Je bent geen politicus!

Stel je eens voor dat je, zodra je een standpunt hebt ingenomen, nooit meer van gedachten zou mogen veranderen. Je zou verstikt raken. Het is alsof je een politicus bent die aan het begin van zijn carrière een standpunt moet kiezen over ieder mogelijk onderwerp, en daar vervolgens nooit meer van af mag wijken.

Je bent geen politicus (of wel, in dat geval: succes). Van gedachten veranderen is prima. Het is een onvermijdelijk onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling, en het maakt je simpelweg een prettiger persoon (en nee, dat maakt politici niet per definitie onprettige personen).

Bang voor Knorr saus

Er was een tijd dat ik ontdekte hoeveel rotzooi er in ons eten wordt gestopt. Het was een onderwerp waar ik niet over kon ophouden. Al mijn vrienden moesten het horen, en al mijn familieleden ook. Ik kocht enkel nog ‘schone’ voeding, en ik was behoorlijk geobsedeerd met etiketten.

Maar goed. Aan alles komt een einde. Zo ook aan mijn e-nummer angst. Want ja, uiteindelijk is het belangrijk om de balans terug te vinden. Ik wil gewoon bij mijn schoonmoeder aanschuiven zonder me druk te maken over de Knorr saus. Ik wil af en toe foute Maltesers eten, en roze koeken. En tijdens mijn rondreis door China, omringd door organen en kippenvoeten, bleek McDonalds ineens helemaal niet meer zo slecht.

Ik ben nog steeds van mening dat eten zonder rotzooi beter is. Ik doe nog steeds mijn best om zoveel mogelijk ‘schoon’ te eten. Maar ik ben hier en daar soepeler geworden. Minder extreem. Niet meer ‘alles of niets’. Ik ben van gedachten veranderd.

Huh?

Van gedachten veranderen is makkelijk. Het ene moment denk je zo, het andere moment denk je anders. Het uitdagende aspect is echter dat jouw interne ‘update’ niet meteen wordt uitgevoerd bij al je vrienden, familieleden en kennissen. Sommige mensen denken waarschijnlijk nog steeds dat ik fanatiek bezig ben met etiketten. Sterker nog, sommige mensen zien mij misschien als een rolmodel om te volgen. Die denken dat ik tot op de dag van vandaag nog altijd alleen maar ‘schoon’ eet.

Dus nu zou ik me druk kunnen maken over wat zij van me zouden denken als blijkt dat ik het niet altijd zo nauw neem. Dat ik de touwtjes heb laten vieren. Dat ik de afgelopen twee weken in Frankrijk onder andere heb geleefd op baguettes, Franse kaas, een soort McCamembert, wijn en iets teveel vier-gangen diners. Ja, ik heb tussendoor ook fruit, groente, groene thee etc. op (zó erg was het nu ook weer niet), maar het was geen voedingspatroon wat sommige mensen bij mij zouden verwachten.

Mensen die de ‘update’ nog niet hebben ontvangen zouden in de war kunnen raken. Ze zouden misschien negatief over me kunnen denken. Ik zou van een twijfelachtig voetstuk kunnen vallen. Er zijn allerlei mogelijkheden, en eigenlijk is geen daarvan echt wenselijk te noemen.

Schijt

Maar goed. Wat moet dat moet. Mensen veranderen van gedachten. En gelukkig maar, want bepaalde ideeën werken gewoon niet. Wanneer ik ergens iets te enthousiast over ben geweest en vervolgens van gedachten verander, pas ik de Apple-verdwijn-methode toe. En die methode werkt fantastisch.

Als Apple van gedachten verandert (wanneer een product totaal niet aanslaat bijvoorbeeld), dan verwijderen ze dit product zonder er iets over te zeggen. Op een dag is het gewoon weg, er wordt niet meer over gesproken. En binnen korte tijd is de massa alweer vergeten dat dit product ooit heeft bestaan. Werkt als een trein, aangezien mensen vooral met hun eigen leven bezig zijn, en niet met het jouwe.

Voor de rest is het heel simpel: heb schijt. Schijt. Het is jouw leven, jij bepaalt wat je denkt en wat je niet denkt. Het is compleet normaal om af en toe van gedachten te veranderen, om een andere weg in te slaan. Dat is nodig. Je moet bijsturen, van richting veranderen, nieuwe dingen uitproberen. Als je dat niet doet dan wordt je leven saai.

En je weet wat er gebeurt als je leven saai wordt. Dan word jij saai, en daar wordt niemand blij van. Dus laat mensen maar lekker ‘wennen’ aan jouw nieuwe inzichten. Kies die nieuwe studierichting, draai je niet-functionerende bedrijf waar je jaren aan hebt gewerkt lekker de nek om, ga lekker hardlopen terwijl je bekend staat als een ‘yoga’ persoon.

Volg lekker je gevoel, niet de verouderde gedachten die andere mensen misschien over jou hebben. Laat mensen maar schrikken. Ze wennen razendsnel aan de nieuwe ‘jij’. Voor je het weet sta je ineens bekend als ‘hardloop’ persoon, of hoor je dingen als “Oh ja, dat is waar ook, jij hebt destijds een bedrijf gehad!” Duh!

Niet bang zijn. Gewoon veranderen. Schijt aan wat mensen denken. Kijk naar mij, ik eet groene smoothies, chlorella én roze koeken. Lekker gek, en ik probeer het niet eens uit te leggen. Mensen snappen er toch niets van.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test