Artikel opslaan

Zonder intensieve landbouw geen internet

Totdat NASA in 1968 de beroemde foto van William Anders publiceerde, had nooit iemand met eigen ogen kunnen zien hoe verbonden en kwetsbaar we zijn. Earthrise, zoals deze foto werd genoemd, is ontzettend invloedrijk gebleken in de ontwikkeling van Environmentalism en het besef dat we moeten beschermen wat we hebben.

Maar we hadden wel een ruimteprogramma nodig om dat punt te bereiken.

earthrise

Dankzij de razendsnelle industrialisatie van het Westen kregen mensen tijd voor nieuwe werkzaamheden. Een handjevol mensen kon, dankzij machines werkend op olie, voedsel produceren voor de hele bevolking. Een bevolking vol creatieve geesten. Mensen die samenkomen, knutselen, dromen en bijvoorbeeld het internet ontwikkelden.

En dankzij het internet is er toenemende transparantie (al die realtime data verandert de wereld), een toenemend bewustzijn, een toenemende democratisering en een groter gevoel van verbondenheid. Het is een wereldwijd web, dat mensen in staat stelt om landen vrij te maken, corruptie uit te bannen en nieuwe wereldschokkende ideeën te verspreiden.

Maar voordat jij op internet kon leren hoe erg we onze planeet hebben vervuild, moest de wereld blijkbaar ernstig vervuild worden om het internet mogelijk te maken.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Alles heeft zo moeten zijn

Ik geloof niet in goed en slecht. Ik geloof in oorzaak-gevolg. Sommige dingen dienen ons, andere dingen dienen ons niet. Maar we weten niet alles van tevoren. Intensieve landbouw is niet ontwikkeld om de mensheid kapot te maken. Het is ontwikkeld om ons te voeden. En het bleek goed te werken. Dat het ook ons vermogen aantast om op deze planeet te leven in de toekomst, dat was niet het plan. Helaas wel een gevolg.

En wij lopen naar de supermarkt. Kopen betaalbare voeding, geproduceerd binnen dit systeem, waardoor we met weinig moeite gezond en doorvoed kunnen blijven. We hebben tijd over om boeken te lezen, om prachtige documentaires te kijken, om te discussiëren over alle dingen die mis gaan in deze wereld. En we beseffen zelden dat we dat alleen kunnen doen vanwége veel van deze dingen die ‘mis zijn’.

Gebruikmakend van producten en diensten waarvan we geen idee hebben hoe ze worden geproduceerd. We vullen onze auto bij de bedrijven die precies datgene doen waar we absoluut tegen zijn.

De basis gebruiken voor een betere wereld

Veel mensen die zoeken naar een duurzame wereld kijken achteruit. Omdat mensen vroeger duurzamer leefden. Ik denk dat de weg naar een betere wereld vooruit is. Door gebruik te maken van de basis die we hebben, en te hervormen waar nodig.

En er is veel hervorming nodig. Dat maakt echter niet alles wat daarvoor is gebeurd slecht. Het is wat het is. Het was blijkbaar nodig om tot dit punt te komen.

Update je Planeet - Gratis eBoekWe zitten allemaal in een proces van persoonlijke ontwikkeling. Niet alleen jij en ik groeien. De mensheid als geheel groeit. Dat duurt generaties, maar het gebeurt. Gaandeweg maken we fouten. Meestal proberen mensen het goede te doen, volgens hun model van de wereld. Dat wil niet zeggen dat alles goed uitpakt.

Maar dat wil ook niet zeggen dat de wereld verrot is. Het wil vooral zeggen dat de wereld te complex is om te begrijpen. Dat je vooral moet kijken naar jouw eigen daden, gedachten en drijfveren. En dat je doet waar jij in gelooft.

Dat is de enige manier om de wereld te verbeteren. Zonder verbitterd te zijn. Onthoud waar je vandaan komt, en gooi niet het kind met het badwater weg. Blijf open, wees dankbaar voor alles wat er is, er zitten behoorlijk mooie dingen tussen. En beweeg weg van alles dat ons niet (meer) dient. En heb veel geduld. Een nieuwe wereld kost een paar generaties, niet een paar jaar. En in deze verandering speel jij een grotere rol dan je denkt.

Hoe groot jou rol precies is? Lees ons gratis eBoek Update je Planeet, en ontdek hoe jij de spil kunt zijn van een grote verandering.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test