Artikel opslaan

“Self-love is the source of all our other loves.”
Pierre Corneille

Goed voor jezelf zorgen is niet egoïstisch

Nee. Sterker nog – goed voor jezelf zorgen is het minst egoïstische dat je kunt doen. Waarom? Omdat je veel meer kunt betekenen voor anderen als je goed in je vel zit.

Veel mensen cijferen zichzelf constant weg. Misschien herken je dat wel. Je cijfert jezelf weg omdat je anderen het beste gunt, en omdat je gelooft dat voor jezelf zorgen egoïstisch is.

En ja – voor jezelf zorgen kan ook egoïstisch worden als je uit het oog verliest waarom je het doet. Dus het is belangrijk dat je je zelfzorg doet om het beste uit jezelf te halen zodat je meer kunt betekenen voor de wereld om je heen.

Waarom zou je dat doen? Simpel: hoe meer jij kunt betekenen voor je omgeving, des te meer voldoening en betekenis je ervaart in jouw leven. En zonder deze zaken voelt je leven leeg en nutteloos.

Dus laten we eens kijken. Dit zijn 11 tips om beter voor jezelf te leren zorgen.

Zorg goed voor jezelf.

Zorg goed voor jezelf. Deel op Pinterest

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

☀️ Broednest lente actie - Ontvang tijdelijk €45 blijvende korting!

Start nu en claim de korting

1. Start met dagelijks mediteren

Dit is wat mij betreft één van de beste dingen die je voor jezelf kunt doen: jezelf aanleren om dagelijks te mediteren. Al is het maar een paar minuten per keer.

  1. Mediteer in de ochtend (bijvoorbeeld voor het ontbijt).
  2. Mediteer in de avond, voor het avondeten.

Begin met een paar minuten per sessie, en bouw het rustig op naar maximaal 15-20 minuten per sessie.

Meditatie heeft een positieve invloed op alle gebieden in je leven. En het aanleren van de gewoonte is veel makkelijker dan je denkt.

Wil je weten waarom en hoe je een dagelijkse meditatie gewoonte aanleert? Lees dan mijn artikel waarom ik vind dat je dagelijks moet gaan mediteren (en hoe je dat doet).

2. Ontwerp een effectieve ochtendroutine

Routines helpen je je leven te stroomlijnen. Je doet zaken uit gewoonte, waardoor je minder na hoeft te denken en minder energie kwijt bent aan het nemen van beslissingen.

Door jezelf bewust een constructieve ochtendroutine aan te leren kun je in één klap een aantal dingen voor jezelf doen:

  1. Mediteren.
  2. Bewegen (een paar minuten sporten, krachttraining, dansen, springen of yoga bijvoorbeeld).
  3. Gezond ontbijten (zo krijg je meteen je portie fruit en vezels binnen).
  4. Reflecteren op je leven – bijvoorbeeld door een paar minuten in je dagboek te schrijven.
  5. Je dag plannen, zodat je er zeker van bent dat je stap voor stap richting je dromen en doelen werkt.

Als je elke ochtend een paar minuten aan één of meerdere van deze zaken besteedt, begin je je dag direct goed. En naarmate je ochtendroutine dieper inslijt kost het je steeds minder moeite en begin je de veranderingen in je leven op te merken.

3. Koester je belangrijkste relaties

Zorgen voor sterke relaties is een van de belangrijkste dingen die je voor jezelf kunt doen.

Want hoewel we ons vaak druk maken over allerlei zaken (zoals werk, het huishouden, takenlijsten en onze ontwikkeling), zijn onze relaties uiteindelijk het meest belangrijk voor ons dagelijks geluk.

Hoe sterker je relaties zijn, des te gelukkiger je je zult voelen. Dus ontwikkel jezelf als betere luisteraar, leer minder te oordelen, accepteer meer en investeer in de mensen die het meest voor je betekenen.

