Artikel opslaan

“The first wealth is health.”
Ralph Waldo Emerson

Drie weken vol pain au chocolat

Ik eet normaal best gezond.

Tuurlijk, ik hou van appeltaart. En koekjes. Maar ik weet ze ook vrij goed in de winkel te laten liggen. Want zodra het ons huis binnen komt eet ik het op, als Billy me niet voor is.

Maar drie weken in Zuid-Frankrijk bracht me van de leg.

De pain au chocolats waren zó lekker – en ik had zó geen zin om mezelf in te houden – dat het al snel een dagelijks ritueel werd. Daar kwamen nog wat andere lekkernijen bovenop in de avond en het hek was van de dam.

Toen ik thuis kwam dacht ik: ”prima, nu ga ik weer gewoon terug op m’n gezonde gewoontes.” Maar dat bleek niet zo eenvoudig.

Ik was verslaafd geraakt aan zoetigheid.

Maak van 2025 je beste jaar ooit! 🚀

Ontdek de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Verslaafd aan zoetigheid

Hoe ik dat herken? Simpel: ik had elke dag zin in zoetigheid en kon de verleiding moeilijk weerstaan.

Croissantje op kantoor, haverkoek als ik in de bieb zit, appeltaart op het terras, ijsje bij de ijssalon en – het grootste probleem – met Billy koekjes eten als de kinderen op bed liggen.

Suiker is natuurlijk best verslavend. En als je eenmaal op die molen zit, is het nog verrassend lastig om die verslaving te doorbreken. Na meerdere pogingen om te ‘minderen’ besloot ik dat het klaar is:

Ik stop met zoetigheid voor 21 dagen!

Pfff – ga ik dit écht doen?

Ik had dat idee op vrijdag. In het weekend ging mijn vastberadenheid op en neer. En toen ik zondagavond mijn laatste fix nam, voelde ik me zelfs een beetje treurig.

Zoetigheid is lekker en leuk. Het geeft een goed gevoel – en dat gevoel zal ik gaan missen.

Maandag – de start waarop ik zou beginnen – merkte ik nog twijfel: ”Moet ik dit nou wel doen? Is dit niet te overdreven? Ik kan toch gewoon minderen? Het is ongezellig.”

Ik was er klaar mee. Ik plaatste direct een video op Instagram zodat ik er niet meer onderuit kon. En – hoppa – de challenge was begonnen! 😅

Dit zijn de regels die ik voor mezelf stel

Heel veel mensen gaven aan met me mee te willen doen. Maar ik kreeg ook veel vragen over welke regels ik dan voor mezelf stel.

Een challenge heeft bepaalde richtlijnen nodig. Tegelijkertijd vind ik het belangrijk dat de richtlijnen haalbaar zijn en niet te belemmerend. Want hoe strenger de challenge wordt, des te lastiger het wordt om vol te houden.

En dat is zonde. Want de voordelen zijn best groot, daar kom ik later op terug.

Dit zijn mijn richtlijnen voor deze challenge:

  • Ik daag mezelf uit om 21 dagen geen zoetigheid te eten. Dat is dus niet hetzelfde als suikervrij eten.
  • Ik heb bijvoorbeeld geen zin om me druk te maken over kleine hoeveelheden suiker in sausjes of (hartige) producten. De overduidelijk suikerrijke zaken (zoals chilisaus) zal ik laten staan. Ik wil gewoon kunnen lunchen in een lunchzaakje, ook als er een halve theelepel suiker in de dressing over mijn avocado toast zit. 😌
  • Ik eet wel heel, vers fruit. Want laten we wel zijn: niemand raakt verslaafd aan appels zoals we verslaafd raken aan chocoladerepen.
  • Ik ga niet teveel werken met ‘suikervrije’ alternatieven voor traktaties. Maar als er een gelegenheid is waarbij het echt héél ongezellig wordt zonder een koekje of dessert, dan bak ik wel suikervrije haverkoekjes of maak ik bananen softijs (gepureerde bevroren banaan, eventueel met wat yoghurt).
  • Dit laat ik absoluut staan: koek, gebak, granola, chocolade, snoep, croissants, zoete dranken, koekjes bij de koffie, gedroogd fruit en – jawel – pain au chocolat.

Best simpel dus. Appels, geen appeltaart.

Hoe ik de drang naar zoetigheid verminder

Tijdens de eerste dagen kan de drang naar zoetigheid nog flink opspelen. Ik weet nog dat ik jaren geleden eens zo’n challenge deed, en dat ik begon te dromen van appeltaart.

