“We but mirror the world.
All the tendencies present in the outer world
are to be found in the world of our body.
If we could change ourselves,
the tendencies in the world would also change.”
Mahatma Gandhi
We kijken allemaal naar elkaar
Iedereen vergelijkt zichzelf met zijn omgeving. En op basis van die omgeving bepaal je wat ‘normaal’ is en wat niet.
- Vroeger was je een freak als je vegetarisch wilde eten. Nu is het normaal, omdat zoveel mensen het doen en zoveel fabrikanten erop inspringen.
- Vroeger was het bizar als je twee mannen hand in hand zag lopen op straat. Nu kijk je er niet meer van op.
- Vroeger was het ondenkbaar dat getrouwde mensen konden scheiden. Nu kiezen mensen ervoor om elkaar vrij te laten als het niet meer werkt.
- Vroeger was je een mafkees als je bezig was met duurzaamheid. Nu ben je inspirerend.
Het punt is: hoe vaker je iets ziet, des te normaler je het gaat vinden. En hoe normaler je iets vindt, des te groter de kans dat je het zelf ook gaat proberen.
En dat is belangrijk. Want jouw omgeving kijkt naar jou. Ze houden je in de gaten. Niet op een enge manier. Jouw vrienden, collega’s, familieleden en online volgers gebruiken jou als maatstaf om te bepalen hoe zij zich kunnen gedragen.
Ze gebruiken jouw leven als inspiratiebron. En als jij je afwijkend gedraagt, kijken ze extra goed naar je.
En om die reden kun jij een superheld zijn. Want jij kunt dit principe gebruiken om radicaal geweldige dingen te ‘normaliseren’ voor de mensen met wie je in contact komt.
Werk aan jezelf – wees de verandering
Eén van de dingen waar ik momenteel mee bezig ben is non-judgement. Niet oordelen is een radicaal idee voor veel mensen in mijn omgeving.
Het is moeilijk, aangezien ik mijn hele leven ben getraind om overal een oordeel over te hebben. Maar ik word er steeds beter in. En hoe vaker ik het demonstreer, des te normaler het wordt voor de mensen waarmee ik in contact kom.
Niet alleen realiseren anderen dat het überhaupt mogelijk is om anderen niet te veroordelen. Ze gaan er ook zelf de voordelen van inzien. Ze gaan beseffen dat hun oordelen ze niet vooruit helpen maar juist gevangen houden op een plek waar ze niet langer willen zijn.
Jouw invloed op je omgeving is sterker dan je denkt. Met iedere interactie die je hebt krijg je de mogelijkheid om te demonstreren dat er meer manieren zijn om goed te leven.
Manieren die zachter zijn voor jezelf, de mensen om je heen en de wereld in zijn geheel.
Stop met mensen pushen – push jezelf
Er is alleen één valkuil: je kunt mensen niet pushen. Want op het moment dat je begint met pushen dan zend je een hele schadelijke boodschap uit. Namelijk: ”Ik vind jou niet goed zoals je bent, ik vind dat je moet veranderen”
De meeste mensen reageren heel simpel op deze boodschap: ze doen precies het tegenovergestelde van wat jij van ze verlangt.
- Hoe harder jij je spare-rib-verslaafde oom pusht om vegetarisch te eten, des te harder hij gaat roepen hoe fantastisch vlees is.
- Hoe sterker jij anderen veroordeelt omdat ze niet duurzaam zijn, des te verder ze van je vandaan gaan staan.
- Hoe intenser je schreeuwt over hoe verrot de wereld is, des te minder mensen naar je gaan luisteren.
- Hoe meer je predikt, des te minder vrienden je overhoudt.
Simpel. Mensen willen niet veroordeeld worden. Ze willen niet horen wat ze ‘moeten’ doen. Ze willen zelf bepalen hoe ze hun leven indelen.
Het enige dat je kunt doen is je omgeving inspireren. Niet door anderen te pushen, maar door jezelf te pushen. Door zelf je best te doen om de beste versie van jezelf te worden. Om dingen anders aan te pakken en te demonstreren hoe dat voor jou werkt.
- Je kunt schelden op de wereld voor het veroorzaken van klimaatverandering. Je kunt ook aan de slag gaan en zonnepanelen op je dak leggen, je CO2 uitstoot compenseren, afval verminderen, simpeler leven etc.
