Artikel opslaan

1. Ik beoefen Intermittent Fasting

Niet eten is verrassend effectief. Het helpt me niet alleen om moeiteloos op gewicht te blijven (én af te vallen indien nodig), het heeft ook nog eens talloze gezondheidsvoordelen.

Plus – het vermindert lastige keuzes én bespaart tijd. Ik vast meestal van 20:00-12:00. Dat betekent dat ik maar zo’n 8 uur hoef op te letten wat ik eet. Dat zijn (meestal) dus maar twee maaltijden, en 1-2 snacks.

Dat maakt het leven lekker simpel. En omdat ik om 20:00 stop met eten, voorkom ik een hoop ongezond gesnack in de avond. Want laten we wel wezen – weinig mensen pakken ‘s avonds een appel.

Lees ook:

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Ik drink (bijna) geen calorieën

Het is bijzonder hoeveel impact dit kan hebben. Ik drink meestal uitsluitend (bruisend) water, (décaf) koffie en kruidenthee. Soms drink ik in de namiddag wat fris, wijn of een (alcoholvrij) biertje, maar over het algemeen drink ik geen calorieën. Ik drink sowieso veel minder alcohol dan ik vroeger deed.

Vergeleken met de gemiddelde persoon scheelt dit me al snel een paarhonderd calorieën per dag plus een heleboel toegevoegde suikers.

Lees ook: Hoe ik moeiteloos 87 duizend calorieën bespaar

3. Ik kies vers fruit en rauwe groenten als snack

Als het tijd is voor een snack dan zit ik meestal tussen mijn lunch en diner, omdat ik ‘s ochtends vast. Over het algemeen is het heel simpel: ik eet fruit of rauwe groente.

Lekker, gezond, makkelijk en goedkoop. We eten ook vaak wortels of snoeptomaten tijdens de lunch of bij het diner.

Vaak eet ik ’s avonds als snack een bakje yoghurt met frambozen uit de diepvries. Simpel, voedzaam en verrassend lekker.

Als Billy en ik samen borrelen kiezen we vaak bijvoorbeeld voor melba toast met diverse soorten groente spread en/of hummus waar we ook wortels in dippen. Ook asperges uit pot, wortel uit pot, snoeptomaatjes of gestoomde broccoli laten zich prima dippen.

Nog steeds erg lekker, maar een stuk gezonder dan een gemiddelde borrelplank.

4. Ik doe zoveel mogelijk lopend

We wonen direct naast het centrum van Delft, dus meestal loop ik naar mijn bestemming. Bijvoorbeeld wanneer ik werk in mijn flexwerkplek of in een koffiezaakje.

Ik heb een Apple Watch, en probeer ieder dag al mijn ringen te sluiten. Meestal krijg ik ruim 60 minuten training (groene ring, verhoogde hartslag) en lukt het me om 800 calorieën te verbranden (ik ben bijna 1,90m) met mijn dagelijkse beweging.

Dat betekent dat mijn normale levensstijl me al meer dan voldoende beweging oplevert.

5. Ik gebruik mijn pull-up bar

Ik heb een pull-up bar geïnstalleerd in een deurkozijn op de eerste etage. Bijna elke dag trek ik mezelf een paar keer op als ik langsloop. Ik doe meestal ook een paar push-ups in de woonkamer als ik bijvoorbeeld sta te wachten op de koffiemachine.

Op deze manier maak ik krachttraining een moeiteloos onderdeel van mijn dag. De lat ligt laag, zodat ik het daadwerkelijk doe!

6. Ik drink ’s avonds geen cafeïne

Ik heb een ingewikkelde relatie met koffie. Na een halfjaar cafeïnevrij in 2021 ben ik tóch weer normale koffie gaan drinken, maar wel minder. Bovendien drink ik al jaren geen koffie meer na de lunch.

Cafeïne heeft een halfwaardetijd van ongeveer 5 uur. Dat betekent dat het 5 uur duurt voordat de dosis is gehalveerd. Dus als je rond 12:00 twee koppen koffie drinkt, heb je om 17:00 nog de cafeïne van één kop koffie in je bloed.

Cafeïne heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van je nachtrust. Om die invloed te beperken stop ik dus rond 11 uur drinken, en kies ik voor maximaal 2-3 koppen per dag.

Ik kies verder voor kruidenthee en heel af en toe voor cafeïnevrije cola.

7. We halen geen rotzooi in huis

Billy en ik kunnen ons allebei niet inhouden als er ongezonde snacks in huis zijn. Het gaat soms een dag goed, maar vroeg of laat zitten we lekker te snacken op de bank.

