Artikel opslaan

“The secret of getting
ahead is getting started.”

Mark Twain

In januari gaat mijn nieuwe leven beginnen

Het zijn van die terugkerende momenten ieder jaar. Na de feestdagen en na de zomervakantie krijgen we de kriebels om ons leven te veranderen.

Na de feestdagen hebben we – na alle overdaad en drukte – zin in ritme, soberheid en een schone lei. Na de zomervakantie zijn we vastberaden dat we het nu eindelijk rustiger aan gaan doen en meer gaan genieten van ons leven. Dat het ons gaat lukken om meer balans te ervaren.

Wat we natuurlijk keer op keer ervaren – en ik ben hier absoluut niet vreemd van – is dat we binnen een paar weken (of zelfs dagen) terugvallen in ons oude gedrag.

Een drankje teveel op die nieuwjaarsborrel gooit ’s avonds je gezondheidsdoelen in de war en de volgende ochtend je sport ambities. En dan loopt je sociale leven er doorheen, gedoe op je werk gevolgd door een verkoudheid. En alles is weer bij het oude.

Is er misschien een slimmere manier?

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

De uitdaging voor je uit schuiven

De afgelopen weken had ik een twee gesprekken met mensen die van plan zijn om hun levens compleet om te gooien op verschillende manieren. Dit was eind november en begin december. En de strekking van beide gesprekken was simpel en herkenbaar: vanaf januari begint mijn nieuwe leven.

En in de tussentijd? Nou – in de tussentijd vertonen ze gedrag dat direct in strijd is met hun doelen voor het nieuwe jaar.

Dit is iets heel gebruikelijks, maar ik ben er zelf nooit zo’n aanhanger van geweest. Want waarom zou je jezelf eerst in ‘de schulden werken’ zodat je de uitdaging in januari extra moeilijk voor jezelf maakt?

Waarom zou je – als het je doel is om gezonder te eten, minder te drinken of meer te sporten – nu dan een tijdlang precies het tegenovergestelde doen? Wat schiet je daarmee op?

Stel dat je iemand dit hoort zeggen: ”In januari ga ik mijn schuld van 30 duizend euro aflossen want ik wil zo graag van mijn schulden af. Maar deze maand ga ik eerst nog een lening nemen van 10 duizend euro, want ik wil die luxe reis boeken.”

Je zou denken dat die persoon krankzinnig gedrag vertoont en zichzelf onwijs saboteert.

Dit is het beste moment om je leven te veranderen

Dit moment. Precies deze. Niet dat moment in januari of je eerste werkweek na de vakantie. Als je iets wilt dan is dit het moment om de koers van je leven aan te passen.

  • Wil je fitter worden? Ga dan vandaag sporten én in het nieuwe jaar. Dan ben je alvast een beetje fit, en zit je de eerste weken van januari niet op de bank met spierpijn.
  • Wil je gezonder zijn? Begin dan nu met minder alcohol drinken. Ieder drankje dat je niet drinkt is er eentje. De kerstdagen zijn een uitgelezen kans om de schade te beperken.
  • Wil je voor jezelf beginnen? Zet dan vandaag een kleine stap richting dat doel. Saboteer jezelf niet door te wachten tot het magische moment in de toekomst, dit is je magische moment.
  • Wil je afvallen? Gun jezelf dan een vliegende start door je een beetje in te houden tijdens de feestdagen. Ieder chocolaatje dat je vandaag niet in je mond steekt helpt je vooruit. Iedere oliebol die je laat liggen is een kleine overwinning.
  • Wil je meer innerlijke rust ervaren? Mediteer dan nu, én volgende maand.
  • Wil je balans herstellen? Wacht niet tot na je vakantie, onderzoek nu de redenen waarom je constant teveel hooi op je vork neemt en altijd een te volle agenda hebt. Stuur bij, maak nu kleine aanpassingen.
  • Wil je stoppen met roken? Stop dan met roken. Begin sowieso met afbouwen richting je ‘stopdatum’. Elke mishandeling van je luchtwegen die je niet uitvoert helpt je vooruit.

Een duidelijk startmoment kan inspirerend werken, dus laat je niet ontmoedigen om een extra schepje er bovenop te doen in januari of na je vakantie. Maar laat die toekomstige startdatum geen reden zijn om je doelen en je dromen nu te saboteren.

Je maakt al die goede voornemens omdat je verlangt naar die verandering. Als je dat verlangen koestert, waarom zou je het zetten van de juiste stappen dan uitstellen of jezelf zelfs actief tegenwerken?

Als je wilt veranderen, verander dan.

Gun jezelf liever een vliegende start. Gun jezelf een wedstrijd die je kunt winnen. Kom alvast op gang, begin met het veranderen van de koers. Je zult jezelf dankbaar zijn als de ‘officiële startdatum’ aanbreekt.

Januari, september, het einde van het semester, de eerste van de maand of een willekeurige maandag – het zijn allemaal gewoon momenten. Net als deze. Welke kleine stap ga je vandaag zetten om iets dichter bij je doelen te komen?

Laat je inspireren in het Broednest

Stel je eens voor hoe trots je je zult voelen als het je dit keer wél lukt om je leven te veranderen.

Met het Broednest aan je zijde wordt het veel makkelijker om je leven leuker te maken. Met behulp van praktische, liefdevolle tips en kleine behapbare stappen kun je alles voor elkaar krijgt.

Je kunt nu gratis beginnen! 🎉

Lees meer en start direct

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test