4. Richt je op de dingen die je wél onder controle hebt

We verliezen zoveel energie door ons druk te maken over dingen die we toch niet kunnen veranderen. Dan liggen we eindeloos te piekeren en na te denken en voelen we ons gestrest en machteloos.

Leer jezelf aan om te stoppen met piekeren. Spaar je energie, en besteed je aandacht liever aan een mindfulness oefening.

Zelf vertel ik mezelf dit als ik lig te malen in bed: ik heb nog nooit een productieve actie ondernomen naar aanleiding van dit soort gedachten, dus laat ik mijn aandacht op m’n ademhaling richten.

Stop met piekeren – dan voel je je lichter, blijer en energieker.

5. Breng je aandacht vaker naar het moment

Een dagelijkse gewoonte van mindfulness geeft het hele leven meer glans. Vind kleine momenten door je dag heen om terug te komen in het moment. Verbind met je ademhaling, ontspan je schouders en doe even niets anders dan ‘waarnemen’.

Je dagelijkse meditaties helpen je hier geleidelijk steeds beter in te worden. Maar je kunt mindfulness de hele dag toepassen. Bijvoorbeeld tijdens het werk, tijdens het doen van boodschappen of tijdens het eten.

6. Maak je geluk en groei belangrijk

Voel je je minder blij en opgejaagd? Besef dan dat je volgende deadline niet het doel is. Je doel is een dag gevuld met liefde en blijdschap. Dus ontspan en maak liefde en blijdschap belangrijker dan alle andere dingen.

Jouw geluk en persoonlijke groei zijn belangrijk. Voor jou, voor je kinderen en voor de andere dierbaren in je leven.

Hoe beter het jou lukt om je ‘issues’ op te lossen – om kalm, positief en liefdevol door je leven te gaan – des te meer positieve verandering je teweeg kunt brengen in de levens van anderen.

Jij blij, wij blij. Mooi hoe dat werkt.

7. Waardeer de fijne dingen in je leven

Ontevredenheid is een vorm van luiheid. Met een klein beetje moeite kun je jezelf leren om je vaker tevreden te voelen. En het gevoel van tevredenheid zet je hele leven op z’n kop.

Waarom? Omdat tevredenheid je een heerlijk rustig gevoel geeft. Wanneer je je tevreden voelt ben je ‘klaar’, dan hoeft er even niets te veranderen. Dan is alles goed zoals het is.

Het is volledige acceptatie van het moment, vol waardering en verwondering voor dat wat is. Mindfulness en meditatie kunnen je hiermee helpen. Maar ook de simpele keuze om meer waardering te uiten maakt veel verschil.

8. Vergeef jezelf – en anderen

Vergeven doe je niet voor de ander – dat doe je voor jezelf. Maak van loslaten je standaard uitgangspunt. Blijf niet rondlopen met boosheid en frustratie. Laat het los.

Je hebt fouten gemaakt. Je hebt domme dingen gedaan. Je hebt dingen gedaan waar je je voor schaamt. Prima – laat los.

Mensen hebben je dingen aangedaan. Ze bezorgen je frustratie en verdriet. Het is wat het is – laat los.

Ga zo door je dagen heen. Laat los, laat los, laat los. Niet voor de ander, maar voor jezelf. Door los te laten leer je het leven accepteren zoals het is. En leer je jezelf accepteren voor wie je bent. Dat geeft rust en een schone basis waarop je voort kunt bouwen.

9. Beoefen ahiṃsā

Ahimsa is een concept uit het Jaïnisme (een oude religie uit India) en was één van de fundamenten onder de geweldloosheidbeweging van Mahatma Ghandi. En het is één van de waarden die ik heb geadopteerd in mijn leven.

Het hele ‘doe anderen niet aan wat je jezelf niet zou aandoen’ is natuurlijk een waarde die terugkomt in veel filosofieën en religies, waaronder het Christendom. Het is een krachtig principe om je leven meer te laten draaien om compassie en liefde. En wanneer je het serieuzer begint te nemen, zet het je leven op zijn kop in positieve zin.