Bovendien kunnen we gewoon niet omgaan met grote verpakkingen. Een pak koekjes gaat altijd leeg – zonder uitzondering, hoe goed we ook ons best doen!

Dus? Dus we halen het gewoon niet in huis. Scheelt een jas.

8. We herhalen simpele recepten

We hebben een paar simpele, gezonde gerechten die we regelmatig eten. Het maakt ons leven lekker makkelijk, stroomlijnt de boodschappen en vermindert gedoe met een peuter aan tafel.

Eén belachelijk simpele favoriet: gestoomde broccoli, gekruide kikkererwten uit de oven én rijst. Beetje sojasaus en tahin en klaar!

Tip: In het Broednest vind je Billy’s voedingsschema voor een hele week gezonde, betaalbare, plantaardige voeding – inclusief boodschappenlijst!

9. Ik houd mijn eten (soms) bij

Als ik wat wil afvallen gebruik ik een app om mijn calorieën bij te houden. Dat doe ik af en aan – en het helpt me om weer zicht te krijgen op mijn gedrag. Het helpt me ook mijn relatie met honger opnieuw kalibreren.

Het is bijzonder hoe makkelijk ik mezelf voor de gek houd. Door mijn eten af en toe bij te houden voorkom ik dat ik (ongemerkt) overeet.

Want je weet hoe dat gaat. Een paar keer teveel eten is geen probleem. Maar als ik het het een paar weken volhoud ben ik alweer een kilo of twee verder.

10. Ik eet geen vlees en vis

Ik ben fulltime vegetariër sinds 2016 en ben nog steeds onwijs gelukkig met deze keuze. Ik voel me (letterlijk) lichter en beter in mijn vel.

Tegelijkertijd scheelt het ook een heleboel calorieën, verzadigd vet én verlaagt het mijn risico op vervelende aandoeningen.

Bovendien helpt een vegetarisch eetpatroon me veel planten te eten, waardoor ik zonder moeite veel vezels en voedingsstoffen binnen krijg.

11. Ik richt me op onbewerkte voeding

Hoe eenvoudiger mijn voeding is, des te beter ik me voel. Mijn focus ligt dus op het eten van onbewerkte, plantaardige voeding.

Ik ben hier niet super streng in, maar ik zorg er wel voor dat onbewerkte voeding meestal de focus van onze maaltijden is. En wanneer ik voor bewerkte voeding kies, ga ik liefst voor de minst bewerkte variant. Zoals goed volkorenbrood.

Onze focus ligt op plantaardig, maar we eten ook regelmatig eieren en wat kaas. Dierlijke producten kopen we vrijwel altijd biologisch.

12. Ik slaap goed en (verrassend) lang

Billy en ik hebben een enorm goed en stabiel slaapritme. En we hebben het geluk dat zowel Jake als Sophie enorm goede slapers zijn.

Onze slaapkamer is comfortabel, stil en pikdonker. We gaan meestal naar bed op dezelfde tijd en worden meestal ergens rond 7 uur gewekt door Jake of Sophie.

Hoe meer ik leer over het belang van goede nachtrust en een stabiel slaapritme, des te meer ik me gelukkig prijs dat we dit intuïtief al zo lang doen.

13. Ik beoefen mindfulness

Echt zitten om te mediteren komt er de laatste tijd iets minder van – het is niet anders tijdens de tropenjaren.

Wat ik wel doe is mindfulness beoefenen op kleine momenten. Dan verplaats ik mijn aandacht naar mijn lichaam, en ‘zak’ ik even in het moment.

Eén trigger om dit te doen is zodra ik merk dat m’n brein constant zoekt naar afleiding. In plaats van juist steeds dieper mee te gaan in de drang naar ‘endorfine shots’, leg ik mijn smartphone weg, ontspan ik mijn lichaam en haal ik een paar keer diep adem.

Het is bijzonder hoe licht het leven ineens voelt wanneer ik dit doe. Dit helpt me mijn stressniveau laag te houden, waardoor ik me blijer en kalmer voel. ☀️

Gezond afvallen hoeft niet zo moeilijk te zijn

Moeiteloos-plantaardig-afvallen Bundel

We maken gezond afvallen onnodig moeilijk voor onszelf. In deze cursus ontdek je hoe je de Broednestmethode toepast op afvallen: met strategische veranderingen, in belachelijk kleine stappen.

Ontdek waarom je gezond en plantaardig kunt afvallen zonder veel te sporten en zonder constant honger te hebben. Leer hoe je je mindset verandert en ontdek hoe je je levensstijl stapje voor stapje aanpast op je nieuwe doelen.

Iedereen kan afvallen - jij ook. Doe je mee?

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test