Artikel opslaan

Doe maar gek, de meeste mensen zijn al gewoon genoeg

Ik weet niet of het typisch Rotterdams is, maar ik weet wel dat het “Doe maar normaal, dan ben je al gek genoeg” een belangrijk onderdeel was van mijn jeugd en opvoeding. Een onderdeel dat ik altijd met passie heb genegeerd.

Want wat is ‘normaal’ eigenlijk? En waarom vragen zoveel moeder hun kinderen om ‘gewoon normaal te doen’? Is dat hetzelfde zijn als hen? Als alle andere kinderen?

Ik vind dingen die de meeste mensen ‘normaal’ vinden vaak gek. En ik vind dingen die niet normaal zijn vaak leuk. Niet alleen omdat ze vreemd zijn, maar ook omdat ze inspireren. Ze zetten je aan het denken over hoe dingen ook anders kunnen. En dat opent dan weer de mogelijkheid dat dingen ook beter worden.

Afhankelijk van wie je spreekt, leven Billy en ik best gek. Als in: we doen dingen anders dan de meeste mensen in onze omgeving. En het leek me leuk om je hier een idee van te geven, in de hoop ook jou te inspireren vaker vooral je eigen plan te trekken.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Dingen die veel mensen gek aan ons vinden

Hieronder een paar zaken uit ons leven die ik vaak moet toelichten bij mensen. Waaruit ik opmaak dat dit dingen zijn die niet gebruikelijk zijn voor de meeste mensen. Oftewel ‘niet normaal’, wat dat ook moge betekenen.