- Je kunt mensen veroordelen dat ze zich onwenselijk gedragen. Je kunt ook je compassie ontwikkelen en leren begrijpen waarom mensen doen wat ze doen en ze minder veroordelen.
- Je kunt vinden dat de wereld minder vlees moet eten. Je kunt ook zelf stoppen met vlees eten om jouw steentje bij te dragen. En mensen heerlijk vegetarisch eten voorschotelen om te laten zien hoe fijn het leven ook kan zijn zonder vlees.
Je omgeving kijkt naar je bij iedere stap die je zet. En steeds als je iets ‘afwijkends’ doet dan normaliseer je het voor de mensen om je heen.
Toen ik voor het eerst een paar maanden op reis ging met een rugzak van 19 liter verklaarde vooral familieleden me voor gek. Nu praten ze er niet meer over, want ze vinden het normaal. Ze zien de voordelen van licht reizen, en nemen zelf nu ook minder mee.
Dus ja – als je wilt kun je een superheld zijn. Jouw leven vormt een voorbeeld voor de mensen om je heen. En door je eigen leven te upgraden, neem je een deel van de mensen om je heen met je mee.
Zolang je de focus op jezelf houdt, en niet vervalt in prediken en pushen, is dit de meest krachtige manier om de wereld te veranderen.
Wees de verandering. Dan volgt de rest vanzelf. :)
Reacties
Mijn schoondochter is een slagersdochter die gewend was iedere dag een half pond vlees te eten. Dat was “lekker en gezond”. Mijn zoon heeft haar inmiddels overtuigt dat vega ook heel lekker kan zijn. Ze koopt nu geen vlees meer…..
Hallo Jelle,
In sommige gevallen vind ik het moeilijk om niet mijn mening te geven.
Als er bijvoorbeeld heel hypocriet door iemand met een bepaalde principe
wordt omgegaan. Als het anderen betreft geldt het wel maar in mijn geval
hoeft dat niet! Op zo’n moment kan ik echt niet mijn mond houden en
veroordeel ik dat gedrag toch echt. Sommige mensen mogen mij daarom niet.
Maar ik vind het heel moeilijk om dan mijn mond te houden.
Het lijkt net of je daarmee hun gedrag goedkeurt.
Bovendien vind ik het belangrijk om mijn grenzen goed aan te geven.
Want voor je het weet walsen ze erover heen en ja, dan geef ik wel mijn
mening over hun gedrag.
Weer een heerlijk stuk Jelle! Helemaal waar. Mijn dochters hebben inmiddels een paar klasgenootjes geinspireerd om geen, of in ieder geval minder, vlees te gaan eten. Kijkend of denkend aan grote wereldproblemen kan ik soms overvallen worden door een gevoel van machteloosheid, maar in het klein kun je dus wel degelijk verschil maken! Super, dank je wel, al blijft niet oordelen en niet pushen voor mij nog wel een lastige…..
De belangrijkste boodschap is eigenlijk: laat iedereen in zijn waarde. Of het nu om geaardheid, of milieu, of eetgedrag gaat. Een goed positief voorbeeld doet goed volgen.
Bedankt voor je altijd weer inspirerende stukjes Jelle.
Jelle, dit is een heel mooi artikel dat mensen een spiegel voorhoudt. Ik ben het eigenlijk met alles wat je schrijft eens en toch met een punt ook weer niet. Ik probeer namelijk mijzelf te verbeteren en als niemand mij verteld wat ik verkeerd doe en waarom, dan is het erg moeilijk jezelf te verbeteren. En dan kan ik zelf beslissen of ik op dat punt mijzelf wil aanpassen. Dus enige nuance mag wel denk ik. Je doet het zelf ook met jouw artikelen. Mensen die open staan voor verbetering lezen ze, de rest kent jou niet of is niet geïnteresseerd. Bij mij mag men dus rustig aankomen met verbeterpunten, alleen doen de meeste mensen dat niet omdat ze het niet gepast vinden of bang zijn om kritiek te uiten. Een soort omgekeerde versie van wat jij schrijft en beide versies zijn waar. Ik denk dat jouw voorbeeld van vlees eten een te extreem voorbeeld is. Er zijn genoeg zaken waar mensen best bereid zijn om te luisteren.