Zo erg is het nu gelukkig niet, maar het is belangrijk om wat technieken achter de hand te hebben.

Dit zijn een paar dingen die voor mij werken:

  • Ik beoefen intermittent fasting. Hierdoor stabiliseert mijn bloedsuikerspiegel en neemt de trek in zoet af.
  • Ik doe mijn best om wat meer eiwitten te eten, dat helpt ook de drang naar suiker te verminderen.
  • Ik drink veel water en huisgemaakte cold brew ijsthee.
  • Als ik echt trek krijg in zoetigheid pak ik een appel gecombineerd met een paar amandelen, of ik eet een banaan besmeerd met pindakaas.
  • Ik zoek afleiding als ik een zoete craving krijg.

Deze simpele tips werken verrassend goed, wellicht helpen ze jou ook.

Wat zijn de voordelen van zo’n challenge?

Minder (of geen) zoetigheid eten heeft een hoop voordelen, zowel mentaal als lichamelijk.

  • Vet verbranden wordt makkelijker. Zoetigheid is calorierijk maar niet voedzaam, hierdoor is het makkelijk om er teveel van te eten. Bovendien stimuleert het de aanmaak van insuline, waardoor vet verbranden moeilijker wordt. Door de sterk schommelende bloedsuikerspiegel ervaar je bovendien vaker honger, waardoor je meer gaat eten. Hoe minder zoetigheid, des te makkelijker het wordt om af te vallen.
  • Gezondere darmen. Suiker kan een negatieve invloed hebben op je darmgezondheid. Het kan o.a. onwenselijke schimmels voeden. Gezondere darmen draagt bij aan een betere spijsvertering en mogelijk hogere weerstand.
  • Mooiere huid. Minder suiker kan bijdragen aan een mooiere, heldere huid.
  • Meer energie. Dankzij een stabiele bloedsuikerspiegel is de kans groter dat je meer energie hebt, ook later in de dag.
  • Minder ontstekingen in je lichaam. Suiker is een bekende oorzaak van chronische ontsteking in je lichaam. Dit soort ontstekingen kan allerlei negatieve effecten hebben. Als je minder zoetigheid eet verminder je dit soort ontstekingsreacties door je hele lijf.
  • Beter humeur. Een stabiele bloedsuikerspiegel kan leiden tot een beter humeur. Bovendien kan het zijn dat je je beter kunt concentreren.
  • Nieuwe gewoontes. Met een challenge van 21 dagen kun je patronen doorbreken. Je daagt jezelf uit om gezondere alternatieven te vinden voor je zoete trek. Deze aanpassingen kun je vervolgens verweven in je leven na de challenge. Het is ook een goede reden om zoetigheid af te wijzen waar je dat normaal niet kunt doen, omdat je een reden hebt: ”Nee dankjewel, ik doe een 21 dagen challenge!”
  • Minder trek in zoetigheid. Hoe minder zoetigheid je eet, des te minder groot je cravings worden. Door een challenge aan te gaan kun je binnen een paar dagen van je ‘trek in zoet’ af zijn.

Dat laatste punt merkte ik al direct. Mijn trek in suiker nam verrassend snel af. Al na drie dagen merkte ik dat de behoefte simpelweg was verdwenen. Dat maakt het uitvoeren van deze challenge een stuk minder uitdagend.

Wil je ook meedoen?

Leuk! Ik houd mijn voortgang bij op mijn Instagram. Op mijn profiel vind je een Challenge! hoogtepunt. Druk daarop om mijn eerdere updates te bekijken.

Kom me volgen op Instagram

Omdat zoveel mensen aangeven ook mee te willen doen, zijn we in het Broednest bovendien een Broednest Challenge gestart. Alle leden kunnen deelnemen.

Je ontvangt dan gedurende de Challenge inspiratie én motivatie. Bovendien kun je kletsen met andere deelnemers als je dat leuk vindt.

Wil je meedoen? Meld je dan aan voor het Broednest. Je kunt het eerst gratis proberen.

Meld je direct aan

Je vindt in het Broednest bovendien de onderstaande praktische Bundel.

Loskomen van je suikerverslaving

Afkicken van suiker in 4 stappen Bundel

Kun je niet van de zoetigheid afblijven? In deze bundel onderzoeken we hoe je kunt breken met je suikerverslaving.

Het doel is niet om volledig te stoppen met suiker (want laten we eerlijk zijn - dat is troosteloos). Het doel is om de balans te herstellen zodat het eten van suiker een keuze wordt, in plaats van een ongezonde gewoonte.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,1 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test