Ahimsa staat voor geweldloosheid, het voorkomen van leed en agressie. Richting anderen, de biosfeer, richting dieren (inclusief insecten) én richting jezelf.

Verminder agressie – ook als het passief agressief is. En stop met jezelf naar beneden halen met ‘agressieve’ gedachten.

Deze houding helpt je om liefdevoller te leven, je compassie te ontwikkelen en meer ruimte te bieden aan anderen. Het heeft een enorm verschil gemaakt in mijn dagelijks leven – wellicht word jij er ook blij van. ✌🏻

10. Maak welzijn een bredere gewoonte

Gezondheid en welzijn draait om meer dan groente eten en regelmatig bewegen. Het heeft invloed op elk aspect van je leven.

  • Voeding
  • Conditie
  • Spierkracht
  • Lenigheid
  • Slaapkwaliteit
  • Rust
  • Je mentale gezondheid
  • Je concentratievermogen
  • Je relaties
  • Je werkdruk
  • Verslavingen (heftige verslavingen, maar ook subtiele verslavingen)
  • Etc.

Welzijn ervaren is een kwestie van constant balanceren. En het is belangrijk dat je deze beweging richting toenemend welzijn heel serieus neemt. Steeds als je teveel van één ding doet (zoals teveel alcohol drinken of overmatig werken), trek je alle andere gebieden een beetje uit balans.

En hoe langer en heviger je dat doet, des te meer problemen er beginnen op te duiken. En des te lager je levenskwaliteit wordt.

Voor jezelf zorgen betekent dat je steeds beter wordt in balanceren. De balans vinden in ieder moment. Dat is niet altijd makkelijk, maar je kunt er beter in worden.

11. Bouw stap voor stap aan meer zelfliefde

Zelfliefde vormt een belangrijke basis onder een gezonde innerlijke omgeving. Steeds wanneer je jezelf naar beneden haalt maak je je leven (en de levens van de mensen om je heen) iets minder goed.

Het is waanzin als je erover nadenkt. Je bent wie je bent – zo ben je geboren en daar heb je geen bewuste invloed op gehad. Een appelboom vervloekt zichzelf niet omdat hij geen peren kan maken. En wij zouden onszelf niet onderuit moeten halen omdat we zijn wie en wat we zijn.

Jij bent wie en wat je bent, dat is de realiteit. Je kunt je ertegen verzetten – en je bent niet de enige die dat doet – maar dat verandert niets aan die realiteit.

Je kunt nog zo boos op jezelf zijn. Nog zo erg vinden dat je anders zou moeten zijn. Maar aan het eind van de dag ben jij nog steeds jij.

En het is tijd dat je dat inziet en realiseert dat er maar één logische reactie is op deze waarheid: jezelf accepteren zoals je bent.

Leren houden van dat wat er is. Inclusief de ‘minder mooie kanten’. Inclusief je zwakke plekken, je pijnpunten, je verleden, je lichaam, je relaties, je fouten, je luiigheden, je moedervlek, je litteken, je bijzondere seksuele voorkeuren, je duisterde gedachten en je bizarre verzameling plastic tasjes.

Accepteer. Je mag gewoon dit zijn, dit zoals je nu bent. Er hoeft niets te veranderen. Je mag veranderen als je dat wilt, maar het is niet nodig.

Ontwikkel meer zelfvertrouwen, zelfacceptatie en zelfliefde

Goed voor jezelf zorgen gaat vanzelf als je voldoende zelfliefde hebt ontwikkeld.

Wil je beter worden in zelfacceptatie en stap voor stap meer zelfvertrouwen en zelfliefde opbouwen? Schrijf je dan in voor mijn online cursus voor meer zelfvertrouwen, en ontdek hoe duizenden soChicken lezers enorme vooruitgang boekten.

Lees meer en ga direct aan de slag:

Schrijf je in voor mijn online zelfvertrouwen cursus…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test