritisch. Wanneer je een paar kilo bent afgevallen ga je ook niet ineens elke dag uit eten om de ‘leegte’ op te vullen. Ga niet op een shopping-spree. Houd het ‘vet’ uit je huis. Hoe minder onnodige rotzooi je hebt, des te fijner je je voelt in je huis!

Meer tips? Bekijk deze 10 tips om je huis op te ruimen op Leukegeit.nl.

Minimaliseer je spullen & versimpel je leven

Minder meuk, meer leukBen je toe aan meer rust, meer overzicht en meer eenvoud? In mijn gezellige eCursus Minder meuk, meer leuk vind je een praktisch stappenplan dat je helpt minimaliseren en je leven simpeler te maken.

Ervaar meer vrijheid, meer kalmte en meer voldoening. Je hebt dit leven maar één keer – besteed het aan dingen die je blij maken!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test