 • We hebben geen televisie. En het is echt bijzonder hoe bijzonder dat blijft voor veel mensen. En we vinden het nog steeds bijzonder fijn.
 • We volgen het nieuws met mate omdat we de negatieve diarree niet elke dag in ons leven hoeven te hebben. We zijn niet naïef of slecht geïnformeerd. We vinden veel informatie simpelweg weinig toevoegen. Hierdoor missen we ook de meeste hypes. Heerlijk, ik heb een hekel aan hypes.
 • De meeste mensen zoeken naar opbergruimte naarmate ze ouder worden. Wij zijn structureel het aantal kasten (en meubels in het algemeen) in ons huis aan het verminderen. Omdat we steeds minder spullen hebben. We hebben letterlijk drie lege kasten in ons huis staan. Ze staan er nog om te voorkomen dat het huis kaal wordt, maar ze gaan binnenkort richting Marktplaats. Zetten we wel een extra plant neer.
 • We reizen maanden achter elkaar met rugzakken van 19 liter en 22 liter en populaire Eastpak rugzak die iedereen heeft is 24 liter. Dus ja, 22 liter is best weinig bagage. En dat is heerlijk.
 • Onze ultra-light-backpack onderbroeken worden nog regelmatig gedragen. En omdat ze anti-bacterieel zijn, super comfortabel, mooi zijn en ook nog eens niet gaan stinken, dragen we deze onderbroeken soms meerdere dagen achter elkaar, net als op reis. Precies, er worden taboes doorbroken.
 • We hebben zes zonnepanelen op ons dak. De meeste huishoudens van ons formaat zouden daarmee krap de helft van hun stroom opwekken. Wij wekken inmiddels bijna al onze stroom zelf op. Niet omdat we meer opwekken, maar omdat we zo ontzettend weinig verbruiken. Zo weinig, dat we altijd waarschuwingen krijgen dat er ‘iets mis is’ wanneer we onze meterstanden doorgeven.
 • Om dit te bereiken hebben we allerlei bespaartechnieken toegepast in ons huis. Zo hebben we onze modem en router op een timer staan. Om half 1 gaan ze uit, en in de ochtend gaan ze weer aan. Mensen vinden dat raar, maar ik vind het slim. Scheelt stroom, het scheelt WiFi straling door mijn lijf ’s nachts en het is nog veiliger ook, aangezien een hacker of hackbot niet 24/7 kan blijven proberen om bij ons binnen te komen.
 • We leven beneden onze stand. En hoewel we allebei meer zijn gaan verdienen de afgelopen jaren, zijn onze uitgaven afgenomen. Niet omdat we krenterig zijn, maar omdat we minimalistischer zijn gaan leven. Dat maakt ons gelukkiger, kalmer, vrijer en dus automatisch een stuk rijker. En dat is opmerkelijk, in een wereld waarin mensen vaak juist steeds meer kosten gaan maken naarmate ze ouder worden.
 • We lossen onze hypotheek af. Met het geld dat we overhouden zijn we o.a. begonnen onze hypotheek versneld af te lossen. Afhankelijk van wie je spreekt een goed of een stom idee.
 • We doen aan werkvakanties. Soms boeken we een super goedkoop Center Parcs huisje buiten het seizoen, waar ik dan een midweek lang compleet gefocust kan werken aan een nieuwe eCursus. Om aan het einde van de dag de wildwaterbaan in te duiken.
 • We doen aan CouchSurfing, en we ontvangen CouchSurfers bij ons thuis. We zijn twee mannen, en we ontvingen laatst een Russisch koppel. Daar schrokken sommige mensen van, en wij hadden dolle pret. En vodka.
 • Waar veel mensen ingesleten raken in hun eetgewoontes, vind ik het geen probleem om mijn eetpatroon 180 graden om te draaien als ik geloof dat dat beter is. En meestal lukt het me om Billy te overtuigen met me mee te doen. Arme jongen. Zo ben ik een paar jaar geleden in de low-carb hype getrapt. Nadat ik de wetenschap (1, 2, 3) erachter beter onderzocht ben ik gewoon weer teruggegaan naar rijst, volkoren brood en andere zetmeelproducten. En ben ik bijna veganistisch gaan eten. Dat brengt mensen in de war, en dat is niet anders.
 • We maken ons eigen wasmiddel. En hoewel mensen zich zorgen maken over ‘grauwe was’ of ‘dat het slecht is voor de machine’, zijn wij er heel tevreden mee. Scheelt afval, scheelt sjouwen in de supermarkt, scheelt transport uitstoot en onze machine gaat al ja-ren mee.
 • We draaien maar twee wasjes in de week. En ik begrijp letterlijk niet hoe sommige mensen een dubbele of drievoudige hoeveelheid wasjes draaien met een 2-persoonshuishouden.
 • Ik geloof dat computers tussen 2040 en 2060 menselijke intelligentie zullen overstijgen. En ik geloof dat we over niet al te lange tijd kweekvlees eten (ik niet), huizen printen en uitgestorven diersoorten terugbrengen op aarde. En ik geloof (/hoop) dat we al deze hippe technologie gebruiken om de Aarde en haar ecosystemen te herstellen, restaureren en reanimeren.
 • We delen vaak ontzettend veel interesses met mensen die 50+ zijn. Dankzij onze bezoekjes aan Frankrijk voor Billy’s website hebben we wel geleerd dat niet leeftijd maar de mate van je persoonlijke ontwikkeling bepaalt hoe volwassen iemand overkomt. Dat wil zeggen dat wij ons ontwikkeld hebben, of dat die mensen net zo onvolwassen zijn als wij. Hmm.
 • Billy en ik werken allebei voor onszelf via internet, en we kunnen werken waar en wanneer we willen. Voor ons bestaat er geen scheiding tussen werk en privé. We zien het meer als één leven dat wordt gevuld met allerlei activiteiten die we belangrijk vinden. Tijd doorbrengen met vrienden en familie is hierin net zo belangrijk als werk uitvoeren dat geld oplevert. Dat is ook de reden dat we veel tijd en aandacht investeren in de mensen in ons leven.
 • We eten thuis plantaardig. Althans, we halen geen dierlijke producten in de supermarkt, tenzij we een etentje geven voor mensen. Dan komt er nog weleens kaas, ei en soms zelfs vlees het huis in. We zijn echter geen veganisten en niet eens vegetariërs. Sommige mensen vinden dat hypocriet of op zijn minst ingewikkeld, en dat mogen ze vinden. Ik vind het vooral een flexibele manier van leven die duurzamer, diervriendelijker en gezonder is zonder verstikkend te zijn. Soms hebben we trek in kipsaté, en dan eten we dat. En dan eten we daarna ineens weer twee weken vega en grotendeels vegan. Ik kan me voorstellen dat ik uiteindelijk vegetariër (en 90% vegan) word. Maar ik wil mezelf er niet aan vastleggen totdat ik er echt klaar voor ben. Nu eet ik grofweg 90% vegan en 95% vega, en dat vind ik prima voor nu.
 • Ik ben minimalist en een eco-freak met een grote paradoxale eigenschap: ik ben technofiel en houd van nieuwe technologie. Ik koop niet veel gadgets maar ik wil wel goede apparatuur. Je zal mij niet snel aantreffen met een vier jaar oude MacBook of een drie jaar oude iPhone. En hoewel ik natuurlijk al mijn oude producten doorgeef of doorverkoop, stimuleer ik met mijn gedrag een enorme materialistische marketingmachine waar ik niet helemaal blij mee ben. Maar goed. Ik eet liever geen vlees dan dat ik mezelf laat werken op trage apparatuur. Er zijn grenzen.

Vaar lekker je eigen koers

Veel mensen vinden ons vreemd. Dat hebben ze altijd gevonden. Vooral de mensen die ‘normaal al gek genoeg vinden’, die zich continu druk maken over wat andere mensen van hén vinden.

En ondertussen hebben wij de grootste lol. Niet omdat we nu perse anders willen zijn. Maar vooral omdat het zo leuk is om nieuwe dingen uit te zoeken en betere manieren te vinden om ons leven in te richten zonder ons te laten beperken door wat ‘gewoon’ is.

Een beetje schijt hebben aan andere meningen en lekker je eigen koers varen is leuk. Het maakt je leven spannender en de kwaliteit van je leven hoger. Dus ik zou zeggen: wees niet bang om gek te zijn.

Wees liever bang om ‘normaal’ te zijn. Brrr.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test